Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Zaboravi Espanju

VIDEO: Zaboravi Espanju

Autor: Paulo Sarić

Toplinski val zahvatio i Latviju. Španjolska je u nekoliko navrata imala i 42 koša prednosti.

Hrvatska reprezentacija do 18 godina upisala je još jedan poraz na Europskom prvenstvu u Latviji. U drugoj utakmici razigravanja od devetog do 12. mjesta bolja od izabranika Vladimira Anzulovića bila je Španjolska rezultatom 89-52.

Sve je bilo gotovo već nakon prve četvrtine. Španjolci su poveli 12-0, a prvi koš Hrvatske zabio je mladi igrač Zadra Roko Erslan na ulasku u četvrtu minutu. Igrači Joaquina Prada od prve su minute izgledali dominantno na parketu pa je najveći uspjeh mladih Hrvata na otvaranju susreta bio taj što su se uspjeli othrvati da ne upadnu u zaostatak veći od 20 poena.

Makar nakratko.

Diego De Blas je tricom odveo svoju momčad na plus 21 (32-11) nešto više od deset sekundi prije isteka prve dionice i u potpunosti usmjerio tijek susreta. Uspjeli su mladi Hrvati nakratko zaustaviti krvarenje pa se većim dijelom druge četvrtine igralo koš na koš prije nego su Španjolci krenuli u novi nalet i u 17. minuti se odvojili na velikih 27 koševa razlike (49-22). Hrvatska je do odmora ponešto smanjila zaostatak, no nova crna rupa se otvorila već sredinom nastavka pa su Anzulovićevi momci u jednom trenutku bili zamrznuti na čak minus 42 (78-36).


Španjolci su u posljednjoj četvrtini 'povukli ručnu', a priliku su dobili i svi igrači s klupe u bijelom dresu pa se razlika stabilizirala te je susret završio s konačnih 89-52.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Carlos Alocen s 21 košem, šest asistencija i pet uhvaćenih lopti, dok je statistički jedini vrijedan spomena u hrvatskim redovima bio Jure Planinić koji je zabio 25 poena i uhvatio sedam skokova.

Hrvatska posljednju utakmicu na turniru igra sutra protiv Turske s početkom u 15:15h.