Europa i Svijet
VIDEO: Warriorsi "preživjeli" Hardena i preuzeli prednost domaćeg terena

VIDEO: Warriorsi "preživjeli" Hardena i preuzeli prednost domaćeg terena

Autor: Teo Cilar

Golden State bez većih problema do pobjede u Houstonu na krilima nezaustavljivog Kevina Duranta.

Odmah na početku finalne serije na zapadu imamo "break". Golden State Warriorsi slavili su relativno lako protiv Houston Rocketsa s 119:106 i poveli s 1-0 u finalu zapada. U idućoj utakmici sutra, na raketama će biti još veći pritisak jer upišu li novi poraz, gotovo sigurno ostaju bez šansi za prolazak u finale. Sinoć smo gledali duel Jamesa Hardena i Kevina Duranta u kojem je "Brada" bio nešto bolji, ali imao je slabu pomoć suigrača za razliku od KD-a.

Houston Rockets-Golden State Warriors 106:119 (30:29, 26:27, 24:31, 26:32) 0-1


Početak utakmice pripao je Rocketsima i Jamesu Hardenu koji postiže prvih devet poena na utakmici. Houstonu je išla na ruku i tehnička pogreška Draymonda Greena koji je u prvom poluvremenu ušao u probleme i brzo morao na klupu zbog dvije osobne pogreške i tehničke. Steph Curry i Klay Thompson pogodili su trice, ali Harden i Eric Gordon pogađaju dvice za 21:12 Houstona. Pozvao je tada minutu odmora Steve Kerr nakon koje su Warriorsi zaigrali puno bolje i do kraja četvrtine došli na minimalan zaostatak. 

Warriorsi su bili bolji u drugoj četvrtini i na četiri minute do kraja prvog poluvremena imaju vodstvo 49:42. Prednost nisu zadržali jer Rocketsi na krilima Hardena prvo poluvrijeme završavaju serijom 14:7 i na odmor se odlazi poravnatim rezultatom 56:56. 

Rocketsi u drugom poluvremenu nisu niti jednom vodili. Warriorsi preko Duranta, Thompsona i Currya dolaze do vodstva 79:70, a nešto kasnije nakon skoka u napadu i zakucavanja Kevona Looneya po prvi puta na utakmici prelaze u dvoznamenkasto vodstvo 83:72. Na dvije minute do kraja četvrtine Durant pogađa za 85:72 poslije čega ga Kerr vadi na klupu da se malo odmori, a domaćini to koriste i serijom 8:0 prilaze na 85:80 na minutu do kraja perioda poslije čega Kerr vraća Duranta na teren. Odmah idući napad Durant je izborio dva slobodna bacanja koja pogađa za 87:80, a stim se rezultatom i ušlo u posljednju četvrtinu. 

Warriorsi su kontrolirali cijelu posljednju četvrtinu. Rocketsi su na samom početku perioda došli na minus četiri, ali bliže nisu mogli. Gosti su brzo pobjegli na dvocifrenu razliku, a na pet minuta do kraja imali su 103:93. Briljantni Harden držao je Rocketse donekle u igri, a na četiri i pola minute do kraja pogađa novu tricu za 103:96, ali u iduća dva napada gubi dvije lopte što kažnjava Thompson tricom za 106:96. Nakon što su na tri minute do kraja polaganjem Trevora Arize došli na 106:98, bilo je to posljednji puta da su na jednoznamenkastoj razlici. Do kraja susreta Warriorsi dižu razliku za konačnih 119:106. 

Rocketsi su u prvom poluvremenu bili izrazito raspoloženi za tricu, pogodili su ih devet, ali ni to im nije pomoglo protiv Warriorsa da stvore barem nekakvu prednost. U drugom poluvremenu šut je stao te su pogodili još samo četiri trice. Na kraju utakmice imali su 37 ispucanih trica uz 13 pogođenih. 


Rocketsi su veliki dio utakmice igrali pick u kojem bi Curry ostajao na Hardenu koji je to koristio i trpao, a na kraju je ubacio 41 poen uz 7 asistencija i 4 skoka. Chris Paul je ubacio 23 uz 11 skokova i svega 3 asistencije, a treba spomenuti da je u posljednje dvije minute kada je sve bilo riješeno ubacio šest poena, do toga je iz igre šutirao 5/14. Gordon je ubacio 15 uz 5 skokova i 3 asistencije, a Clint Capella 12 uz 6 skokova. Na njemu su warriorsi napravili dobar posao ne dopustivši mu da dolazi do skokova u napadu i laganih poena. Obrana Warriorsa je zaustavila klupu Rocketsa u kojoj je samo Gordon odigrao nešto. Tako je Luc Mbah a Moute ostao bez poena uz šut iz igre 0/6, a Gerald Green je zabio 6, upola manje nego mu je prosjek. Dodajmo tu i PJ Tuckera koji je u 34 minute zabio samo jedan jedini poen. 


Warriorse je predvodio Durant koji je pogađao iz svih mogućih i nemogućih pozicija, Zabio je 37 poena uz 3 skoka i blokadu, a iz igre je šutirao 14/27 od čega tricu 3/6. Odličnu pomoć imao je u Thompsonu koji je ubacio 11 od 28 poena u posljednjoj dionici uz 4 skoka i dvije asistencije te dvije osvojene lopte. Curry je ubacio 18 uz 8 asistencija i 6 skokova, a dvoznamenkast je bio i Andre Igoudala koji je počeo u petorci te je zabio 11 uz 4 skoka.