Europa i Svijet
VIDEO: Warriorsi i Raptorsi krenuli očekivanim pobjedama, Pelicasi iznenadili Portland

VIDEO: Warriorsi i Raptorsi krenuli očekivanim pobjedama, Pelicasi iznenadili Portland

Autor: Teo Cilar

Prvog dana NBA doigravanja imali smo jedno iznenađenje.

Golden State Warriorsi otvorili su jučer u 21 sat NBA doigravanje uvjerljivom pobjedom protiv San Antonio Spursa. Washington Wizardsi dugo su mučili Toronto Raptorse koji su na kraju ipak uspjeli slaviti zahvaljujući dobrom šutu za tri poena dok su prvo iznenađenje ostvarili New Orleans Pelicansi koji su slavili kod Portlanda.

Golden State Warriors-San Antonio Spurs 113:92 (28:17, 29:24, 29:22, 27:29) 1-0


Warriorsi su u obranu naslova krenuli silovito. Pomalo neuvjerljivi tijekom regularne sezone što zbog ozljeda, što zbog saznanja koju količinu kvalitete imaju pa nisu igrali niti blizu razine koje mogu, posebno obrambeno gdje su u odnosu na prošlu sezonu primali puno više poena, sada je sve to palo u vodu. Protiv Spursa su to bili oni pravi Warriorsi koji su očito čekali da počne Play-off pa da krenu s pravom košarkom. Obranu su podigli na vidljivo višu razinu dok napad nikada ni nije bio problem. Spursi su već nakon prvih 12 minuta bili na minus 11, a do poluvremena je razlika narasla na 16 koševa razlike. Susret je definitivno riješen u trećem periodu kada su na semaforu svjetlila 23 poena viška za Warriorse. 

Klay Thompson i Kevin Durant su pogađali uz odličan postotak šuta, Draymond Green je bio nadomak triple-doublea, a jedan od ključnih ljudi bio je Javale McGee koji je u obrani limitirao LaMarcusa Aldridgea na svega 14 poena i 2 skoka. Rudy Gay bio je najraspoloženiji kod Spursa s 15 poena, 6 skokova i dvije asistencije. Kod Warriorsa koji su nadskakali Spurse s 51:30 najbolji Klay Thompson s 27 poena uz odličan šut iz igre 11/13 od čega je pogodio 5 od 6 trica, Durant je ubacio 24 uz 8 skokova i 7 asistencija, McGee je bio jedan od ključnih faktora s 15 poena, 4 skoka i dvije blokade dok je Green zabio 12 uz 11 asistencija, 8 skokova i dvije osvojene lopte. 


druga utakmica ova dva sastava je na redu u noći s ponedjeljka na utorak u 4:30 sati.


Toronto Raptors-Washington Wizards 114:106 (28:23, 27:36, 31:26, 28:21)


Prva momčad istoka dugo se mučila protiv osmoplasiranih Wizardsa koji su nakon prve četvrtine bili u zaostatku od pet poena. Odličnom drugom četvrtinom preokrenuli su razliku i na odmor otišli s četiri poena prednosti. Veliku borbu gledali smo u trećoj četvrtini gdje su se momčadi izmjenjivale u vodstvu, ali na kraju su Raptorsi ušli s plus jedan u odlučujući period. John Wall odigrao je vrlo loše u posljednjoj dionici, a Raptorsi su bili vrlo raspoloženi u šutu za tri poena, posebno dva igrača s klupe C.J. Miles i Delon Wright koji su ukupno zabili 7 trica te 12 odnosno 18 poena. Domaćini su pobjegli na dvocifrenu prednost u posljednje 3-4 minute i nisu dopustili Wizardsima da se vrate. 

Serge Ibaka bio je prvo ime Raptorsa s 23 poena, 12 skokova i dvije blokade dok je DeMar DeRozan zabio 17 uz 6 asistencija. Wall je kod Wizardsa ubacio 23 uz čak 15 asistencija, Markieff Morris je zabio 22 uz 11 skokova i 6 asistencija dok je Bradley beal zabio 19. 


Iduću utakmica igra se u noći s utorka na srijedu u 1 sat. 


Portland Trailblazers-New Orleans Pelicans 95:97 (18:21, 18:24, 27:30, 32:22)


Pelicansi su napravili prvi "tie break" te prvo iznenađenje doigravanja, ako ga uopće možemo nazvati iznenađenjem. Odličnom obranom ostavili su indisponirane domaćine na svega 36 postignutih poena. Napadom je odlično dirigirao Rajon Rondo dok je nezaustavljiv još jednom bio igrač mjeseca na zapadu Anthony Davis. Pelicansi su u posljednju četvrtinu ušli s 12 koševa prednosti, a tek tada su se Trailblazersi probudili i zamalo preokrenuli susret. Na minutu do kraja poslije trice CJ McColluma Portland je prišao na 92:93, zatim su uslijedile po dvije izgubljene lopte sa svake strane pa promašaji Davisa i Damiana Lillarda. Na 12.4 sekunde do kraja je fauliran Davis koji je pogodio oba slobodna bacanja za 92:95, Portland svoj napad promašuje, a pobjedu Pelicansa je potvrdio s nova dva pogođena slobodna bacanja Davis.

Centar Pelicansa bio je najbolji igrač susreta s 35 poena, 14 skokova, 4 blokade i dvije osvojene lopte, Jrue Holiday je zabio 21 uz 7 skokova, a Nikola Mirotić 16 uz 11 skokova i 3 asistencije. Treba spomenuti i Ronda koji je zabio svega 6 uz 8 skokova i čak 17 asistencija. Kod Blazersa McCollum 19, a Lillard 18 uz po 7 skokova i asista. Jusuf Nurkić zabio je 11 uz 11 skokova. 

Iduća utakmica se igra u noći s utorka na srijedu u 4:30.