Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
VIDEO: Zadar doveo novog centra

VIDEO: Zadar doveo novog centra

Autor: Paulo Sarić

211 centimetara visoki igrač s hrvatskim je abaligašem potpisao trogodišnji ugovor.

Čekanje je konačno završeno. KK Zadar doveo je novog centra. Njegovo ime je William Magarity i proteklih je pet godina proveo igrajući sveučilišnu košarku, da bi početak ove sezone odradio u švedskim Södertälje Kingsima gdje je bio suigrač Toniju Bizaci.

Njegov dolazak se očekuje sredinom tjedna, a prvi nastup trebao bi imati u nedjelju kada Zadar u Krešinom domu dočekuje Mornar, u utakmici 4. kola ABA lige. Ugovor je potpisan na tri sezone, a detalje je pojasnio sportski direktor Branimir Longin.

Riječ je o vrlo talentiranom igraču, koji je dosta pokretljiv za svoju visinu. Nije bilo previše slobodnih košarkaša na tržištu koji bi nam odmah predstavljali pojačanje pa smo se radije odlučili za igrača koji će nam dugoročno biti koristan. Dogovorili smo trogodišnju suradnju, s tim da se klub kvalitetno zaštitio ugovornim klauzulama - izjavio je sportski direktor zadarskog kluba.

Magarity je vrlo mlad preselio u Italiju gdje je 2012. godine nastupio u pet utakmica za Angelico Biellu u čijem je dresu odigrao ukupno 26 minuta i za to vrijeme ubacio dva koša.

- Trenirao sam brojne sportove, od nogometa, hokeja, tenisa… no tu je uvijek bila i košarka koja me od malih nogu naučila disciplini i pravom pristupu – rekao je prije nekoliko godina u intervjuu za talijanske medije novopečeni igrač Zadra.

FOTO: Limor Malinoff (fiba.basketball)

Magarity je dugo vremena igrao na bekovskim pozicijama, playa i šutera, kako sam kaže, a onda je preko ljeta između 14. i 15. godine naglo izrastao dvadesetak centimetara što ga je usmjerilo pod obruče.

- Nagli rast uzrokovao mi je probleme s bolovima u leđima i ostalim dijelovima tijela, no oni su s vremenom nestali. Ali morao sam se prilagoditi novoj ulozi na terenu – kazao je tada visoki Šveđanin.

Talent ga je doveo do švedske kadetske reprezentacije i Europskog prvenstva za košarkaše do 16 godina koje se održavalo u Portugalu gdje je već u prvoj utakmici ubacio 27 koševa i privukao interes Estudiantesa. No, tada je odlučio ostati u domovini smatrajući da je premlad za seljenje. S vremenom je došla i ponuda Benettona, da bi na kraju završio u Bielli gdje se zadržao nekoliko godina i dobio kratku priliku u seniorskoj momčadi.

Sezonu 2012/2013 odradio je na posudbi u Eco Orebrou u švedskoj prvoj ligi gdje je u 27 utakmica prosječno bilježio 6.9 poena i 5,3 skoka po susretu, a na koncu se odlučio za put preko oceana i nastavak karijere u sveučilišnoj košarci.

- Igranje u Europi je veliko iskustvo, no u SAD sam došao iz akademskih razloga. Shvatio sam da je potrebno imati dobro obrazovanje jer postoji i život izvan košarke – rekao je jednom prilikom novi igrač hrvatskog abaligaša.


Prve je dvije sezone proveo igrajući za Boston College da bi, nakon jedne godine pauze, 2016. preselio na Davidson gdje je prošle sezone zabijao 5,7 koševa uz 4,2 skoka u prosjeku za nešto više od 20 minuta na parketu.

Nakon završetka sveučilišne karijere vratio se u Švedsku gdje je pokušao pomoći Södertäljeu da izbori plasman u FIBA Europe Cup, no bez previše uspjeha. Iako je s 12 koševa i devet skokova u prosjeku bio ponajbolji igrač svoje momčadi, izraelski Ironi Ness Ziona pokazao se kao prevelika prepreka te je s plus 29 u dvije utakmice prošao u drugi krug kvalifikacija.