Hrvatska
VIDEO: ŠRKL, 17. kolo: Lagane pobjede favorita, Bronx i Bagatin nisu ispunili Zekina visoka očekivanja, čudnovat potez čudnovatog Brajkovića atrakcija dana

VIDEO: ŠRKL, 17. kolo: Lagane pobjede favorita, Bronx i Bagatin nisu ispunili Zekina visoka očekivanja, čudnovat potez čudnovatog Brajkovića atrakcija dana

Autor: Saša Ćirić Photo: Stega Sport YouTube Screenshot/ ŠRKL

Nazovi Z radi ubojstva.

Sedamnaesto kolo ŠRKL-a, nakon nekoliko tjedana suludih individualnih brojki i kojekakvih iznenađenja, donijelo je... Pa, malo mira i, kako bi Zeko rekao, očekivanih rezultata. Sve utakmice su se odigrale u nedjelju, a po dobrom starom običaju rundu su otvorili Kninjani, koji su snage odmjerili s Karikom.


Karika - Knin 100:68
Karika: Duvančić (21), Ćoran (10), Vučić (21), Poljičak (9), Topić (14), Burić (11), Cukrov (12), Jukić (3)
Knin: Lubina (17), Tatarović (30), Đujić (9), Čačić (5), Plavčić, Božić (5), Gambiroža (4)

Posljednjeplasirana momčad prvenstva je imala neugodan zadatak - u lovu na prvu pobjedu u ovom kolu namjerili su se na Kariku, koja je pod svaku cijenu htjela što prije popraviti dojam nakon prošlotjednog poraza od Zeke i njegovih potočićara. Kapetan Kninjana Antonio Tatarović je opet mogao računati na Lovru Lubinu, ali je opet muku mučio s dostupnošću zimskih pojačanja, pa mu u ovom susretu nisu bili dostupni momci koji su pružili dobre partije u drugom dijelu prvenstva (Pehar, Vlakoš, Sinobad). Karikašima se u pogon vratio senzualni Tomislav Vučić, dok su nastup otkazali Marko Grozdanić i Petar Maleš, koji je s punim povjerenjem u svoje mladiće otišao u Split pogledati uživo utakmicu Hrvatska - Austrija. Kninjani su u kratkoj rotaciji izdržali tek jednu četvrtinu, te je Karika do poluvremena otišla na visokih +20 (54:34). Crni su u ovom susretu pokazali da su među najkvalitetnijim šuterskim momčadima u ligi, ubacili su čak petnaest trica. U redovima Karike po 21 poen ubacili su lijepi Vučić i precizni Ivan Duvančić (5 trica, jednu više od Zeke), dok su kod Knina prednjačili Tatarović (30) i Lubina (17).


1990 - Zeko i potočić 95:81
1990: Pranić, Kljajić (11), Živković (12), Stojanović (35), Skelin, Brajković (27), Perica, Galić (9), Vidačak (1)
Zeko i potočić: Samaržija (7), Vlaić (22), Tešulov, Bogut (5), Seper (8), Baljkas (12), Mikulandra (9), Plavčić (7), Stegić (11)

U drugom dvoboju kola Zeko nije tražio mali potočić već nastavak dobrih rezultata. No, uz dugotrajno nedostupnog Antonija Vlaića, u duelu protiv vodećih 90ersa nije mogao računati ni na drugu uzdanicu pod košem, Nikolu Silova. Rastom viši 90ersi su maksimalno koristili svoju visinsku prednost, ali u početnim minutama susreta nisu mogli parirati raspucanim Zekinim Potočićarima. Vodeća momčad prvenstva uspijeva doći do prednosti u završnim minutama prve četvrtine, nakon čega slijedi Zekin show. Naš i vaš omiljeni streličar u drugoj četvrtini predvodi povratak svoje momčadi s tri ubačene trice, pa se na poluvrijeme odlazi s +2 za gostujuću momčad (44:46). Rezultatski egal se proteže kroz nekoliko minuta treće četvrtine, kada Zeko i njegova družina polako padaju fizički, što je 90ersima omogućilo nemali broj lakih poena i na kraju krajeva, pobjedu s manje energetske potrošnje od očekivanog. Mali kuriozitet s kraja utakmice, kada je sve bilo riješeno, lopta je pala u ruke čudnovatog Marka Brajkovića. Prosječan ljudski um bi u tim trenucima pružio ruku protivnicima i čestitao im na poštednoj borbi, ali ne i onaj ŠRKL-ovskog jednoroga. U svom stilu, lansirao je loptu iz mrtvog kuta preko table, da bi ista sa zvukom sirene rasparala napaćenu ražinsku mrežicu. Sudac Ante Bralić je iznimno profesionalno signalizirao da ubačaj vrijedi za konačnih 95:81. Samozatajno i bez razmetnih poteza, 90erse je do pobjede predvodio bijeli LeBron Domagoj Stojanović (35), a nešto slabiji dan imao je čudnovati Brajković (27). Zekine Potočićare je još jednom predvodio Marko Vlaić (22), drugi strijelac momčadi bio je ni manje ni više no Zeko (12).


Bagatin - Caffe bar Bronx 70:90
Bagatin: Vukadinović (12), Peran (21), Rončević (3), Vukšić (2), Chiabov (6), Jokić (8), Dražić, Sučić (15), Zoričić, Mišura (3)
Caffe bar Bronx: Čenić (3), Protega (19), Crnčec (5), Matulja (21), Smolić (7), Grgurica (18), Kuvač (17)

Posljednja utakmica dana bio je mali derbi između zahuktalog Bagatina i drugoplasiranog Bronxa. Narančasti su bili u pozitivnom nizu od tri prvenstvene pobjede, no ovaj susret je ipak bio pravi test njihove forme. U početnoj fazi utakmice stratezi Bagatina Danijel Vukadinović Fata i Marin Mišura Mišo odlučili su izazvati protivnike klasičnom zonom 2-3, što je donosilo ploda. Na taj način su dobrim dijelom uspjeli neutralizirati brzinu Bronxovih braniča Mate Kuvača i Duje Protege, kao i vanjski šut Marka Matulje i Matea Grgurice. No, na njihovu žalost, brojnim greškama u dodavanjima (koja su bila ispod svake civilizacijske razine), sve ono dobro s obrambene polovice nisu uspijevali kapitalizirati u napadu. Egal je trajao do završnih minuta druge četvrtine, kada Bronx preko Protege ubacuje u višu brzinu i od neriješenog rezultata (35:35) odlaze na odmor s lijepih +7 (37:44). U nastavku se Bagatin potpuno raspada i vrlo brzo razlika odlazi i na više od 25 poena - Matulja je pogađao, a Kuvač, Protega i Grgurica s lakoćom istrčavali kontre. Kod Narančastih su nekakvu inspiraciju pokazali Frane Sučić s nekoliko lijepih dalekometnih ubačaja, kao i Šime Peran, koji je još jednom plijenio besprijekornim outfitom, ali i s nekoliko akrobatskih poteza. Bronxovce je do jedanaeste pobjede u prvenstvu tradicionalno predvodio Matulja (21), Protega je dodao 19. U redovima Bagatina Peran je ubacio 21 poen, Sučić 15. Zeko je u komentaru kola istaknuo kako je u ovom dvoboju očekivao puno više neizvjesnosti, s čim se svakako možemo u određenoj mjeri složiti.

U osamnaestomkolu sastaju se sljedeći parovi:

Povratak otpisanih - Karika

Bagatin - 1990

Zeko i potočić - Caffe bar Bronx

Slobodna je momčad Knina.

Ljestvica nakon sedamnaest odigranih kola:

Ljestvica strijelaca nakon sedamnaest odigranih kola (minimalno četiri nastupa):