Hrvatska
VIDEO: Višnjikom se orilo: 'Gazi Nazora!'

VIDEO: Višnjikom se orilo: 'Gazi Nazora!'

Autor: Branko Tabak

Što se to događa u gradu košarke?

'Gazi Nazora, gazi Nazora...' - orilo se u ponedjeljak u jutarnjim satima na prilaznim cestama Višnjiku, a potom i u samoj dvorani.

'Nabrijani', mahom mlađi, navijači izazvali su prvo pozornost, za košarku manje zainteresiranih sugrađana, koji odokativno znaju da Zadar bitku bije za ostanak u ABA ligi. Onima bolje upućenima za zadarsku košarkašku realnost, tajming je bio pomalo čudan. Čemu povici protiv trenera Ante Nazora koji je večer prije pobjedom u Srijemskoj Mitrovici usmjerio Zadar prema ostanku u regionalnom natjecanju? Čemu sve to pred derbi s Cibonom u kojemu moguća pobjeda Zadrane dovodi do samog cilja?

Oni potpuno upućeni u sve što se u Zadru, vezano uz košarkašku loptu zbiva, znali su da su u pitanju učenici Pomorske škole Zadar koji su skupno krenuli na finalni susret srednjoškolske lige u kojem je protivnik njihovoj školskoj selekciji bila ekipa Gimnazije Vladimira Nazora.

I baš zato što nismo klikbejt portal odlučili smo se na iznimku kako bi skrenuli pozornost javnost na atmosferu koja je vladala na ovom derbiju i ususret njemu.

Pune tribine pomoćne dvorane na Višnjiku, gromoglasno navijanje. proživljavanje svakog poteza na utakmici, srčani istupi igrača na parketu i na klupi. Emocija, strast, ljubav - košarka. Takvo što poželjeli bi mnogi Premijerligaši i ABA ligaši.


Dvije stvari možemo naučiti iz ovog primjera. Prva je da lokalna organizacija nižih liga privlači više pozornosti od onih na nacionalnoj razini. Uvijek će više gledatelja biti na susretu KK Diadora Zadar i KK Sukošan ili KK Dubrava i KK Zapruđe negoli na susretu KK Pula 1981-KK Đakovo. Druga je da je Zadar uistinu kolijevka hrvatske košarke i da je košarka u Zadru sve! Jednom Roku Erslanu možda u biografiji neće pisati da je bio srednjoškolskim prvakom 'grada košarke' i da je u tom finalu bio bolji od ekipe u kojoj je igrao Mario Fantina. Ali obojIci će ovo finale ostati zauvijek u pamćenu.

Nazor na kraju nije bio 'zgažen', odnio je pobjedu kao i svi oni koji su organizirali ligu i samo finale napravili praznikom košarke. Uključujući bučne i srčane 'pomorce' na parketu i tribinama. 

Da bar ovakvo što doživimo na Završnici Kupa Krešimira Ćosića. Da bar...

Više informacija i fotografija potražite na internetskim stranicama Narodnog lista čijem novinaru Peri Livajiću zahvaljujemo na ustupljenom videozapisu i suradnji.

A Ante Nazor? On može mirno spavati!