Hrvatska
Regija
Za ostanak u ligi pobijedi Slovence!

Za ostanak u ligi pobijedi Slovence!

Autor: Branko Tabak Photo: Cibona/Z. Baksaj/D. Vranar/G. Lausic

Kada su kalkulacije u pitanju ne postoji izraz rano, samo kasno.

Osam kola prije kraja natjecanja u regionalnoj ABA ligi Cedevita je druga s omjerom 10-4, Cibona sedma sa šest, a Zadar osmi s pet pobjeda.

Na šest pobjeda je i FMP, dok ih Mornar i Igokea imaju po pet. Na samom začelju su slovenski predstavnici Krka i Petrol Olimpija koji imaju po četiri pobjede.

I dok je situacija oko Cedevite prilično jasna (kao i prošle sezone s podgoričkom Budućnosti će se boriti za startnu poziciju broj 2, Cibonu i Zadar očekuje grčevita borba za ostanak.

Tim prije pobjede u 14. kolu ostvarene protiv FMP-a (Cibona) i Olimpije (Zadar) posebno dobivaju na značaju.

Do kraja natjecanja Cibosi gostuju kod Cedevite, Mornara, Zadra i Budućnosti, dok na svom parketu imaju priliku osigurati ostanak jer im u goste stižu Olimpija, Partizan, Mega i Krka.

Izravnim pobjedama protiv slovenskih klubova Cibona bi napravila ogromne, rekli bismo i ključne korake prema ostanku.

Zadar u 15. kolu gostuje kod Mornara, a onda igra dvije domaće utakmice u kojima može riješiti pitanje ostanka. Na Višnjik prvo stiže Partizan pa Krka. Slijedi gostovanje kod Mege, pa hrvatski derbi protiv Cibone u Krešinom domu. Zadnja tri kola Zadar bi trebao dočekati s kvalitetnim odmakom od posljednjeg mjesta jer ga očekuju gostujuća utakmica kod Budućnosti, domaći ogled s Crvenom zvezdom te u konačnici gostovanje kod Igokee.

Zadranima u prilog ide činjenica da su pobijedili Krku na gostovanju pa bi eventualnom pobjedom protiv istog protivnika i u Zadru stekli veliku prednost pred Slovencima.

Puno se još ima igrati do kraja, odlučivat će jedan skok ili zagrađivanje, pogođeno ili promašeno slobodno bacanje. Valja vjerovati da će se sve dobro završiti za negdašnje nositelje kvalitete košarke u Hrvatskoj i da će već u sljedećoj sezoni i Cibona i Zadar čvrsto držati sredinu poretka napadajući iz prikrajka i sam vrh.