Hrvatska
Regija
VIDEO: Tko kaže da Prva muška liga nije dobar izlog? Ponajbolji igrač Jazina preselio u ABA ligu

VIDEO: Tko kaže da Prva muška liga nije dobar izlog? Ponajbolji igrač Jazina preselio u ABA ligu

Autor: Paulo Sarić

Izvrsne su igre u Zadru 27-godišnjem beku trasirale put do višeg ranga natjecanja.

Kolo prije završetka prvog dijela sezone KK Jazine Arbanasi ostao je bez svog ponajboljeg igrača i udarne igle u napadu. Iskusni Mirza Sarajlija napustio je redove 'Žute podmornice' i preselio u KK Rogaška koji se natječe u Drugoj ABA ligi. Slovenci se nakon polovice sezone nalaze na diobi osme pozicije s omjerom 4-7 te bi im 27-godišnji 'snajper' trebao biti veliko pojačanje pred nastavak sezone.

- Dobio je ponudu od Rogaške koja je financijski izdašnija od onoga što je imao kod nas. U Jazinama je imao otvoren ugovor i dogovor s klubom da bude plaćen po utakmici, dok je Rogaška klub koji igra Drugu ABA ligu što je puno viši rang od našega. Mi smo izgubili možda i najbitnijeg igrača u ekipi i sad je na nama da nađemo zamjenu, ali Mirza je svojim karakterom zaslužio igrati u višem rangu nego li je igrao ove sezone. On je igrač koji može igrati i biti pojačanje i klubovima u ABA ligi, a kamoli ne klubu iz Druge ABA lige – smatra trener prvoplasirane momčadi u Prvoj muškoj ligi Luka Bujas.

Sarajlija je svoj debi u seniorskoj košarci upisao sa 16 godina, da bi godinu dana kasnije nastupao i u Euroligi u dresu tadašnje Union Olimpije. U sjećanju ostaje utakmica protiv berlinske ALBA-e kojoj je sa samo 17 godina zabio 13 koševa uz tri skoka za manje od 19 minuta na parketu, čime je bio drugi strijelac svoje momčadi u pobjedi 77-69.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kasnija mu se karijera, prvenstveno zbog ozljeda, nije razvijala kako se očekivalo. Transfer u Krku je propao zbog toga što nije prošao liječnički pregled, pa je posljedično završio u Bosni za koju je potpisao trogodišnji ugovor. U Sarajevu je ostao samo jednu sezonu prije nego se preselio u Mornar, a nakon toga je uslijedio povratak u Sloveniju, pa kratka srbijanska, te na koncu albanska avantura. S Villaznijom je osvojio dvostruku krunu, a narednu je sezonu proveo u gruzijskom Kutaisiju gdje je dijelio svlačionicu s bratom nekadašnjeg igrača Zadra Vladimera Boise, Anatolijem.


Prije dolaska u Jazine nastupao je za Šentjur, a s dobrim je igrama nastavio i u zadarskom prvoligašu gdje je ove sezone u osam utakmica zabijao 20 poena u prosjeku uz šest asistencija.

- Žao mi je što je otišao jer smo izgubili stožernog igrača kojeg će biti jako teško nadoknaditi. Košarkaši takve kvalitete rijetko dolaze u Prvu mušku ligu. Želim mu sve najbolje u daljnjoj karijeri i da mu Rogaška bude povratak na ozbiljniji nivo košarke što je on kao igrač i zaslužio i gdje, uostalom, i pripada. Nadam se da su mu Jazine pomogle da dođe do tog angažmana. Vrata našeg kluba će mu uvijek biti otvorena jer je u nešto više od godine dana koliko je bio u Zadru ostavio velik trag u klubu. Žao mi je s ljudske strane, ali sam svjestan da košarkaš takve kvalitete ne pripada u ovaj rang i nadam se da će mu Rogaška biti prva stepenica na putu do razine na kojoj on može i zaslužuje igrati – zaključio je Bujas.

Jazine će tako biti oslabljene pred nadolazeći derbi protiv Dubrave koji je na rasporedu u petak s početkom u 19 sati.