Hrvatska
Regija
Zadar imao napad za pobjedu, Borac zaustavio Božića i uzeo bodove

Zadar imao napad za pobjedu, Borac zaustavio Božića i uzeo bodove

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

AdmiralBet ABA liga

U 11. kolu AdmiralBet ABA lige Borac Mozzart slavio je u gostima kod Zadra rezultatom 79:80 (16:19, 21:21, 29:21, 13:19). Cijela utakmica stala je u završnih 12 sekundi. Zadar se uspio vratiti iz zaostatka u kojemu je bio veći dio utakmice, činilo se kao da bi u trećoj četvrtini mogao prelomiti utakmicu nakon što je došao u vodstvo. Borac je ipak poveo u samoj završnici, Zadar dobio loptu i 12 sekundi za pobjedu na 79:80, ali Božićeva solo akcija nije prošla. Mogao je Zadar dobiti utakmicu, ali gostujuća pobjeda nije nezaslužena.

STATISTIKA

Borac je puno bolje otvorio utakmicu, velikim pritiskom u obrani uzimao lopte i iz brzih kontri stalno povisivao vodstvo. Bilo je 2:8 kada je Jusup pozvao prvu minutu odmora. Bilo je u jednom trenutku i 5:14, prijetio je crni scenarij već u prvoj četvrtini, ali Drežnjak  dvije trice i Ramljak s dva polaganja donose balans zadarskoj momčadi. Rezultat 16:19 nakon 10 minuta, kada se sve zbroji i oduzme, bio je odličan za domaćine.

Nekoliko problema bilo je očito u zadarskoj igri, a glavni su bili neučinkovitost Luke Božića u napadu i učinkovitost Ronalda Segua na drugoj. Niski i brzi Amerikanac bio je nezaustavljiv, bilo da se radi o šutevima s poludistance ili atraktivnom proigravanjima suigrača. Većina dobrih stvari koje je Borac dolazila je s njegovim potpisom. Segu je do kraja poluvremena došao do 19 poena, Borac je imao i +10, ali još jednom se Zadar iščupao iz loše situacije. Lakić je 7 sekundi prije kraja pogodio dva slobodna bacanja, Uskoković  je bacio loptu u aut, a Mazalin zakucao za 37:40. U teškoj četvrtini Zadar je izvukao 21:21.

Treći put na utakmici Borac bolje otvara četvrtinu. Tamo gdje je stao Segu nastavio je Čarapić s dvije trice. Isti je igrač malo  i izgubio mirnoću kada se Zadar počeo vraćati, pa je napravio nesportsku pogrešku na Drežnjaku. Nakon pet minuta igre u ovoj četvrtini Zadar ima prvo vodstvo u utakmici – 52:51. Nakon stalne jurnjave ušlo se u izmjenu vodstva na jednoj i drugoj strani. Zadar je napokon odgovorio trčanjem „u leđa“, brzim poenima koji su dizali atmosferu i goste ostavljali bez prilike za kontrama. Jakom završnicom uz veliku ulogu Mazalina Zadar je stigao do 66:61 na kraju treće četvrtine.

Zadar je propustio nekoliko napada na 73:69, kada je možda mogao i prelomiti utakmicu. Birts vraća tricu, budi se i Segu, a Tomašević ubacuje bitnu tricu za 75:77. U opisanoj završnici Zadar je imao priliku pobijediti, ali to ove večeri nije napravio.

Šteta je što pobjedom nije nagrađena izvrsna utakmica kapetana Marka Ramljaka, koji je uz skoro savršen šut došao do 19 poena, 7 skokov ai 6 asistencija uz valorizaciju 31. Nedostajao je pravi učinak Luke Božića, na kojeg se bazirala cijela obrana gostiju, pa je on ostao na svega 10 postignutih poena.  Na drugoj strani Segu je bio najefikasniji s 28 poena.

Standings provided by Sofascore