Intervjui
Vukovarski košarkaši velikog srca

Vukovarski košarkaši velikog srca

Autor: Siniša Đurić Photo: Privatna arhiva

Razgovor s povodom

U vremenu kada smo svi ponajviše okrenuti vlastitim potrebama, rijetkost je naći skupinu entuzijasta koji, okupljeni oko jedne ideje, žele poboljšati društvo u kojem živimo, a posebno pomoći mladima. Takvo razmišljanje imala je nekolicina Vukovaraca, mahom bivših košarkaša i djelatnika u sportu, koji su osnovali udrugu „Vukovar basket“. Prigoda je to, nakon nepunih godinu dana rada, razgovarati s predsjednikom udruge Tomislavom Kukuljicom.

Kako je došlo do osnutka udruge Vukovar basket?

„Može se reći da je u pitanju čista ljubav prema košarci. Nekolicina nas "starijih" smo se nalazili na basketu i redovito se čudili zašto su nam igrališta prazna i bez djece. U međuvremenu, putem društvenih mreža smo primijetili kako se već godinama igraju turniri u 3x3 košarci. Budući nismo aktivno angažirani u košarci, nismo znali da se već niz godina razvija 3x3 košarka u ovom opsegu. Čuli smo za turnir u Đakovu te sam, zajedno s još jednim članom udruge Vedranom Šikoparijom, posjetio turnir i kako se kaže – ostalo je povijest.“

Tko su članovi udruge i tko sve može postati članom?

Udruga ima devet članova, koji su svi na određeni način vezani uz košarku. Neki su se javili nama, a neke smo selektivno "lobirali" znajući da vole košarku, ali smo ciljali na njihove vještine, kako bi nam pomogli u ostvarenju cilja. Molbu za članstvo može predati bilo tko na email Udruge - vukovar.basket@gmail.com .

Koji su ciljevi udruge?

Više je ciljeva, a osnovni cilj je razvoj košarke i poticanje mladih na košarku kroz basket, kako smo i svi mi počeli. Za sada se zadovoljavamo organizacijom atraktivnog turnira u 3x3 košarci. Drugi cilj je okupljanje svih zaljubljenika u košarku i zajednički rad kroz tu organizaciju. Udruga može djelovati u više smjerova, ali trenutno je ovo na što smo fokusirani.

Što je sve napravljeno do sada?

Osnovani smo 27. prosinca 2022. i uskoro slavimo godišnjicu. U protekloj smo godini, isključivo uz pomoć donatora, kojima se ovim putem i zahvaljujemo, samostalno organizirali turnir u 3x3 košarci, sa FIBA renkingom. Roster ekipa je brzo popunjen, tako da smo morali zaključiti prijave nekoliko dana prije samog turnira. Uz pomoć donatora, opremili smo reflektorima košarkaško igralište sportskog centra "Lijeva bara", koji su mladim Vukovarcima omogućili basket i u noćnim satima. Kako smo i sami svjedočili, cilj je ispunjen, klinci su cijelo ljeto igrali basket u noćnim satima, a nije bilo dana da netko nije bio na košu. U košarkaškom klubu „Borovo“ je nastao pravi „boom“ po pitanju novo prijavljene djece na treninzima, a smatramo kako smo i mi malim dijelom pomogli u motivaciji, što i jest osnovni cilj. Također, pomogli smo organizaciji turnira PRO3x3 - prvom otvorenom prvenstvu Hrvatske koji se igrao u 10 gradova po Hrvatskoj, a među kojima je i Vukovar. Ovim putem zahvalio bi se ekipi PRO3x3, koja je bila nesebična po pitanju podrške, uputila nas u sve detalje i riješila upitnike koje smo imali prilikom samostalne organizacije turnira. Poseban pozdrav Rajni, Prpi, Ivanu, Zlaji i Erešu.

Kakvo je stanje u sportu u gradu Vukovaru, a posebno u košarci?

Košarka u Vukovaru nije ugašena, jer djeca imaju osnovne uvjete za treninge. Voljeli bismo da su uvjeti još bolji, ali ne treba biti nezadovoljan . Osobno sam mišljenja kako se može puno bolje, ali trenutna vremena krize ne omogućuju kvalitetna ulaganja u sport općenito. Uspoređujući košarku s nogometom, koji je naš najpopularniji sport, u gradu je omjer klubova 1:5 u korist nogometa, što dovoljno govori samo po sebi.

Koji su sljedeći planovi u udruzi?

I dalje su turniri u košarci glavni fokus. Spremamo se ponovno za novi turnir u svibnju, a želja je nadograditi odrađeno sa prošlog turnira po pitanju atraktivnosti i kvalitete sadržaja. Također, planiramo odraditi školski turnir u 3x3 košarci kao uvertira našem turniru za seniore.

Na koji način mogu sudjelovati sponzori i svi oni koji žele pomoći rad udruge?

Organizacija turnira 3x3 košarke cilja na atrakciju i privlačenje publike. Priprema kvalitetnog natjecanja iziskuje sredstva budući moramo većinu opreme iznajmiti i platiti usluge. Sponzori i donatori mogu pomoći financijski rad Udruge i za to stojimo na raspolaganju. Iza nas će ostati opipljivi rezultati – kao prvo reflektori koji su na raspolaganju mladima Vukovara, a također je želja, uz pomoć sponzora, unaprijediti i ostale sportske sadržaje. Svi koji su posjetili turnir su mogli primijetiti kako je to sportsko-zabavna manifestacija koja je namijenjena svim uzrastima, što je dodana vrijednost u turističkoj ponudi Vukovara. Većina nas članova udruge je u godinama u kojima gleda što su postigli u životu i što smo ostavili iza sebe, zato pozivamo sve koji slično razmišljaju i žele sudjelovati u pozitivnoj priči da nam se pridruže.“

Tekst – Siniša Đurić

Foto – Darko Kešnjer i privatna arhiva