Time-out
VREMEPLOV: Dirigent iz Jazina

VREMEPLOV: Dirigent iz Jazina

Autor: Drago Marić

Francuzi su mu ponudili velike novce da im organizira navijačku skupinu - odbio je!

One prave šampionske košarke u Jazinama odavno nema, nema ni jednog od najkarizmatičnijih njezinih čimbenika- legendarnoga dirigenta navijačima Lea Pincetića.

Čitav ga je košarkaški Zadar zvao Maestro s čime se on ponosio, a malo je komu bilo poznato da je Leo zanimanjem bio serviser liftova. No sve osim dirigentskog štapićem s kojim je stajao ispred navijača na Istoku Jazina, njemu je bilo u drugome planu. Hodao je sa štakom, jer je bio invalid. Slomio je nogu u Zagrebu na utakmici Lokomotiva – Zadar i otada je, kako bi o kazao, 'na tri noge'.

Načinom dirigiranja svih je fascinirao, kako domaće, goste još više. Tako su mu Francuzi ponudili 20 tisuća dolara da dođe organizirati im navijačku ekipu. Leo je, naravno, odbio. S košarkaškim orkestrom u Jazinama dirigirao je od 1959. godine pa do težeg oboljenja i prerane smrti 10. prosinca 1993. godine u 57. godini života.

Drago Marić
'Zadarsko iverje'
2017.

Rado se prima poklon koji dušu ima. Točno 11 dana nakon pokretanja portala Baskeball.hr autor knjige Drago Marić poklonio je uredniku portal Basketball.hr Branku Tabaku primjerak knjige 'Zadarsko iverje' u kojoj je objavljena i priča 'Dirigent iz Jazina'.