Hrvatska
FOTO: Zabok priredio prvo iznenađenje i izbacio Šibenik za polufinale s Cedevitom.

FOTO: Zabok priredio prvo iznenađenje i izbacio Šibenik za polufinale s Cedevitom.

Autor: Teo Cilar

Zabok na krilima Vlaića i Marića izbacio Šibenik u četvrtfinalu Kupa Krešimir Ćosić.

Košarkaši Zaboka slavili su protiv favoriziranog Šibenika na krilima zadarskih košarkaša Petra Marića i Antonija Vlaića u jednoj neizvjesnoj utakmici rezultatom 86:84. 

Košarkaši Zaboka postigli su prve poene na susretu i poveli 2:0 zakucavanjem Antonia Vlaića. Ivan Mileković uzvraća tricom na drugoj strani za prvo vodstvo Šibenika. Petar Marić ponovno dovodi Zabok u vodstvo, a onda je uslijedila serija Šibenika 7:0 za prvo osjetnije vodstvo 10:4. Zabočani vrlo brzo uzvraćaju i poravnavaju rezultat na 10:10. Od tog trenutka pa sve do kraja prvog poluvremena gledali smo vrlo neizvjestan susret. Prvi period završio je rezultatom 20:20.

Zabok je u prvih nekoliko minuta druge četvrtine konstantno bio u vodstvu. Šibenik je prešao u vodstvo 25:24 nakon trice Domagoja Bašića, a vodstvo su povećali nakon dvice Filipa Bundovića. Lovro Buljević smanjio je na 27:26, a nakon neuspješnog napada Šibenika, Borna Kapusta postiže tricu za novo vodstvo Zaboka 29:27. Zabok je nešto kasnije nakon dvice i dodatnog pogođenog slobodnog bacanja došao do svoje najviše prednosti na susretu od 35:29. Vodstvo nije dugo trajalo jer Šibenik uzvraća sa dvije brze trice Milekovića i Domagoja Šarića te poravnava na 35:35. Na odmor se ipak otišlo vodstvom Zaboka 42:38.

Šibenik je treću četvrtinu otvorio serijom 5:0 i prelazi u vodstvo. Zabok se još jednom vratio i nakratko poveo, a Šibenik kod vodstva 50:48 radi seriju 7:0 i bježi na 57:48 što je bila najviša prednost na susretu. Nešto kasnije zabilježili smo i 59:50 na dvije minute do kraja perioda, a te su minute pripale Zaboku koji serijom 7:2 smanjuje na 61:57 uoči posljednjih deset minuta utakmice. 

U posljednjem periodu je Šibenik nakon minute i dvadeset sekundi igre imao vodstvo 65:59, a onda kreće Buljević koji ubacuje dvicu, pa tricu i još jednu dvicu za povratak Zaboka u vodstvo 66:65. Nešto kasnije, Zabok je imao vodstvo 70:67 i jednu kontru u kojoj su se spetljali, a to Šibenik kažnjava tricom Tonija Nakića, a poslije i dvicom Domagoja Šarića za vodstvo 72:70. Zabok je na krilima velike podrške zadarskih navijača preokrenuo. Napravili su seriju 7:0 na krilima Vučića, Marića i Vlaića za vodstvo 77:72 na tri minute do kraja. Šibenik se vratio na minus dva nakon trice Bašića za 79:77. Na drugoj strani Mileković radi faul nad Kapustom koji na minutu i pola do kraja pogađa oba bacanja za vodstvo Zaboka 81:77. Samo desetak sekundi bilo je dovoljno Bašiću da stavi novu tricu i smanji na 81:80 za potpunu dramu. Zabok je odgovorio dvicom Vučića s krila za plus tri na 58 sekundi do kraja utakmice. Minutu odmora tada je pozvao trener Šibenika Vladimir Anzulović poslije koje je Toni Vitali izborio prekršaj i dva slobodna bacanja koja je pogodio i smanjio na 83:82. Kapusta je u idućem napadu blokiran, Šibenik je krenuo u kontru, ali loptu u aut izbacuje Vlaić na 23 sekunde do kraja. Mileković je stao ispod koša na izvođenje, ali nije uspio ubaciti loptu u igru pet sekundi pa je Zabok dobio novi napad. Brzi prekršaj napravljen je nad Kapustom koji je dobio jači udarac pa nije mogao izvoditi slobodna bacanja te ga je zamjenio Dejan Šakotić koji je pogodio samo jedno bacanja za 84:82. Zabok nije išao braniti zadnji napad, radili su prekršaj nad Pandurićem koji je pogodio samo jedno bacanje i odmah potom napravio petu osobnu nad Marićem koji zabio oba bacanja za plus tri. Šarić je na drugoj strani pogodio prvo, promašio drugo, Zabok je uhvatio skok i priči je bio kraj. 

Na kraju utakmice zadarski su navijači s velikim oduševljenjem pozdravili igrače i stručni stožer Zaboka, a jedan igrač Šibenika iznerviran porazom, bacio je loptu u njihovom smjeru koja na sreću nije nikoga pogodila. 

Zabok su predvodili Vlaić s 18 poena i 6 skokova i Marić s 15 poena, 4 skoka, 4 osvojene lopte i dvije asistencije dok je Buljević jako dobro iskoristio svojih 13 minuta u kojima je zabio 11 poena uz 3 skoka. Kod Šibenika su Bašić i Mileković ubacili po 16 poena, a 13 je zabio Šarić uz 6 asistencija.