Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Vranković ljut na Fibu, Đorđević poziva na štrajk

Vranković ljut na Fibu, Đorđević poziva na štrajk

Autor: Basketball.hr

Kome trebaju ovakve kvalifikacije?

Nakon poraza od Rumunjske predsjednik Hrvatskog košarkaškog Saveza preuzeo je najveć dio odgovornosti za stanje u reprezentaciji na sebe te u intevjuu za mrežne stranice HKS-a poručio kako ne želi kriviti druge.

Dogodila se potom i žuta minuta u susretu s narančastim Nizozemcimu kojem smo opet pokazali koliko smo zeleni, te u jednom napadu pola prednosti prednost od deset koševa bacamo nepovratno u koš  - za smeće.  Vranković nakon te utakmice u razgovoru s kolegom Vladom Radičevićem s tportala izlazi iz dvorišta i progovara o globalnim uvjetima koji su kumovali potonuću hrvatske košarke. 

-  Kao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza izuzetno sam ponosan na naših šest igrača u NBA ligi, ali zahvaljujući Fibi i ovim čudnim terminima kvalifikacija nama to u prve četiri utakmice nije značilo ništa jer smo znali da ih ne možemo koristiti. Moje osobno mišljenje jest kako ovakve kvalifikacije nemaju smisla i tzv. malim državama u koje spada i Hrvatska, koje za razliku od Italije ili Španjolske nemaju jaku domaću ligu, one su veliki problem. Pogotovo ako vam se nekoliko igrača ozlijedi i još nekoliko ne može doći zbog sukoba Fiba-Uleb. Šteta što Fiba nije organizirala kompletne kvalifikacije u ljeto, recimo u srpnju ili kolovozu, kada su kalendari slobodni. Jako sam ljut i svašta bi vam još morao reći, poručio je na kraju Vranković.

O istoj je temi progovorio i izbornik reprezentacije Srbije Saša Đorđević u intervjuu za španjolsku radio postaju Marca. 

Foto: Basketball.hr (Zvonko Kucelin) 

- NBA postavlja uvjete i gura Fibu da uzme Euroligu pod svoje okrilje. Zato je i nastala Fibina Liga prvaka. Ovaj konflikt boli sve klubove koji su povrijeđeni jer je Fiba započela hladni rat i stavila mač pod grkljan Euroligi. Želimo da najbolji igrači da nose dres reprezentacije. Na taj način se diže popularnost košarke kroz reprezentativne utakmice. Uspjeh reprezentacija raste kada su oni najbolji na terenu. Mi treneri ne možemo računati na najbolje igrače zato što oni igraju NBA ili Euroligu. Imamo ljude sa velikim srcem, ali oni nisu najbolji. Oni pokazuju ljubav prema svojoj zemlji, ali utakmice nisu uvijek najbolje, rekao je Đorđević i otišao korak dalje. 

- Osobno mislim da je lopta u rukama predsjednika federacija. Oni se trebaju dogovorito – u cijelosti. Sjajni igrači poput Andreja Kirilenka (Rusija), Jorge Garbajose (Španjolska), Saše Danilovića (Srbija), Stojka Vrankovića (Hrvatska), Raše Nesterovića (Slovenija), Hida Turkoglua (Turska) trebali bi sjesti za jedan stol. To federacije žele i tako mora biti. Ako ne žele takav kalendar, ako ne žele igrati u takvim uvjetim koji im se nameću, onda neka štrajkaju. I NBA je imao štrajk prije nekoliko godina. Mi koji se bavimo košarkom, svi koji smo uključeni, trenutno ne možemo pregovarati ni o jednom uvjetu, a to nije pravedno – zaključio je Aleksandar Đorđević, prenosi kurir.rs.