Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Žalgiris (p)ostao prvak Litve

VIDEO: Žalgiris (p)ostao prvak Litve

Žuža i Lietkabelis nakon svega zadovoljni. Šaras baš i ne.

Žalgiris je obranio naslov prvaka Litve. U zanimljivoj utakmici Zeleni su pobjedom 73-68 nad Lietkabelisom došli do svog sedmog uzastopnog naslova.

U utakmici u kojoj su gosti pogocima otvarali četvrtine, a domaćini ih zatvarali, na koncu je pobijedila kvalitetnija momčad. Nakon izjednačene prve dionice gosti rade mini-seriju 0-5 i dolaze do prednosti 15-20 košem Janavičiusa. No, to im je bilo najveće vodstvo u susretu. Momčad Šarunasa Jasikevičiusa zatvara četvrtinu serijom 10-4 i u svlačionicu odlazi s devet poena prednosti. U nastavku dugo gledamo igru koš na koš u kojoj su domaćini nekoliko puta imali dvoznamenkastu prednost, da bi početkom posljednje dionice momčad kojoj je pomoćni trener Jurica Žuža prišla na četiri poena zaostatka. Žalgiris je odbio prvi nalet gostiju, no puno ozbiljniji je bio onaj pri kraju susreta kada je iskusni Kšištof Lavrinovič doveo Lietkabelis na samo posjed zaostatka. Ipak, do kraja su zabijali Jankūnas iz igre i Lekavičius s linije slobodnih bacanja i donijeli Žalgirisu 19 naslov u povijesti.


- Uvijek govorim da nema bolje stvari nego osvojiti naslov na domaćem terenu. Utakmica je možda bila nezanimljiva ili čak i loša, no svejedno želim čestitati svojim igračima. Iskreno govoreći ne znam zašto smo ovako loše odigrali. Današnja je partija bila jedna od gorih u sezoni. Jako loša. Ipak, imali smo tri igrača koji su nas vukli. Bitno je da tim ima jake litavske igrače sa snažnim karakterima koji su svjesni važnosti titule – rekao je trener šampionskog sastava, Šarunas Jasikevičius, kako prenosi portal basketnews.lt.

Susret su odlučile trice i skokovi. U tim dvjema kategorijama Zeleni su nadigrali svoga suparnika, nadskakavši ga za devet skokova pritom gađavši trice izvrsnih 52 posto. Domaćine je do novog trijumfa predvodio izvrsni Lekavičius koji je zabio 23 koša za isto toliko minuta u igri, čime je zaslužio i nagradu najkorisnijeg igrača finalne serije, dok je Jankūnas dodao 16 uz devet skokova. Najbolji u redovima gostiju bio je iskusni K. Lavrinovič s 12 koševa, tri skoka i tri asistencije, ali i čak osam pretrpljenih faula.