Hrvatska
Zadrani ubacili 13, Cibosi 12 trica, ali pobjeda odlazi u Zagreb

Zadrani ubacili 13, Cibosi 12 trica, ali pobjeda odlazi u Zagreb

Autor: Saša Ćirić Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Derbi.

Cibona je svladala Zadar u susretu 20. kola HT Premijer lige rezultatom 80-82.

Domaći su u ovaj susret ušli s dva uzastopna poraza u produžetku (Borac, Alkar), pa ne iznenađuje velika nervoza u redovima momčadi Vladimira Anzulovića. Cibona, pak, ulazi u ovaj dvoboj na krilima dobrih partija pod vodstvom novog trenera Gašpera Okorna. Zadar u današnjem susretu nije mogao računati na Dominika Mavru i Aleksandra Bursaća, dok su gosti u proteklom tjednu ostali bez Jakova Mustapića. 

Prva četvrtina je ponudila slabu ofanzivnu izvedbu obje momčadi, pa se na prvi odmor otišlo s rukometnih 14-12. U drugoj dionici Zadar je održavao prednost prve tri minute, a onda gosti rade seriju 8-0 uz nekoliko odličnih reakcija Brankovića (23-27). Slijedi protuudar Darija Drežnjaka, koji ubacuje nekoliko teških šuteva. Ipak, da se na poluvrijeme ne ode s prednošću domaće momčadi pobrinuo se Krešimir Radovčić, koji je ubacio tricu nekoliko sekundi prije kraja druge četvrtine (33-34).

Zadar bolje otvara treću četvrtinu s pet poena u nizu, ali tada slijedi možda i ključna serija gostiju. U manje od pet minuta Zagrepčani rade 16-2 i odlaze na dvoznamenkastu prednost (40-50). Trice su ubacivali Branković, Vildoza i Reuvers, koji je hvatao i neke kvalitetne ofanzivne skokove. Anzulović je u tom razdoblju iskoristio dvije minute odmora pokušavajući zaustaviti tu seriju, s prvim nije uspio, ali s drugim jest. Nalet domaćih do kraja četvrtine vraća Zadrane gotovo u egal, ali nakon trideset minuta je ista razlika kao i nakon dvadeset (54-55).

Početkom posljednjeg perioda Antonio Jordano pogađa tricu za izjednačenje (57-57), pokazat će se posljednje u susretu. Okorn daje svo povjerenje Amaru Gegiću, koji je nerješiva zagonetka zadarskoj obrani sa svojim rolinzima u reketu. Da utakmica ne bude riješena prerano pobrinuo se Junaković, koji je u tim trenucima držao Zadar u kakvom-takvom priključku. Međutim, i Cibona svog Šibenčanina ima. Toni Nakić je u ključnim trenucima utakmice ubacio dvije trice i, činilo se, trasirao gostima put do lake pobjede. Ipak, nesigurnost s linije slobodnih bacanja Brankovića i Matea Drežnjaka dala je priliku Zadru da u posljednjih desetak sekundi dođe do produžetka. Carter je pucao tricu pri rezultatu 77-80, ali nije pogodio. Dva bacanja je na drugoj strani ubacio Vildoza, a Jordano je na kraju samo kozmetički uljepšao konačni rezultat.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Amar Gegić (16 poena, 5 skokova), dok su po 13 dodali Jose Vildoza (6 asistencija), Nathan Reuvers (10 skokova) i Danko Branković. Kod domaćih su prednjačili Dario Drežnjak i Martin Junaković s po 23 poena.