Hrvatska
Regija
Vratio se Božić i s Lakićem i Mazalinom odveo Zadar do gostujuće pobjede nad Cibonom

Vratio se Božić i s Lakićem i Mazalinom odveo Zadar do gostujuće pobjede nad Cibonom

Autor: KK Zadar Photo: Ivana Dergez/KK Cibona

Eto Zadra ne šestom mjestu

U velikom hrvatskom derbiju, igranom u KC Dražen Petrović u Zagrebu, košarkaši Zadra večeras su u 18. kolu AdmiralBet ABA lige slavili protiv Cibone rezultatom 71:88 (20:11, 16:29, 22:26, 13:22). Nakon lošijeg ulaska u utakmicu Jusupova momčad preuzela je konce igre, fanatičnom momčadskom igrom nadomjestila neigranje Marka Ramljaka te zasluženo slavila. Osim bodova utakmica je donijela što je donijela veliki povratak Luke Božića, koji je nakon ozljede opet odigrao vrhunsku utakmicu, ali vrhunske partije odigrali su svi nositelji igre.

Za Zadrane ohrabrenje povratak Božića u prvu petorku i od početka je bilo jasno da će opet uzeti konce igre u svoju ruku. Cibona je bila uspješnija, u prve četiri minute ubacila dvije trice, ali i uz četiri napadačka skoka uzela nekoliko dodatnih napada, pa Jusup na  8:3 zove minutu odmora. Posegnuo je za Drežnjakom na klupi ali to nije donijelo poboljšanje. U obrani Zadar nije uspijevao zatvoriti vanjski šut, u napadu na zonu ponovno nije uspio odgovoriti pokojom ubačenom tricom i Cibona u ranoj fazi utakmice ima 19:9. Zadar je u prvoj četvrtini trice gađao 0-6, u skokovima je izgubio 13-6 (5 napadačkih Cibone), a jedini koji je nešto donio bio je Mazalin s 6 poena.

Drugu četvrtinu napokon otvara tricom Drežnjak. I dalje u obrani ima probleme s obranom pasa na trici, brzinom kojom Cibona dolazi u otvorene pozicije, ali krenulo je i Zadru. Nakon serije 7:0 i dolaska na 28:25 činilo se da se Zadar vraća u utakmicu. Imao je napad i za izjednačenje ali slijedi razdoblje izgubljenih lopti u napadu, zbog kojih na klupu sele Vujačić i Mekić (ne vraćaju se do kraja utakmice), nekoliko Ciboninih pogodaka i povratak na -9 (36:27). Još jednom se Zadar uspravio na noge, a onda furioznom završnicom došao u vodstvo. Najprije je Drežnjak tricom donio vodstvo, a Lakić u zadnjoj desetinki sekunde uputio šut s osam metara za 36:40. Nekoliko minuta suci su pregledavali snimku da bi potvrdili kako je lopta napustila njegove ruke 0,1 sekundu prije zvuka sirene.

Cibona je nakon poletnog otvaranja promašila 15 trica (5-20), u čemu se krije tajna njihovog pada do 20. minute igre

Blitzkriegom na sredini treće četvrtine Zadar je prvi put stigao do +8. Kontru Božića nesportskim prekršajem zaustavlja povratnik Bundović. Božić ubacuje oba, Lakić dodaje tricu iz dodatnog napada i već je 49:62. U igri podignutih tenzija i nešto grublje igre Cibona se bolje snašla, uspjela iskoristiti nekoliko izgubljenih lopti Zadra i doći na 58:63. Mazalin je uspio ukrasti loptu kojom je Cibona krenula u posljednju kontru, asistirati Davisu za tricu i 58:66 na ulasku u posljednju četvrtinu.

Cibona je još uvijek imala plan uvesti utakmicu u neizvjesnu završnicu. Drugačije su razmišljali Zadrani. Stabilizirali su obrambeni skok, igrali u napadu na sigurno, izbacili s pet prekršaja Bošnjaka i zadržali prednost iznad 10 poena razlike. Primaknula se Cibona na sedam razlike 4:36 prije kraja, ali mogućnost požara ugasili su Drežnjak tricom i Božić poenom iz prekršaja.

Igrač utakmice bio je Luka Božić, s 22 poena i 8 skokova, a vrlo blizu po učinku bio mu je Arijan Lakić, s 14 poena, 6 skokova i 8 asistencija, kao i Lovro Mazalin s 15 poena i Drežnjak s 14. U Ciboni najbolji Aranitović s 15 postignutih poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Bili smo umorni ali Luku smo uspjeli osposobiti i dobiti igrača više. Osim prvog dijela u kojem smo loše stajali u defenzivnom skoku, cilj nam je bilo zaustaviti Ciboninu pas igru. Čim toga nema njihov postotak za tricu se smanjuje i teže im je igrati. Napravili smo dobru pripremu, pobijedili smo i ja igračima čestitam na tome. Cilj nam je da svaku utakmicu igramo dobro, pokušamo pobijediti, nadigravati se. Nije da moramo ući u play off, ali veseli da se približavamo tom gornjem domu. Hoće li to biti peto, četvrto, osmo ili deveto mjesto manje je bitno. Ramljak još nije bio spreman, sigurno će još sedam do deset dana trenirati po posebnom programu.

Dino Repeša, trener Cibone: Čestitam protivniku na pobjedi. Bili su konstantniji iako smo počeli jako dobro, kako smo planirali, u napadu i obrani, imali smo dubinu. Nažalost tri crne minute krajem druge četvrtine Zadar radi seriju 13:0. To je nekako odvelo susret na drugu stranu. Sve je to bilo na dvije lopte, ali opet imamo kontru za minus 2, gubimo loptu i idemo na minus 7. Ti završeci četvrtina po meni su odlučili pobjednika.


Standings provided by Sofascore