Europa i Svijet
Hrvatska
Vrlo dobra izdanja Hrvata na Čizmi

Vrlo dobra izdanja Hrvata na Čizmi

Autor: Paulo Sarić

Neporaženi Perić, efikasni Delaš i Stipčević.

Aktualni prvak Italije Umana Reyer Venezia došla je do svoje treće pobjede u tri kola. Momčad Dubrovčanina Hrvoja Perića preokretom u posljednjoj četvrtini svladala je Brindisi 74-77. Domaćini su jako dobro otvorili susret te su već nakon pet minuta imali deset poena prednosti (14-4). Vrlo dobro otvaranje prelilo se i na drugu četvrtinu pa je semafor krajem 16. minute pokazivao 40-28 za Happy Casu. No, Venezia je ubrzo pokazala zašto je šampionska momčad pa je do odmora prepolovila zaostatak (43-37). U nastavku su momci Waltera De Raffaelea lovili prednost domaćina koji su uspješno odlijevali sve do posljednje dvije minute. Iako je u samu završnicu ušao s plus pet (71-66),  Brindisi nije uspio doći do svoje prve pobjede u sezoni. Serija 0-10 dovela je Veneziju do nove pobjede. Aktualne su prvake predvodili Hrvoje Perić i Dominique Johnson s po 14 poena, dok je najefikasniji u redovima poraženog sastava bio Anthony Barber s 15 koševa.

Dinamo Sassari naših Darka Planinića i Roka Stipčevića svladao je na domaćem parketu Reggio Emiliju rezultatom 77-67. Iako su gosti vodili čitavu prvu četvrtinu, domaćin je već u 12. minuti košem Darka Planinića došao do preokreta (20-19). Reggio Emilija je svoju posljednju prednost imala na otvaranju treće dionice nakon koša Landinga Sanea (37-39), a onda kreće serija Dinama 10-0 koja je prelomila susret. Stipčević je s dvije vezane trice odbio prvi napad gostiju sredinom treće četvrtine, da bi Planinić zaključio seriju 12-2 koja je domaćinima omogućila mirniji ulazak u posljednjih deset minuta. Iako su momci Massimiliana Menettija u nekoliko navrata prišli na jednoznamenkasti zaostatak, nikada nisu ozbiljnije priprijetili momčadi Sassariju koji je došao do svoje druge pobjede u ligi. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Shawn James  s 15 koševa i osam skokova, a pratio ga je Rok Stipčević s 11 poena. Darko Planinić je dodao šest, uz osam uhvaćenih lopti.

FOTO: web.legabasket.it screenshoot

Capo d'Orlando Marija Delaša poražen je na domaćem parketu od milanskog Armanija rezultatom 62-68. Domaćini su pružili vrlo dobar otpor favoriziranom euroligašu koji je do pobjede došao tek u posljednjih nekoliko minuta. U susretu na mali broj koševa niti jedna momčad nije stvorila osjetniju razliku u prvome poluvremenu, da bi gosti zahvaljujući seriji 0-10 otišli na devet koševa prednosti na ulasku u 22. minutu (31-40). No, Capo d'Orlando se nije predavao. Malo po malo je topio zaostatak, da bi košem Marija Delaša prešao u vodstvo u 33. minuti (52-51). Gosti gotovo punih pet minuta nisu zabili niti koša, što je domaći sastav iskoristio da sagradi određenu prednost prije same završnice. Ipak, presudila je individualna kvaliteta i mirna ruka gostiju koji su susret završili serijom 2-12 i došli do svoje treće pobjede u ligi. Najefikasniji u redovima Emporija bio je Jordan Theodore s 15 koševa, dok je Mario Delaš susret završio s 11 poena i četiri skoka za 28 minuta na parketu.

U ostalim je susretima Cremona svladala Pistoiju rezultatom 92-77 zahvaljujući izvrsnom Dariusu Johnsonu-Odomu koji je ubacio 34 koša, Avellino je na domaćem terenu nadvisio Cedevitinog suparnika u EuroCupu FIAT Torina 72-63 zahvaljujući 18 poena Bruna Fitipalda, dok su gostujuće pobjede upisali Brescia kod Trentina 56-66 te Virtus Bologna bivšeg hrvatskog reprezentativca Olivera Lafayettea kod Pesara rezultatom 75-81. Goste je do pobjede vodio Alessandro Gentile s 27 koševa i sedam skokova, dok je Laf dodao 12 poena. Kolo danas u 20.45h zatvaraju Varese i Cantù.