Europa i Svijet
VIDEO: Velika priča o najvećem bijelom igraču u povijesti

VIDEO: Velika priča o najvećem bijelom igraču u povijesti

Sretan rođendan Larry!

Na današnji dan prije 61 godinu rođen je jedan od najvećih košarkaša u NBA povijesti, legendarni #33 Boston Celticsa Larry Bird.

U karijeri je osvojio sve. Triput je bio prvak s Celticsima, tri godine uzastopno MVP lige. Olimpijski prvak kao član originalnog i jedinog pravog Dream Teama. Bio je vrhunski šuter. Tri put je pobijedio u natjecanju u tricama a četiri puta je predvodio ligu u postotku pogođenih slobodnih bacanja (ubacio jednom 71 slobodno bacanje zaredom). Bio je prvi igrač u NBA povijesti koji je u jednoj sezoni šutirao više od 50% iz igre, više od 40% trice i više od 90% slobodna bacanja. Bio je i odličan skakač i najbolji dodavač među visokim igračima ikada. Jedini je NBA igrač koji je karijeru završio sa više od 24 koša, 10 skokova i 6 asistencija u prosjeku. Bio je ultimativni timski igrač koji nije mario za svoju statistiku.

-„Triple-double? Da sam htio mogao sam ga imati u svakoj drugoj utakmici. No to nije moja igra. Da sam igrao na taj način to ne bi bilo pošteno prema mojoj ekipi“- izjavio je Larry Bird

Usprkos takvom stavu u karijeri je imao 69 triple-double učinaka. Bio je na korak i do quadruple-double učinku. Tako je 1985. protiv Utaha nakon tri četvrtine imao 30 poena, 12 skokova, 10 asistencija i 9 ukradenih lopti. Trebala mu je samo još jedna ukradena lopta da uđe u društvo besmrtnika, no pošto su Celticsi vodili 25 razlike Larry nije htio ući u igru i naganjati vlastitu statistiku.

-Zašto da uđem u igru kod takve razlike? Mislim da sam večeras napravio dosta štete- bio je Larryev odgovor novinaru na pitanje zašto nije htio ući u igru.

Larry Bird je bio igrač koji je bio najbolji kad je pritisak bio najveći. Mnogi stručnjaci ga i danas smatraju najboljim „clutch“ igračem, igračem odluke u NBA povijesti. Tako je i legendarni trener Pat Riley jednom rekao: „Ako bi mi o posljednjem šutu ovisila utakmica, htio bih da taj šut šutira Michael Jordan. No da mi o tom šutu ovisi život, htio bih da šutira Larry Bird“.

Bio je i vrhunski „trash-talker“. Nije posjedovao Bogom dane fizikalije kao njegovi tamnoputi kolege, no sve je to nadoknađivao koordinacijom oka i ruke, ambideksteričnošću i psihološkim ratom. Često se znao uvući u glavu svojim protivnicima, bili to tad legende poput Juliusa Ervinga ili rookie poput Clydea Drexlera.


Kad je bio na vrhuncu nije bilo boljeg od njega. Uvijek je tražio nove izazove. Tako je 1986. protiv Portlanda odlučio da će igrati lijevom rukom.


A godinu dana prije uništio je Hawkse sa 60 poena priredivši rijetko viđenu šutersku predstavu. Larry je na toj utakmici bio toliko dobar da su protivnički igrači bili kažnjeni jer su na klupi navijali za njega.


Krasila ga je nevjerojatna košarkaška inteligencija. Nakon što je zbog teške ozljede leđa morao u preuranjenu mirovinu vratio se u rodnu Indianu i sa Pacersima osvojio nagradu za trenera godine i menadžera godine.

Larry Bird je bio svakako jedan od najvećih košarkaša koji je ikad igrao ovu igru, i svakako najbolji bijeli igrač u povijesti.

Sretan rođendan, legendo.