Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO/FOTO: Juniorke preko Irske stigle do polufinala i Grčke

VIDEO/FOTO: Juniorke preko Irske stigle do polufinala i Grčke

EP divizije B

Ženska juniorska reprezentacija Hrvatske se plasirala u polufinale Europskog prvenstva divizije B u Sofiji. Hrvatice su nakon velike borbe pobijedile ekipu Irske 66-59.

Irkinje su odlično otvorile utakmicu te nakon prve četvrtine vodile 14-17. Izjednačena je bila i druga četvrtina pa se na veliki odmor otišlo s neriješenim rezultatom 30-30.

Kod rezultata 36-32 u 24. minuti Nina Novak je povezala dva precizna vanjska šuta, prvo dvicu, a potom i tricu za bijeg Hrvatske na +9 (41-32). Nadovezala se Lucija Banović s dva slobodna bacanja te je ekipa Deana Nemeca prvi puta u utakmici dohvatila dvoznamenkastu prednost 43-32. Činilo se da su protivnice slomljene, no kod rezultata 45-33 za Hrvatsku Irkinje kreću u veliku seriju i vraćaju utakmicu u neizvjesne vode (45-40). Mir u hrvatske redove donosi Tonka Jakšić nakon čije trice prednost raste na +9 (49-40), a u zadnju četvrtinu se ušlo s rezultatom 50-40.

Irkinje sjajno otvaraju završnu dionicu te serijom 5-0 (za 50-45) ponovno stvaraju pritisak hrvatskim igračicama. Uslijedila je prava drama kada je na 3:31 od kraja Katie O’Sullivan tricom izjednačila rezultat na 55-55.

Nakon time-outa istom mjerom je uzvratila Lana Bešlić za vodstvo Hrvatske 58-55. Odlična obrana donijela je novi posjed lopte Hrvaticama koje se preko Petre Božan vraćaju na pet poena prednosti (60-55). Ista igračica sjajno reagira u sljedećem napadu, hvata odbijenu loptu te zabija za 62-55 i približava Hrvatsku polufinalu. Grace Prenter je tricom za 62-58 probudila nadu protivnicama, no Bešlić je mirna s crte slobodna bacanja te s četiri precizna ubačaja potvrđuje pobjedu Hrvatske 66-59.

Lana Bešlić je bila prvo ime susreta s 23 poena, 5 skokova i 6 asistencija. Lucija Banović je postigla 13 poena uz 15 skokova, a double-double učinak imala je i Nina Novak s 12 poena i 13 skokova. Petra Božan u pobjedu je ugradila 7 poena, 9 skokova i 6 asistencija.

“Utakmicu nismo dobro otvorili i njen cijeli tijek bio je, osim treće četvrtine, u ritmu koji je odgovarao Irkinjama. Znamo da protiv ekipa s pet brzih vanjskih igračica ne igramo dobro jer ih ne možemo pritiskati i nametnuti se obrambeno, a time ne stvaramo višak lopti za lake poene iz kontranapada. Na kraju Irska je imala 19 poena iz ukradenih lopti i kontranapada iz tih situacija. Mi iz ukradenih lopti samo 10 poena, a iz situacije skoka u obrani praktički nismo imali kontranapade usprkos njihovom lošem šutu i naših 47 skokova u obrani. Nismo stvarali višak istrčavanjem naših visokih igračica na njihovu nepostavljenu obranu, a nakon njihovih obrambenih skokova svaki puta smo spašavali živu glavu jer bi oni s jednom igračicom s loptom vrlo često napadali našu nepostavljenu obranu u sporom i neorganiziranom povratku, a i često bi u situacijama kontranapada ostajali sami na šutu zbog lošeg vračanja u obranu naših igračica. Moramo shvatiti da se košarka igra tako da svi trče i svi igraju obranu bez obzira gdje se njihove igračice nalazile i na koji način igrale. Na kraju spasila nas je Bešlić s 23 koša, Božan s nekim poenima i skokovima na kraju utakmice. Tako je utakmica dobivena. Dobre role tijekom utakmice imale su Banović s 15 skokova i 13 koševa, Novak s 12 koševa i 13 skokova te Jakšić koja je u drugom poluvremenu, prvenstveno u 3. četvrtini, kad smo radili razliku, zaustavila najbolju igračicu Irske Grace Prenter. Najbolje našu obrambenu inferiornost pokazuje da smo u 40 minuta Irkinjama ukrali tek 4 lopte, a istovremeno smo izgubili 17. Sutra u polufinalu protiv Grčke te ćemo brojke morati snažno okrenuti u svoju korist, jer nas očekuje opet teška utakmica za prolaz u finale”, rekao je nakon susreta trener Dean Nemec.


U subotu s početkom u 17 sati Hrvatska će se u polufinalu susresti s Grčkom. Drugi polufinalni par čine Bosna i Hercegovina i Luksemburg. Ovaj susret na rasporedu je u 19:30 sati.

Oba susreta možete pratiti OVDJE.

Foto: FIBA