Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Triler za kraj. Hrvatska je na krovu Europe!

VIDEO: Triler za kraj. Hrvatska je na krovu Europe!

Autor: Paulo Sarić

Već se godinama priča o talentiranoj kadetskoj generaciji Hrvatske, a momci su medijske natpise potvrdili na najbolji način. Europskim zlatom!

Hrvatska je prvak Europe! Mladi košarkaši do 16 godina pod vodstvom trenera kadeta i juniora KK Split Mile Karakaša u Novom Sadu su svladali vršnjake iz Španjolske rezultatom 71-70 i šestom uzastopnom pobjedom došli do europskog zlata.

Otvaranje susreta je proteklo u znaku čvrste i izjednačene igre dvaju ravnopravnih suparnika. Španjolci su se oslanjali na dalekometni šut i skok u napadu, a Hrvatska na već provjereni recept. Ponovno raspoloženi Roko Prkačin ubacio je šest od prvih deset poena Karakaševe momčadi, a podršku je u tim minutama imao u klupskom suigraču Filipu Paponji koji je u nekoliko navrata lijepim dodavanjima pronalazio suigrače u izglednim situacijama. Ipak, rezultat je sve do pretkraj prve četvrtine bio unutar jednog posjeda, da bi tad na scenu stupio Boris Tišma. Mladi je igrač madridskog Reala prvo uz prekršaj zabio dalekometni šut za dva poena, da bi u posljednjem napadu ubacio step-back tricu za plus pet Hrvatske na isteku prve četvrtine (19-14).

FOTO: fiba.basketball

Španjolci su nastavili s pokušajima iza linije 6.75, no kako ih šut nije služio Hrvatska je to iskoristila da nastavi graditi prednost pa je u 14. minuti nakon trice Paponje otišla na osam poena razlike (26-18). Španjolska je trica u tim trenucima bila vrlo loših 1-12. Ipak, kad je Hector Alderete pogodio napad kasnije, pokrenuo je svoju momčad koja je serijom 2-7 prišla na posjed zaostatka što je primoralo hrvatskog izbornika na minutu odmora. Najveće je probleme Karakaševoj momčadi stvarao tamnoputi Usman Garuba koji je bio latentna opasnost u napadačkom skoku donijevši svojoj momčadi četiri dodatna napada. Ipak, Hrvatska je dobro odgovorila na sve izazove i na odmor otišla s 37-29.

Španjolci su puno poletnije izišli iz svlačionica i na krilima agresivne obrane pokazali da je put do zlata posut brojnim preprekama. Razigrao se Kenny Clement koji je povukao svoju momčad u napadu, a Garuba je nastavio skakati pod hrvatskim obručem pa se prednost Karakaševih trupa počela topiti. Upravo je Garuba, svojim šestim ili sedmim ofenzivnim skokom, približio Španjolsku na minus jedan u 25. minuti (41-40) što je primoralo hrvatskog izbornika na novu minutu odmora. Uslijedio je period izjednačene igre u kojem su Španjolci nastavili puhati za vratom pa se u posljednjih deset minuta ušlo 55-52 za Hrvatsku.


Clement je u 32. minuti doveo svoju momčad do prvog vodstva od samog otvaranja susreta te je bilo jasno da voda polako dolazi do grla mladim Hrvatima koji su unatoč igranju s trojicom ili čak četvoricom visokih igrača bili podređeni u skoku. Sredinom posljednje četvrtine Španjolska je imala 15 napadačkih skokova, naspram samo tri hrvatska, a još joj nekoliko nije bilo upisano te je bilo jasno da će u završnici biti potrebna drugačija igra misli li se doći do zlata.

Španjolci su na ulasku u 36. minutu, nakon trice Alderetea, otišli na najvećih plus šest (57-63) nakon čega je uslijedila minuta odmora izbornika Karakaša i neizvjesna završnica.

A nju je odlučila peta osobna Usmana Garibe. Paponja je prije toga tricom primakao Hrvatsku na posjed zaostatka, da bi Ivan Perasović dvama slobodnim bacanjima 54 sekunde proje kraja vratio stvari na početak.

FOTO: fiba.basketball

Španjolci su izgubili loptu, a onda je Roko Prkačin izvrsnim potezom vratio Hrvatsku u vodstvo. Uzeo je loptu u svoje ruke, predriblao suparnika i zakucao preko Kennyja Clementa za plus dva.

No, nije ni tu bio kraj. Hector Alderete je tricom šest sekundi prije kraja vratio Španjolsku u prednost (69-70), da bi Prkačin u očevom stilu u posljednjem napadu donio zlato Hrvatskoj!

Najefikasniji u hrvatskim redovima bio je Boris Tišma s 24 koša, a podršku je imao u junaku hrvatske pobjede Roku Prkačinu koji je ubacio 18, uz deset skokova, dok je najbolji kod Španjolske bio mladi igrač Estudiantesa  Hector Alderete sa 17 poena i pet asistencija.