Hrvatska
VIDEO A Zadru nije valja! Sonik uz triple-double Palčića nadoknadio minus 13 i zasjeo na prvo mjesto

VIDEO A Zadru nije valja! Sonik uz triple-double Palčića nadoknadio minus 13 i zasjeo na prvo mjesto

Autor: Paulo Sarić

Nema više neporaženih momčadi u Prvoj muškoj ligi.

Kakva je to utakmica bila! Drugim je riječima teško započeti izvještaj s jučerašnjeg derbija šestog kola Prve muške lige između KK Dubrava i KK Sonik Puntamika. Iako su u Zadrani u Zagreb otputovali malo je reći desetkovani ozljedama, bez trojice igrača u unutarnjoj liniji, u posljednjoj su četvrtini uspjeli nadoknaditi 13 poena minusa i na koncu slaviti rezultatom 89-91.

Krenimo redom.

Baš kao što je trener Kraljević najavio, Puntamičani na put nisu krenuli s bijelom zastavom. Plan je bio brzom igrom, s četiri niska igrača, nametnuti svoj ritam i u utakmici na veliki broj poena doći do pobjede. Prvih je pet minuta izgledalo baš tako, no onda su domaćini iskoristili svoje komparativne prednosti i serijom 10-2 otišli na 18-10. Raspoloženi Teo Petani odgovorio je tricom i dodatnim slobodnim bacanjem, ali igračima Darka Krunića nije dugo trebalo da se odvoje na dvoznamenkastu razliku. Stipe Čubrić tricom je u osmoj minuti odveo svoju momčad na plus 12, no poletni Dalmatinci brzo su se konsolidirali i krenuli u nalet koji im je dao krila za ostatak utakmice.

FOTO: KK Dubrava

Dobra obrana dozvolila je domaćinima samo dva poena u naredne četiri minute što su igrači Šime Kraljevića iskoristili da serijom 2-16 već u 12. minuti preokrenu rezultat. U utakmici koju su obilježili naizmjenični periodi dobre igre jedne pa druge momčadi, red je došao na Dubravu koja serijom 10-0 vratila inicijativu na svoju stranu, no dvije brzinske trice Petanija i Filipa Jošića u kritičnom su trenutku uspostavile ravnotežu pa smo do kraja prvog poluvremena gledali igru koš-na-koš koju su u posljednjoj minutu prekinuli Ivan Tvrtko Majić i Petar Perić te se na veliki odmor otišlo s plus šest za Dubravu (54-48).

Zadrani su se držali u egalu naredne tri minute a onda je krenuo nalet momaka s istoka Zagreba koji su u samo nekoliko napada otišli na dvoznamenkastu prednost i, činilo se, prelomili utakmicu. Igrači Sonika zabili su samo jedan koš u šest minuta igre, tricu je ubacio Teo Petani, pa je minutu prije kraja treće četvrtine na semaforu svjetlilo 74-62, velikih plus 12 za domaćine koji su svoju prednost dodatno podebljali do ulaska u odlučujuću dionicu.


A onda je krenulo.

Možda i prijelomnim pokazao se napad za prvi koš Puntamičana u četvrtoj četvrtini u kojem je zadarska momčad čak pet puta došla do ofenzivnog skoka, da bi Benjamin Bučaj na koncu položio za 80-69. Do drugog su koša u ključnom periodu igre Zadrani došli nakon „samo“ dva skoka u napadu što je, u kombinaciji s agresivnom obranom gostiju u potpunosti razbilo koncentraciju Dubrave koja je u posljednjih deset minuta ubacila samo četiri koša iz igre. Ipak, sve do posljednje tri minute Krunićevi su igrači imali ugodnih plus devet (87-78) i čistu kontru za povratak na dvoznamenkastu prednost, no Vujić je promašio polaganje nakon čega je krenuo preokret Sonika.

FOTO: KK Dubrava

Dino Palčić i Paleka s pet su brzih pet poena natjerali domaćeg trenera na minutu odmora, no prednost Zagrepčana nastavila se topiti, da bi ju nakon dvaju slobodnih bacanja gostujućeg kapetana Palčića na njegovu asistenciju u potpunosti anulirao mladi Lovre Paleka tricom za 87-87. Domaćini su u potpunosti izgubili konce u napadu pa je nakon ukradene lopte Petanija Jure Perić u idućem napadu položio za prvo vodstvo gostiju nakon 23. minute. Petar Perić je dvama slobodnim bacanjima poravnao rezultat pa je uslijedila neizvjesna završnica.

Nakon time-outa Puntamike, Dubrava se odlučila za zonu 3-2 koja je u prvoj obrani urodila plodom, no domaći je kapetan potom olako prodao loptu i dao novu nadu gostima. Obrana je ovaj put školski izigrana pa je Jure Perić položio za 89-91 20 sekundi prije kraja. Vremena i koncentracije za preokret ili produžetak više nije bilo, Palčić je ukrao još jednu loptu pa je slavlje Zadrana moglo početi…

Upravo je kapetan zadarskog sastava Dino Palčić bio daleko najbolji čovjek na parketu te je utakmicu završio s trostruko dvocifrenim učinkom, odnosno s 15 koševa, 16 skokova i 11 asistencija, a veliku je pomoć imao u Teu Petaniju koji je s 25 poena bio najefikasniji igrač utakmice i Juri Periću koji je dodao 21 koš, dok je najbolji u domaćim redovima bio Filip Šimović s 22 koša, devet skokova i šest asistencija.