Hrvatska
Vukovi iščupali pobjedu u zadnjoj minuti

Vukovi iščupali pobjedu u zadnjoj minuti

Autor: Paulo Sarić

Ključnom se pokazala obrana Marka Tomasa na Katinu Thomasu Reinhardtu u posljednjim sekundama.

Cibona je na domaćem terenu u uzbudljivoj završnici svladala Igokeu rezultatom 87-86 i prekinula niz od šest uzastopnih poraza u regionalnom natjecanju. Momci Ante Nazora u utakmicu su ušli nakon pet dana odmora pošto su slobodni u domaćem prvenstvu te su od početka nametnuli svoj ritam. Ipak, gosti su se vratili sredinom zadnje dionice i poveli šest razlike (80-86), no u posljednje su dvije minute ostali bez koša pa su Zagrepčani upisali vrijednu pobjedu pred nadolazeći Kup „Krešimira Ćosića“.

Cibosi su dobro otvorili susret te su rano preuzeli rezultatsku inicijativu. Igrali su momčadski, u čemu je prednjačio Marko Tomas, pa je gostima opasnost prijetila sa svih strana. Ipak, iskusna momčad Dragana Bajića uspjela se držati na priključku te je dugo odlijevala da zapadne u dvoznamenkasti minus. Bilinovac je tricom na otvaranju druge dionice odveo svoju momčad na plus osam (27-19), no Igosi su ekspresno odgovorili serijom 2-8 i prišli na smo posjed zaostatka. Iskusni Jevtović je koji napad kasnije smanjio i na samo minus jedan (32-31) nakon čega je uslijedio novi nalet Cibone kojega je minutom odmora nakratko zaustavio gostujući trener pa se na odmor otišlo s plus pet za Vukove (44-39).

FOTO: Zeljko Baksaj, Goran Lausic i Domagoj Vranar

Ono što nisu uspjeli u prvom, Zagrepčanima je pošlo za rukom odmah na otvaranju drugog poluvremena. Serija 11-0 odvela je Nazorovu momčad ne samo na prvu dvoznamenkastu razliku (55-39), već i na ugodnih plus 16. Narednih se nekoliko minuta igralo koš na koš pa se rezultat stabilizirao da bi bosanskohercegovački prvak do kraja dionice uspio smanjiti i sa „samo“ minus deset ući u odlučujuću četvrtinu (71-61).

Domaćini su dobro izgledali sve do 32. minute, no onda su stali. Počeli su se oslanjati na vanjske šuteve što je gostujuća ekipa iskoristila da u tri i pol minute napravi seriju 0-14 kojom je sredinom četvrte četvrtine došla do prvog vodstva u susretu. Kada je Dominic Artis koji napad kasnije odveo svoju momčad na plus šest (80-86) izgledalo je da će Cibona upisati i sedmi uzastopni poraz u regionalnom natjecanju, no tada su se, kao i nebrojeno puta do sada, ukazali veterani Marko Tomas i Luka Žorić koji su zabili narednih šest koševa i poravnali rezultat.

FOTO: Zeljko Baksaj, Goran Lausic i Domagoj Vranar

Lopta je došla u ruke Artisa koji je napravio korake i dao Cibosima šansu da dođu do pobjede. Ratkovica je, s druge strane, izborio slobodna bacanja, pogodio jedno od dva i vratio svoju momčad u vodstvo 12 sekundi prije kraja. Nazor se odlučio braniti te je iz igre izvadio srbijanskog veterana i Žorića što mu se na kraju isplatilo.

Reinhardt je dugo ljuljao Tomasa jedan na jedan, na kraju ga uspjevši dignuti u zrak, no odlučio se izboriti faul na trici. Suci su ostali nijemi, a šut je ostao na obruču pa je Cibona uspjela iščupati pobjedu.

Domaćine, koji su imali šest dvoznamenkastih igrača, do sedme su pobjede vodili Luka Žorić s 19 koševa i sedam skokova te Karlo Uljarević s 14 poena za samo 18 minuta na parketu, dok je najefikasniji u redovima Igokee bio Katin Thomas Reinhardt sa 17 koševa i šest asistencija.