Hrvatska
VIDEO ŠRKL: Fata je Fata, 1990 je 1990; Brajković i Vlaić zabili po 37, Otpisani slomili Kariku

VIDEO ŠRKL: Fata je Fata, 1990 je 1990; Brajković i Vlaić zabili po 37, Otpisani slomili Kariku

Autor: Saša Ćirić Photo: ŠRKL

Kunić.

Nedjelja, prokleta nedjelja, pjevao je nekad pokojni Aki Rahimovski. Tri sastava šibenskih rekreativaca se svakog tjedna slože s porukom ovim stihova dok njihovi protivnici istovremeno upriličuju pobjedničku zdravicu u obližnjem (nekad znanom pod određenom dvoslovnom kraticom) ugostiteljskom objektu kojeg nećemo reklamirati - ne jer želimo pasivno-agresivnim pisanjem u šiframa iskamčiti kakvo sponzorstvo, već iz razloga što je na toliko dobrom glasu da ni ne treba neku posebnu reklamu (Antin gušt, nekad znan kao MŽ).

Kao i u prethodnom kolu, prvi su na parket izašli Karikaši, kojima je s druge strane stajao motivirani Povratak otpisanih. Iako je omjer na tablici bio izrazito na strani Karike, ova utakmica je ponudila drugačiji rasplet. Otpisani su u prijelaznom roku doveli dva nova igrača (Fabo Mravinac i Paolo Urukalo), dok su Karikaši još jednom bili prisiljeni nastupiti bez svog prvog strijelca Petra Maleša, kao i bez ozlijeđenog prvog razigravača Ivana Duvančića. Otpisani su od prve minute bili željniji pobjede, igrali s više energije i odlučnosti. S druge strane, Karika je (kao jedna od starijih momčadi u ligi) opet počela dizelaški, teških nogu. Na poluvremenu je utakmica bila rezultatski otvorena (35:32 za Otpisane), ali kad su sredinom treće četvrtine Karikaši došli do dva posjeda prednosti (41:45), činilo se da će uspjeti slomiti protivnika. No, slijedi epski raspad dvostrukih finalista natjecanja i Otpisani dolaze do prednosti koju neće ispustiti do kraja. Pobjedničku momčad su do pobjede još jednom predvodili Roko Ćaleta Car (20) i Marko Buva (18), a bez ikakve dileme ih je razveselio i povratak tribunjskog snajpera Josipa Babuna (12); kod Karike je prednjačio mladi Frane Topić (20) uz podršku oporavljenog Tomislava Vučića (14) i zahvalnog Ante Ćorana odnosno nezahvalnog Ivana Cukrova (oba po 12).

Povratak otpisanih - Karika 75:62

Povratak otpisanih: Božikov (4), Štrkalj (4), Bauk, Ćaleta Car (20), Mravinac, Tanfara (4), Babun (12), Buva (18), Urukalo (11)

Karika: Jukić (3), Ćoran (12), Topić (20), Burić (2), Cukrov (12), Poljičak, Vučić (14)


U drugoj utakmici kola susreli su se Bagatin i 1990. Utakmica možda nije završila prije no što je počela, ali se brod Bagatinovaca dobrano nagnuo nakon ranog isključenja Šime Perana. Prvi strijelac narančasto-crnih je sredinom prve četvrtine preintenzivno komentirao sudačke odluke, za što je bio nagrađen dvjema uzastopnim tehničkim greškama. Tom šoku unatoč, Bagatinovci se ne daju i na krilima raspoloženog kapetana Danijela Vukadinovića Fate i probuđenog šibenskog Currya Emila Chiabova odlaze na poluvrijeme s minimalnom prednošću (43:42). No, početkom treće dionice čudnovato-svestrani tandem 90ersa Brajković-Stojanović ubacuje u višu brzinu i okreće rezultat u svoju korist. Bagatinovci se ne predaju i u posljednjih deset minuta još jednom uspijevaju doći do egala, ali snage za nešto više nisu imali. Vodeći 90ersi tako odlaze na omjer 9-1 i još jednom pokazuju da će ostali pretendenti na titulu morati izvući dodatne atome snage i talenta ukoliko žele svladati branitelje naslova. Kako smo rekli, Bagatin su u ovoj utakmici predvodili Vukadinović (27), Chiabov (17) i Frane Sučić (16), dok su kod 1990 još jednom dominantni bili Marko Brajković (37) i Domagoj Stojanović (33), a dvoznamenkast je bio i Jure Kljajić (11).

Bagatin - 1990 83:97

Bagatin: Vukadinović (27), Jokić (8), Chiabov (17), Mišura (2), Sučić (16), Zoričić (2), Peran (3), Petrović (8)

1990: Brajković (37), Stojanović (33), Kljajić (11), Skelin (8), Pranić (2), Galić (2), Živković, Vidačak, Pandurić (4)


Posljednji susret dana bio je derbi drugoplasiranog Zeke i potočića i četvrtoplasiranog Caffe bara Bronx. Nadaleko poznati mobilizator Zeko je za ovaj susret uspio okupiti (za njegove pojmove) samo osam igrača za zapisnik, ali ono što ga najviše boli je još uvijek nezaliječena teška ozljeda prvog centra Antonija Vlaića, bez kojeg je to druga momčad. Bronxovci su pametnim akvizicijama na polusezoni dobili tako željenu širinu i pokrili malobrojne slabe točke u sastavu, a oporavljeniku od prošlog tjedna (Luka Petković) se priključio ovotjedni (Branko Klisović). Konačni rezultat možda neće tako sugerirati, ali bila je ovo lagana pobjeda Bronxa koja niti u jednom trenutku nije (ozbiljnije) došla pod znak pitanja. Iako je drugi Vlaić (Marko) imao još jednu sjajnu izvedbu (37 poena, 7 trica), jedinu pravu podršku dobio je tek od Zeke (4 trice, 12 poena) i Igora Stegića (10). To nije bilo dovoljno da se zaustavi zagrijani stroj Bronxovaca, za koje su nove dobre partije pružili Mateo Grgurica (25), agilni Mate Kuvač (16) i rutinirani Marko Matulja (15).

Caffe bar Bronx - Zeko i potočić 98:87

Caffe bar Bronx: Čenić (6), Glasnović (8), Petković (14), Matulja (15), Smolić (4), Ivić (4), Grgurica (25), Gović (4), Kuvač (16), Klisović (2)

Zeko i potočić: Mikulandra (9), Samaržija (3), Zeko Baljkas (12), Stegić (10), Vlaić (37), Tešulov (8), Bogut, Silov (6)

Parovi dvanaestog kola su:

Bagatin - Karika

1990 - Caffe bar Bronx

Povratak otpisanih - Knin

Slobodan je Zeko i njegov potočić.

Ljestvica nakon jedanaest odigranih kola:


Ljestvica strijelaca nakon jedanaest odigranih kola (minimalno tri odigrane utakmice):