Intervjui
Vujčić: U Euroligi je malo Hrvata jer imamo ekstra talente koji su se odlučili za NBA

Vujčić: U Euroligi je malo Hrvata jer imamo ekstra talente koji su se odlučili za NBA

Autor: Branko Tabak

Draga i poznata lica i rsdačni susreti - to je naša priča ovih beogradskih dana.

Iz Beograda za Basketball.hr - Branko Tabak

Beograd je ovih dana srce košarkaške Europe, košarkaška metropola u kojoj se košarka osjeti na svakom koraku. Toliko znanih lica iz svijeta košarke na jednom mjesto poslastica su za sve one kojima je ovaj sport ljubav, posebice nama novinarima koji smo tu ljubav spojili s profesijom...

Na beogradskom Kalemegdanu susreli smo se Nikolom Vujčićem, tim menadžerom Maccabi Tel Aviva, ambasadorom Eurolige, i najuspješnijim Hrvatom u ovom natjecanju (dva trofeja, šest nastupa na Final Fouru).

Za kratak razgovor bio je i više nego raspoložen.

- Od kada sam se ostavio aktivnog igranja košarke ambasador sam Eurolige, kao takav imam svoje obveze ovdje koje odrađujem s velikim zadovoljstvom. Družiš se s djecom koja su odabrala pravi put i odmah se osjećaš dobro. Užitak je biti dio ove košarkaške fešte, osjetiti ovaj ambijent. Volio bih da sam došao s Maccabijem, ali i ovako je dobro...

Ljudi vas zaustavljaju, traže razgovor s vama, autograme, zajedničke fotografije? Potvrda vrijednosti vaše karijere na svakom koraku.

- Beograd je košarkaški grad, svatko poznaje sve košarkaše ovdje. Lijepo je biti ovdje.

Jedini službeni predstavnik Hrvatske na ovom Final Fouru je sudac Sreten Radović i to drugu godinu u nizu. Paradoksalno je da imamo više hrvatskih igrača u NBA ligi nego u Euroligi. Zašto?

- Imamo predobre igrače. Talenti Šarića, Bendera. Žiže, Hezonje, Zupca, Bogdanovića su neosporni. To su momci koji imaju NBA kvalitetu i odlučili su ići u tom smjeru.

Ipak je tu jedna rupa jer sljedeća stepenica prema dolje su igrači koji participiraju u drugorazrednim europskim natjecanjima. Srbija i Slovenija također imaju svoje igrače u NBA ligi, ali i veliki broj njih koji participiraju u Euroligi, pa i ovdje na Final Fouru.

- Istina, ali ova je generacija naših igrača ekstremno talentirana. Šteta da nemamo mogućnost vidjeti ih često, s obzirom na sva ova previranja s FIBA-om i odlukom da se kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igraju kada oni ne mogu nastupiti. S njima bi prošetali ove kvalifikacije, ovako se mučimo i borit ćemo se do zadnje lopte.

Je li Maccabi potencijalni klub koji će nam donijeti Hrvata u Euroligi?

- Hrvatski igrači koji imaju kvalitetu igrati Euroligu su bliži primjerice Španjolskoj nego nama jer hrvatska putovnica tamo više vrijedi nego u Izraelu. Oni imaju puno veću vrijednost od one koju može platiti Maccabi. Maccabi uvijek ima tu vezu s Hrvatskom imali su Žižića i mene, tu je i trener Spahija. Imamo kontakte i s Hrvatskom i s regijom, ali sve teže i teže dovodimo takve igrače.

Ove sezone izraelsko prvenstvo je prilično izjednačeno, velika borba vodi se za startnu jedinicu. Prethodnih desetljeća dominacija Maccabi Tel Aviva je dila izrazita. Što se promijenilo?

- Pravila. Ta je izjednačenost umjetno stvorena. Uvedeno je pravilo prema kojem je maksimalan broj stranaca pet, a osim toga uveli su i ruskom pravilo prema kojem u ekipi moramo imati jednog igrača mlađeg od 25 i jednog mlađeg od 22 godine i sve je to srušilo izraelsku košarku.  Balans je uspostavljen, a klubovi ne mogu napraviti ništa u Europi. Sada se opet ide na promjene sustava...

Maccabi dolazi na Zadar Basketball Tournament. Odličan turnir , prilika za provjeru stanja momčadi u iznimno jakoj konkurenciji, ali i prilika Zadranima da dočekaju i pozdrave ponos Izraela, klub blistave povijesti i vjernih navijača. Dolaze li i u Zadar?

- Sigurno će doći jedna grupa jer nas svugdje prate.  Kada Maccabi ode na Final Foura prati ih 10 000 ljudi. Imam sreću da sam igrao šest puta na završnicama Final Foura  i znam kako to izgleda. Nadam se da ćemo to ponoviti. Neće biti toliko ljudi, ali vidjet će se Maccabijeve zastave i majice na Višnjiku.