Time-out
VREMEPLOV Kup: Ta divna splitska finala

VREMEPLOV Kup: Ta divna splitska finala

Autor: Branko Tabak

Ususret Završnice Kupa Krešimira Ćosića koja će se od 13. do 16. veljače održati u Splitu prisjećamo se prethodnih splitskih kup okupljanja.

Split je domaćin Završnice Kupa Krešimira Ćosića bio dva puta, ova u formatu Final Foura.

U finalu 1999. godine igrali su Split i Cibona. Zagrepčani su slavili 70-69 košem Stipe Šarlije u zadnjim trenucima utakmice.

Splićani su u polufinalu nakon produžetka bili bolji od Zadra 93-89 (76-76), dok se Cibona jedva provukla protiv Benstona 61-59.

Za osvajača kupa su nastupili:: Josip Vranković, Vladimir Krstić, Gerald Atkins, Nikola Prkačin, Ivan Grgat, Gordan Giriček, Davor Marcelić, Stipe Šarlija, Sandro Nicević i Dalibor Bagarić. Trener je bio Vinko Jelovac.

Najbolji igrač finalne utakmice bio je Chucky Atkins (Cibona), a najbolji strijelac Mark Miller (Split) koji je u dvije utakmice postigao 44 koša.

Finale je sudio šibenski dvojac Danko Radić - Goran Urukalo, prisjeća se naš suradnik Tomislav PakrČetiri godine kasnije Zadar je u finalu bio bolji od Cibone 73-59. U polufinalu i ovaj puta su se susreli Zadrani i Splićani. Zadar je uzvratio za poraz iz 1993. i slavio na jedan posjed lopte (86-84). Cibosi su u polufinalu nadigrali Svjetlost Brod 94-80.

Kup su u dresu Zadra osvojili: Damir Tvrdić, Jakov Vladović, Marko Popović, Branimir Longin, Hrvoje Perinčić, Marko Šamanić, Šime Špralja, Mladen Erjavec, Toni Dijan, Ivo Pavić, Michael McDonald i Michael Meeks pod dirigentskom palicom trenera Danijela Jusupa. U istoj sezoni Zadar je osvojio i regionalnu ABA ligu (u to vrijeme se zvala Goodyera liga).  Najbolji igrač i strijelac (35 poena) završnice bio je Zadranin Marko Popović.

I ovoga puta jedan od sudaca je bio Goran Urukalo. S njim je pravdu dijelio Srđan Dožai.


Dalmatinski portal polufinalnu je utakmicu Splita i Zadra svrstao među Top 5 utakmica ovih klubova. Kolega Toni Španjić je prije tri godine o 2003. godini napisao:

- Cibona je sve do ove godine bila pretplaćena na najmanje jedan trofej u sezoni, a onda su na proljeće 2003. ostali bez ijednog. Te su godine hrvatskom košarkom dominirali Zadar i Split. Zadrani su osvojili Regionalnu ligu, a Split prvo prvenstvo u samostalnoj Hrvatskoj, te tako prekinuli dominaciju omražene Cibone.

Kup Krešimira Ćosića se igrao na Gripama, uspavanu splitsku košarku je probudio naprasni povratak Dina Rađe na parket, a potom su stigli Jure Zdovc i Josip Sesar, dok je 'žute' s klupe vodio Petar Skansi. S druge strane je opet bio Danijel Jusup, a na parketu nevjerojatni Marko Popović. Zadrani su u tijesnoj završnici stigli do pobjede, a dan iza i do trofeja, slavili su protiv Cibone pred prepunim Gripama zadarskih navijača, prijesća se Španjić

U Splitu su odigrana i va finala Kupa Jugoslavije. Daleke 1970. godine Zadar je osvojio svoj jedini kup slaveći protiv Jugoplastike 64-60.

U finalu se, na opće iznenađenje, pojavljuje Krešmir Ćosić koji se vratio iz SAD-a. Pino Gjergja i Krešo Ćosić predvodili su Zadrane do uspjeha. Pred kraj utakmice kod izjednačenog rezultata 57-57, Giergia je preuzeo stvari u svoje ruke. U tri napada postiže 6 poena i dovodi Zadar do nedostižnih 63-57, nakon čega je utakmica bila riješena. Ovu je utakmicu i sve ono što joj je prethodilo, Krešo opisao u svoji memoarima, koje je dovršila njegova kćerka Ana i koji će svoju prezentaciju imati u utorak u solinskom hotelu President.

Četiri godine kasnije Jugoplastika je pred svojim navijačima u finalu bila bolja od Crvene zvezde 92-85. 

Po komu i čemu ćemo pamtiti 'splitski' kup 2019 i tko će na kraju zapjevati ' Ta divna splitska noć'  znat ćemo u večernjim satima subote 16. veljače. Odbrojavanje je počelo. Dijeli se prvi trofej sezone...

Uzbuđeni?