Hrvatska
Vladimir Vanjak: Dan kada smo igrali finale s Dream Teamom treba proglasiti Danom hrvatske košarke

Vladimir Vanjak: Dan kada smo igrali finale s Dream Teamom treba proglasiti Danom hrvatske košarke

Autor: Branko Tabak Photo: Iva Perinčić

Moramo verificirati uspjehe.

Na današnjem panelu Košarka jučer, danas i sutra održanom u Zadru u organizaciji udruge Dani Krešimira Ćosića član udruge Vladimir Vanjak je iznio zanimljiv prijedlog:

- Po mom skromnom sudu dan kada smo igrali finale Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, 8. kolovoza, treba proglasiti Danom hrvatske košarke. Bio je to prvi i jedini američki Dream Team. Hrvatska je bila u ratu i nitko ne zna što je Hrvatska. Mislili su da je selo u Rusiji, a mi igramo finale Olimpijskih igara, Preko dvije milijarde ljudi širom svijeta gledaju tu utakmicu. Mi ne obilježavamo taj dan i to nije dobro. Moramo verificirati uspjehe, poručio je Vanjak,

Sljedeća obljetnica je 8. kolovoza 2022. i to okrugla trideseta.


Podsjetimo, Hrvatska je nakon toga u kontinuitetu osvajala medalje na velikim natjecanjima i to 1993. na Europskom prvenstvu, 1994. na Svjetskom te 1995. ponovno na Eurobasketu. Od te 1995. do danas Hrvatska se nije penjala na postolje.

Vladimir Vanjak je kao igrač osvojio Kup Jugoslavije sa Zadrom (1970.), a kao trener još dva kupa (sa Zadrom i Splitom). Prvi je trener u Hrvatskoj koji je vodio tri najveća hrvatska kluba, uz spomenute i Cibonu.