Hrvatska
VIDEO: Zadrani prebrodili isključenja Littlea i Žorića i teškom mukom svladali Goricu

VIDEO: Zadrani prebrodili isključenja Littlea i Žorića i teškom mukom svladali Goricu

Autor: Paulo Sarić

Uz Petra Marića junak gostujuće pobjede bio je Kwame Vaughn koji je u prijelomnim trenucima uzeo loptu u svoje ruke i riješio pitanje pobjednika.

Košarkaši Zadra došli su do devete uzastopne pobjede u domaćem prvenstvu. Iako su domaćini čitavu utakmicu pružali vrlo dobar otpor igračima Ante Nazora, Dalmatinci su na koncu slavili rezultatom 77-85 i bez novih potresa ulaze u nedjeljni dvoboj protiv Mege u ABA ligi.

Gorica je zahvaljujući mladim Borni Kapusti i Lovri Mazalinu dobro otvorila susret pa je gostujući trener nakon samo pet minuta bio primoran na minutu odmora. Urodilo je to plodom te su domaćini koji su prvih 12 poena zabili iz reketa nakratko otjerani od zadarskog koša rezultat čega je serija 0-7 koju je tricom okrunio Petar Marić (12-18). Izlazak Kapuste iz igre nakratko je usporio napad Gorice, no igrači Josipa Sesara se nisu predavali te su tricama Vučića i Majcunića ostali na priključku, da bi nakon povratka svog startnog razigravača na parket krenuli u seriju 7-0 i vratili se u vodstvo (31-27).

U izostanku viroznog Lovre Bašića Zadranima je najveći problem predstavljala organizacija napada pa su gosti već u 16. minuti upisali svoju jubilarnu desetu izgubljenu loptu što su dodatno 'začinili' s tri nesportske osobne pogreške u prvih 20 minuta, od čega je dvije napravio Mario Little, pa je semafor pred odlazak u svlačionice pokazivao 38-36 za Goricu.


Dalmatincima su nove probleme na otvaranju drugog poluvremena stvorile četvrta osobna Luke Božića i nezgodan pad Mislava Brzoje, no donijelo je to, s druge strane, prijeko potreban spaceing u napadu pa su gostima nove dvije trice, po jedna Vaughna i Marića, donijele preokret. Domaćine je mučio loš šut za tri poena pa su težište igre prebacivali ispod zadarskog obruča, a takva je igra bila voda na mlin hrvatskog abaligaša koji je u posljednjih deset minuta ušao s prednošću od četiri poena (57-61).

Premda se činilo da gosti u tim trenucima drže susret pod kontrolom, za novu se dramu pobrinula druga, isključujuća, tehnička pogreška Luki Žoriću pa su ionako oslabljeni Zadrani u posljednjih pet minuta bili lišeni usluga i svog nominalno najboljeg igrača. A tad je loptu u svoje ruke uzeo Kwame Vaughn i s osam uzastopnih poena odbio prvi nalet domaćina. 'Točku na i' zadarske pobjede stavio je Božić tricom dvije minute prije kraja.  

Upravo je Vaughn bio najefikasniji u redovima pobjednika s 24 poena, šest skokova  i tri asistencije, a valja istaknuti i Marića koji je bio nepogrešiv iza linije 6,75 (14 koševa), dok su najefikasniji kod Gorice bili Ivan Vučić i Marko Baković s po 12 poena, čemu je potonji dodao i sedam skokova.

Rezultati by SofaScore