Hrvatska
Vrijeme je da se Hrvatska vrati na svjetsku pozornicu!

Vrijeme je da se Hrvatska vrati na svjetsku pozornicu!

Autor: FIBA.com

Uoči Europskog kadetskog prvenstva mladi hrvatski reprezentativac i član Cibone dao je intervju za stranice FIBA-e koji prenosimo u cijelosti.

Iako je Hrvatska slavna košarkaška nacija njihov posljednji nastup na Svjetskom prvenstvu do 17 godina datira još iz 2012. godine. Taj podatak na ovogodišnjoj europskoj smotri za igrače do 16 godina želi promijeniti mladi Matej Rudan.

Hrvatska je igrala tek na jednom kadetskom Svjetskom prvenstvu, u Litvi 2012. godine, kada su završili treći.

- To je bilo prije pet godina ako se ne varam i mislim da je vrijeme da se Hrvatska vrati na Svjetsko prvenstvo. Imamo izvrsne igrače, izvrsne trenere i izvrstan stručni stožer – kazao je Rudan koji će ovo ljeti prvi puta nastupiti za hrvatsku reprezentaciju.

Hrvatska je osvojila kadetsko prvenstvo Europe 2010. i 2011. godine kada su je predvodile buduće zvijezde poput Darija Šarića, Marija Hezonje i Marka Arapovića. Otada je Hrvatska završavala na osmom, šestom, jedanaestom i devetom mjestu prije nego je lani poražena u susretu za broncu. Plasman među najboljih pet ekipa u Crnog Gori hrvatskim bi reprezentativcima donio plasman na svjetsku smotru koja će se idućeg ljeta održati u Argentini.

- Velika je motivacija plasirati se na globalni turnir i učinit ćemo sve da tamo i dođemo – kazao je Rudan.


196 centimetara visoko krilo se nada da će upravo on biti vođa ovoljetne momčadi koja je smještena u skupinu A zajedno s Izraelom, Litvom i Srbijom na natjecanju koje se održava u Podgorici.

- Moramo igrati kao momčad i ne smijemo se bojati suparnika – govori Rudan koji nosi dres giganta hrvatske košarke Cibone i koji je prošle sezone osvojio kadetsko prvenstvo države doma odnijevši nagradu za najkorisnijeg igrača.

Rudan je tek jedan od mnoštva talentiranih igrača u hrvatskoj reprezentaciji zajedno s Rokom Gizdavčićem, Sandrom Rašićem i Viktorom Šarićem. U momčadi je i nekoliko vrlo talentiranih igrača ulaznog godišta poput Ivana Perasovića i Borisa Tišme. Premda se radi tek o talentiranim mladićima, momčad zaista izgleda dobro tijekom priprema za turnir u Crnoj Gori.

- Dobra kemija u momčadi je bitnija od bilo kakvog individualnog potencijala – smatra mladi Cibos.

Šarić je jedini igrač u timu koji ima iskustvo igranja prošlogodišnjeg Europskog prvenstva do 16 godina, a to će zasigurno pomoći momčadi ovoga ljeta.

- Njegovo iskustvo će nam puno značiti. Savjetovat će mlađe igrače – kazuje Rudan.

Rođeni Omišanin od mladih je dana u košarci.

- Počeo sam igrati košarku kada sam imao tek šest godina pošto ju je cijela moja obitelj igrala – govori Rudan.

foto: Marin Sušić - HKS

Njegova majka, Gordana Ćato, nastupala je tijekom 90-ih i pomogla je KK Split da osvoji nekoliko državnih prvenstva. Otac mu je igrao u domaćim ligama, a rođak Teo Čižmić je bio član zlatne generacije Splita zajedno s Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i Velimirom Perasovićem. Čižmićev sin Leo nastupa za Hrvatsku na Europskom prvenstvu B divizije u rumunjskoj Oradei, dok je rodica njegove majke, Katarina Mrčela, također igrala profesionalnu košarku.

Matej je već pokazao visoku razinu talenta. Premda još uvijek nije napunio 16 godina, Rudan je prošle sezone nastupao za Cibonu u elitnom europskom klupskom natjecanju do 18 godina i bilježio 3.5 koša i 3.3 skoka u prosjeku za 17 minuta provedenih na parketu.

Iako bi se moglo zamisliti da se, s obzirom na razinu involviranosti košarke u obiteljski život, sve vrti oko lopte, tome nije tako. Kada ne provodi vrijeme na terenu Rudan voli poći na more.

- Obožavam loviti lignje s ocem – priznaje Rudan koji je odrastao u Omišu, gradu na obali Jadranskog mora.

Ovoga kolovoza mladi Hrvat neće imati priliku poći na ribe u Crnoj Gori. No, to ne znači da neće imati veliki ulov – prvi plasman Hrvatske na Svjetsko kadetsko prvenstvo još od 2012. godine.