Hrvatska
Zadar bolji od Dubrave, Klarica opet raspoložen, Šarin isključen

Zadar bolji od Dubrave, Klarica opet raspoložen, Šarin isključen

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Josip Begonja

Počelo je s 14-0

Košarkaši Zadra večeras su u Dvorani Krešimir Ćosić u 11. kolu FAVBET Premijer lige rutinski slavili protiv Dubrave rezultatom 83:58 (19:5, 20:20, 28:18, 16:15) i tako okončali prvi krug natjecanja sa savršenim učinkom 11:0. Momčad Jeronima Šarina nije bila ozbiljna prijetnja najboljoj hrvatskoj momčadi te će bodove za svoj primarni cilj, ostanak u društvu najboljih, morati tražiti na lakšim terenima.

Trener Danijel Jusup iznenadio je s postavljanjem najboljeg igrača Luke Božića u prvu postavu, očigledno procjenjujući da je prikupio dovoljno energije na klupi protiv Dubrovnika. S druge strane nalazio se protivnik koji je sinoć uvjerljivo (48:90) nadvisio Bosco u Kupu Krešimira Ćosića, s nekoliko poznatih lica poput Karla Vragovića, koji je jednu sezonu prije desetak godina nosio zadarski dres, kao i Filip Paponja, ili Toni Ročak, švicarski reprezentativac debeljačkih korijena, koji u domaćem prvenstvu ima prosjek od 17 poena i 8 skokova.

Nisu se dubravaši iskazali na početku, jer su preko šest minuta igrali bez postignutog poena. Zadar je poveo 14:0 i pokazao kojim će smjerom utakmica ići do kraja. Prva četvrtina završila je 19:5, s poenima četvorice od petorice košarkaša iz početne petorke, a jedini koji je ostao na nuli, i to do kraja utakmice, bio je – Božić.

Vragovićeva trica i Kalajžićeva dvojka bili su ukupni učinak Dubrave u prvoj četvrtini, a upravo su oni donijeli određenu živost gostiju u nastavku. Samo u jednom trenutku Zadar je povećao vodstvo u drugoj četvrtini na 15 razlike, Vragović i Ročak uspjeli su tricama primiriti nalet Zadra i ova dionica završava s miroljubivih 20:20.

Jakim ritmom na početku drugog poluvremena Zadar je „odlepršao“ na +26, a kada su se gosti malo pribrali i smanjili razliku ukazao se Krševan Klarica, s tri trice u minutu i 4 sekunde igre, za 67:43. Tim rezultatom završila je treća četvrtina pa je ostalo posljednju odraditi u revijalnom tonu. Jedini koji je malo poremetio taj plan bio je trener gostiju Jeronimo Šarin, koji je revoltiran jednom sudačkom odlukom, a vjerojatno i više igrom svoje momčadi, dobio dvije tehničke pogreške te je morao napustiti parket.

Drugu utakmicu Zadra zaredom najefikasniji igrač na terenu bio je Krševan Klarica sa 17 postignutih poena, a epitet najkorisnijeg ponio je Arijan Lakić, koji je do svojih 14 poena došao uz izvrstan postotak šuta. U gostujućoj momčadi dvoznamenkasti su bili Vragović (13), Jurić (11) i Matić (10).

Zadar u sljedećem kolu na Višnjiku u nedjelju za 10 dana dočekuje Cibonu.

Danijel Jusup, trener Zadra: Dosta koncentrirano smo otvorilo utakmicu, naročito defanzivno i tu smo stekli sigurnost i u napadu. Bilo je nekoliko napadačkih rupa, imali smo više problema s napadom nego obranom. Dosta su nam agresivno radili udvajanja, ali sve u svemu sam zadovoljan. Minutaža jer raspoređena, nitko se nije ozlijedio i nadam se da ćemo imati svježinu za sljedeću utakmicu.

Dario Drežnjak: Ovakav ulazak u sezonu je sjajan, da smo bez poraza i da držimo tu startnu jedinicu. Što se tiče same utakmice, dobro smo otvorili utakmicu, kontrolirali je u našem ritmu. Možda je bilo manjih problema, ali na kraju smo bez veće potrošnje pobijedili.

Jeronimo Šarin, trener Dubrave: Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi i želim im sreću u nastavku sezone. Mi smo pokušali pružiti maksimalni otpor, hvatati Zadrov loš dan ne bi li se ukazala neka prilika. Nismo uspjeli i Zadar je zasluženo pobijedio. Svi primjećuju da je Dubrava drugačija od svih klubova, imamo šest mladih igrača od 2003. do 2006. godišta koji imaju maksimalnu priliku. Rezultati neki put nisu sukladni s nekim planom, nedostaju nam dvije pobjede koje smo svojim glupostima i mladenačkom zaigranošću izgubili. Rekao sam ako mi momčad na početku sezone izgleda bolje nego na kraju da nešto kriv radim. Mislim da ćemo mi do kraja sezone biti sve bolji, uz rame drugima, koliko ćemo pobjeda imati 

Ivan Jurić: Nismo dovoljno dobro ušli u utakmicu, imali smo dosta glupih grešaka, a i umor od jučerašnje utakmice. Nemamo neki konkretan odgovor zašto smo imali loš dan. Volio bih da smo pobijedili utakmicu nego što sam ja igrao dobro.ž


 

Standings provided by Sofascore