Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Velika utakmica Ante Tomića za prvu pobjedu Barce, slavio i Spahija

VIDEO: Velika utakmica Ante Tomića za prvu pobjedu Barce, slavio i Spahija

Autor: Branko Tabak

U srijedu je odigrana druga polovica utakmica drugog, a već u četvrtak prva polovica utakmica trećeg kola Eurolige.

Večer je prošla bez iznenađenja.

Tomićeva Barcelona je bila bolja od Radoševićevog Bayerna 83-73. Odlično je utakmicu otvorio Kevin Pangos koji je 'glavni krivac' za rani Barcin bijeg na dvoznamenkastu prednost. Ostatak utakmice protekao je u izjednačenoj igri, no Bayernu se šansa za preokret nije ukazala. Ante Tomić je bio najefikasniji u redovima Katalonaca s 18 poena. Uz to je imao po 5 skokova i asistencija. Maodo Lo je s 15 bio najbolji u redovima Bavaraca. Leon Radošević je u igri proveo 13 minuta. Postigao je 7 poena uz po jedan skok, asistenciju i ukradenu loptu. Bila je ovo prva Barcina pobjeda. Obje momčadi su na omjeru 1-2.


Maccabi Tel Aviv, za čijim je kormilom hrvatski trener Neven Spahija, je furioznom igrom u posljednjoj četvrtini okrenuo tijek utakmice u Podgorici protiv Budućnosti i upisao prvu ovosezonsku pobjedu 68-78. Nevjerojatnom serijom 2-20 otvorili su Izraelci završni period i zatvorili utakmicu. Četvrtina je završila rezultatom 6-20. Scottie Wilbekin je odigrao utakmicu karijere s 28 poena, 5 asistencija i 4 skoka. Edwin Jackson (13), Nemanja Gordić (12) i Alen Omić (12) bili su najefikasniji igrači domaćeg sastava koji ni nakon tri kola ne zna za pobjedu u Euroligi.


CSKA se dosta mučio s Darussafakom, ekipom koja je uz Budućnost do sada pokazala najviše slabosti ili jednostavno rečeno - najmanje. Darussafaka je vodila na poluvremenu 7 poena razlike, no odličnom trećom četvrtinom (26-10) Rusi okreću susret i privode susret kraju (79-75). U redovima CSKA Cory Higgins je postigao 14, a Nikita Kurbanov 13 poena. Najbolji pojedinac turske momčadi bio je Michael Eric s 15 poena i 11 skokova. CSKA je nakon tri kola na stopostotnom učinku, Darussafaka ima omjer 1-2, u drugom kolu su bili bolji na svom parketu od Budućnosti.


Najuvjerljiviju pobjedu sinoć su upisali košarkaši Panathinaikosa koji su dominirali protiv Gran Canarije i slavili 102-87. Gosti su poveli 6-12, a onda je 'ubrzanje' Grcima donio igrač s klupe, Ioannis Papapetrou (utakmicu je završio s 15 poena i 7 skokova). Domaćini su napravili seriju 15-2, a gosti se više nisu uspjeli vratiti u rezultatski egal. U redovima Panathinaikosa po 16 poena postigli su Lukas Lekavicius i Keith Langford. Kod Španjolaca Chris Evans je zabio 15 poena šutirajući tricu 5 od 8. Grci su na omjeru 2-1, Cran Canarija ima jednu pobjedu, onu protiv Barcelone.