Time-out
VIDEO: Umirovio se legendarni slovenski košarkaš

VIDEO: Umirovio se legendarni slovenski košarkaš

Autor: Teo Cilar

Velika karijera, velikog Boštjana Nachbara.

Bivši slovenski reprezentativac Boštjan Nachbar (38) danas je na svom Twitter profilu obznanio da prestaje s aktivnim igranjem košarke. Iza ovog temperamentnog krilnog centra je briljantna karijera, a umirovio se u dresu španjolske Seville.

Karijeru je započeo u Union Olimpiji za koju je igrao Euroligu, uslijedile su dvije sezone u Mariboru i Pivovarni Laško poslije čega odlazi u Benneton Treviso gdje se zadržao dvije sezone kada ga na NBA draftu 2002. godine kao 15. pick prve runde uzimaju Houston Rocketsi za koje je igrao tri sezone poslije čega odlazi u New Orleans Hornetse. Ondje je igrao od 2004. do 2006. godine kada je mijenjan u New Jersey Netse za koje je igrao najbolju košarku u NBA ligi ulazeći s klupe kao šesti igrač. 


Netsi su mu bili posljednji NBA klub, a natrag u Europu odlazi 2008. godine gdje potpisuje trogodišnji ugovor vrijedan 9.6 milijuna eura s Dynamom iz Moskve, ali iz Rusije odlazi nakon odigrane jedne sezone. Uslijedile su epizode u Efes Pilsenu i UNICS-u iz Kazana gdje nije igrao najbolje. U sezoni 2012/2013 potpisuje za Brose Baskets Bamberg gdje je odveo svoju momčad u TOP 16 Eurolige, a u tom je natjecanju bio i drugi najbolji strijelac s 16 poena po susretu. Bio je i među najzaslužnijima što je Bamberg te sezone osvojio naslov prvaka njemačke. Svoje posljednje četiri sezone proveo je u Španjolskoj, dvije u Barceloni i za kraj u Sevilji koja mu je bila posljednji klub u karijeri. 

A boy with the ball, 30 years ago. My first basketball steps. Today, this journey is over. Sincere THANK YOU to those of you, who have helped me reach my dreams. pic.twitter.com/SyJszIAwx3

— Boštjan Nachbar (@BokiNachbar) 14. svibnja 2018. ">


Najveći reprezentativni uspjeh ima s U-20 reprezentacijom Slovenijeje s kojom je osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Makedoniji dok sa seniorima nije imao toliko uspjeha. Igrao je na četiri Eurobasketa (2003. 2005. 2009. i 2013) te na dva Svjetska prvenstva (2006. i 2010.).

Što se osvojenih trofeja tiče, ima naslove prvaka Slovenije (1998.), Njemačke (2013.) i Španjolske (2014.), a tu su i četiri Superkupa, dva iz Turske, te po jedan iz Italije i Njemačke.