Hrvatska
Regija
Senzacija na Višnjiku - Zadar srušio favoriziranu momčad Budućnosti preokretom u drugom poluvremenu!

Senzacija na Višnjiku - Zadar srušio favoriziranu momčad Budućnosti preokretom u drugom poluvremenu!

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Ulazimo u završnicu sezone.

Zadar je na Višnjiku svladao Budućnost VOLI u susretu 21. kola AdmiralBet ABA lige rezultatom 65-63.

Aktualni hrvatski prvak po tko zna koji put u ovoj sezoni nije mogao participirati u nekom dvoboju regionalne lige u punom sastavu. Iako je od kostura momčadi nedostajao tek Aleksandar Bursać, veliki hendikep je bio još jedan izostanak trenera Vladimira Anzulovića. Energični Zula je još uvijek u procesu oporavka od nedavno preboljenog koronavirusa, pa je u njegove cipele opet uskočio Srđan Helbich.

Budućnost je u Zadar došla s jasnim planom i imperativom. Ostvarivanje prednosti domaćeg terena u polufinalu, kao i izbjegavanje doigravanja za plasman u isto, bili su snažni motivi Aleksandru Džikiću u završnici sezone. Otvaranje je pokazalo da su Zadrani odlučili što skuplje prodati svoju kožu, a ako se poklope okolnosti - i nešto više. Sjajnu suradnju su u početnim minutama ostvarili Dominik Mavra i Trevor Thompson, koja je urodila s četiri efektna Amerikančeva zakucavanja. Niti jedna momčad nije ostvarila značajniju prednost, i kad se činilo da će se na prvi odmor otići u egalu, Kendrick Perry pogađa iz kuta za tri poena prednosti gostiju (18-21).

Helbich je veliku važnost stavio na projicirane matchupove i odmor uske rotacije, što je Džikić u prvoj polovici druge četvrtine donekle iskoristio. Budućnost se u petnaestoj minuti odvojila na, pokazat će se, najviših +7 (23-30). Zadar u tim trenucima živi na inspiraciji Justina Cartera i Martina Junakovića, koji ne dozvoljavaju Budućnosti da se odvoji na dvoznamenkastu razliku. Na poluvrijeme se otišlo sa +6 za goste (31-37), i malo tko je u tim trenucima vjerovao u preokret. Nije to bila posljedica manjka vjere u zadarsku momčad, već čista procjena snage višestruko skuplje Budućnosti, na što se nadovezao u najmanju ruku jednosmjeran kriterij suđenja (12-8 u faulovima za Zadar, nekoliko nelogičnih odluka).

Treća četvrtina je pokazala da Zadar vjeruje u pobjedu. Mic po mic se domaća momčad približavala, da bi tricom Junakovića za 42-42 u 26. minuti došlo do erupcije oduševljenja kod malobrojne domaće publike. Nisu se domaći zadovoljili time, već su u preostalim minutama dionice izgradili dva posjeda prednosti (53-49). Posljednja dionica je počela velikim nizom gostiju, koji su od 31. do 35. minute napravili 10-2 (55-59). Nervoza uslijed niza dvojbenih sudačkih odluka se nastavila, pa je Helbich u jednom trenutku dobio i tehničku pogrešku. Kao da su nakon toga Zadrani izvukli ekstra atome snage iz sebe, pa je Thompsonova trica četiri i pol minute prije kraja dovela utakmicu u još jedan egal (59-59). Treća trica DJ Seeleya u četvrtoj četvrtini minutu kasnije donosi novu prednost gostima, ali to će se pokazati kao njihov posljednji ubačaj iz igre. Zadar je stisnuo obranu i nije dozvoljavao gostima dominaciju u skoku, a Podgoričane više nije služio ni dalekometni šut. Ključne poene ubacio je Trevor Thompson s linije slobodnih bacanja, koji je kod rezultata 63-63 pogodio oba slobodna bacanja. Bilo je to dvadesetak sekundi prije kraja, a Budućnost je imala napad da pokuša odvesti utakmicu u produžetak ili da dođe do pobjede tricom. Posljednja akcija gostiju je išla na Vladimira Micova, koji je promašio tešku tricu pod pritiskom iz kuta. Lopta je došla do Drežnjaka, koji je fauliran sekundu prije kraja. Promašio je prvo bacanje, pa mu je preostalo samo da taktički promaši i drugo, što je i učinio. Gosti su se dokopali lopte ali nisu uspjeli ugroziti zasluženu pobjedu hrvatskog prvaka. 

Najefikasniji u redovima domaćih bili su Thompson (16 poena, 9 skokova), Junaković (15 poena), Carter (11 poena, 7 skokova) i Mavra (10 poena, 7 asistencija), dok su kod gostiju prednjačili Seeley (14 poena) i Reed (10 poena, 8 skokova).