Europa i Svijet
Wanamaker predvodio Fenerbahce do druge pobjede nad čvrstim Baskima

Wanamaker predvodio Fenerbahce do druge pobjede nad čvrstim Baskima

Autor: Saša Ćirić

Gosti se niti u jednom trenutku nisu raspali, ali nedostatak individualne kvalitete ih je spriječio da u ovoj utakmici izvuku nešto više.

Željko Obradović je kao ključ pobjede u prvoj utakmici istaknuo neutraliziranje Baskonijine polukontre i kontre, te činjenicu da su odbili svaki pokušaj gostiju da se vrate u egal u drugom poluvremenu. Sličan recept je pokušao primijeniti u drugoj utakmici serije, uz pokušaj da povećaju agresivnost u zagrađivanju defanzivnog skoka. Naime, gosti su u prvoj utakmici uspjeli dohvatiti čak 15 skokova u napadu.

Gosti otvaraju susret koncentriranije i nakon efektnog zakucavanja Vincenta Poiriera odllaze na šest poena razlike, što je primoralo Obradovića da pozove prvu minutu odmora. Domaća momčad na teren izlazi odlučno i već kroz idućih šezdeset sekundi poravnava rezultat. Ono što u prvoj utakmici nije nikako funkcioniralo kod baskijske momčadi je bio vanjski šut (6-21, 28.6%), ali je u startu drugog dvoboja proradilo. Janis Timma u kratkom vremenskom razmaku postiže dvije trice te pomaže svojom momčadi da polovicom prve četvrtine povede s pet poena razlike (10-15). Momčad s istočne strane Bospora je tada dodala još malo mišića u igru i preko centarske linije Jason Thompson - Jan Vesely vraćaju utakmicu u egal. Domaći strateg u igru ubacuje Kostasa Sloukasa, koji daje potreban ritam njihovoj igri što rezultira potpunim preokretom - minutu prije kraja četvrtine je rezultat 25-17, što će reći da je u četiri minute Fener napravio seriju 15-2. No, kako je šut u ovoj utakmici počeo nešto bolje služiti goste, oni tricama Johannesa Voigtmanna i Matta Janninga smanjuju na 25-23.

Drugu četvrtinu opet bolje otvaraju gosti, koji odličnom akcijom za zakucavanje Voigtmanna opet prelaze u vodstvo (27-29). Sloukas ekspresno uzvraća tricom, na što se nadovezuje Nicolo Melli s dva poena, pa se čini kako je kontrola utakmice opet prešla na stranu domaćih. No, raspoloženi Janning i veteran Marcelinho Huertas ponovno dovode Baske u vodstvo - 32-34. Utakmica je iduće tri minute unutar tri poena razlike, a prvo ozbiljnije odvajanje se događa tri minute prije poluvremena, kada Fenerbahce serijom 8-0 odlaze na devet poena razlike. Da i kraj druge dionice bude preslika prve, pobrinuli su se Timma i Luca Vildoza novim tricama, te se na veliki odmor odlazi s rezultatom 53-49.


Treća četvrtina je ponudila veliku borbu, dosta fizičkog kontakta, ali i kvalitetnih poteza. Bilo je tu i atraktivnih blokada, i snažnih zakucavanja, svega onog što čini dobru utakmicu. Valja istaknuti, kasnije će se pokazati, posljednje vodstvo gostiju na utakmici u trećoj minuti nastavka (56-57) nakon dva pogođena slobodna bacanja Poiriera. Do kraja četvrtine je Fener održavao minimalnu prednost, pa se u posljednji period igre ušlo s dosta poena na kontu obje momčadi (71-68).

Ako ste imali imalo dilema kako je počela četvrta četvrtina, možete slobodno odahnuti. Naravno, gosti su u jedva preko minute igre ponovno došli u egal (72-72). Međutim, u tom trenutku se budi najbolji domaći igrač u ovoj seriji, iskusni Brad Wanamaker. Njegova borbenost je potakla cijelu momčad na dodatni impuls, te su u naredne tri i pol minute napravili seriju 12-3, odnosno poveli 84-75. Iskusnom liscu kakav je Obradović je ovo bilo dovoljno da zatvori utakmicu bez prevelikih stresova. Najbliže nekakvoj neizvjesnosti je bilo tri minute prije kraja, kad je Rodrigue Beaubois smanjio na 86-82. Ipak, nepunu minutu kasnije Wanamaker slama srca u Vitoriji svojom drugom tricom. Do kraja utakmice su gosti prijetili, a u donekle nezgodnu situaciju je domaću momčad doveo Sloukas - izgubio je loptu šest sekundi prije isteka vremena, a Beaubois ne pogađa tricu za eventualnih -1. Kako su domaći bili mirne ruke sa slobodnih bacanja, slavlje je moglo početi - izvojevana je još jedna teška ali vrijedna pobjeda, 95-89.

U ovoj iznimno efikasnoj utakmici su najefikasniji pojedinci kod domaćina bili Wanamaker (19 poena) i Vesely (16 poena, 6 skokova), dok je gostujuću listu strijelaca predvodio Janning (17 poena), a pratio ga je Poirier (14 poena, 7 skokova).

Treća utakmica se igra u Vitoriji, 24. travnja u 21:00 CET.