Hrvatska
Najbolja obrambena partija sezone: Zadar ostavio Cibonu na 52 poena - Carter zabijao trice, Mavra razigravao, Vuković dominirao pod košem

Najbolja obrambena partija sezone: Zadar ostavio Cibonu na 52 poena - Carter zabijao trice, Mavra razigravao, Vuković dominirao pod košem

Autor: Saša Ćirić Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Derbi.

Zadar je svladao Cibonu u susretu 2. kola Lige za prvaka rezultatom 80-52.

Pojam derbi ima veću težinu što se rjeđe nađe na dnevnom redu, i tu dolazimo do problema. Zadar i Cibona će u ovoj sezoni prije doigravanja domaćeg prvenstva na kontu imati sedam međusobnih okršaja - dva u ABA ligi, dva u regularnom dijelu domaćeg prvenstva, dva u dodatnom dijelu i jedan u Kupu Krešimira Ćosića. Peti od sedam je došao nakon smirivanja valova nastalih uslijed financijskih problema aktualnog prvaka. Jednom kad je to, prema svemu sudeći, uspješno riješeno - moglo se okrenuti događajima na parketu. Srđan Helbich je u odsutnosti Vladimira Anzulovića u ovom susretu na raspolaganju imao tek deset igrača, zbog lakših ozljeda su pauzirali Aleksandar Bursać i Antonio Jordano. Cibosi su, pak, na ovu mini-turneju (u nedjelju gostuju u Podgorici) otišli bez možda najboljeg igrača ove sezone Amara Gegića, ali s oporavljenim kapetanomRokom Prkačinom.

Gosti su bolje ušli u susret, nakon sedam i pol minuta igre su tricom Drežnjaka poveli s pet poena razlike (12-17). No, tada kreće obrambena dionica koja je odlučila utakmicu. Zadar s Domagojem Vukovićem na centru počinje igrati maksimalno agresivno, s dobrim građenjem reketa nakon dalekometnih šuteva Zagrepčana, aktivnim rukama na linijama dodavanja i brzom tranzicijom nakon (čak 11) ukradenih lopti. U preostalih dvanaest i pol minuta prvog poluvremena Cibona je ubacila tek pet poena, a u startu raspoloženi Lovro Gnjidić je sve češće gubio lopte i u jednom trenutku iz velike frustracije dobio i tehničku grešku, što mu je bila četvrta ukupno. Strateg Cibosa Gašper Okorn je pokušavao naći pravu kombinaciju na vanjskim pozicijama, ali nije uspijevao u tome. Ne čudi stoga da su Zadrani na poluvrijeme otišli s 14 poena prednosti (36-22).

U trećoj četvrtini je domaća momčad dizala razliku do +21 u dva navrata (56-35 u 27. minuti), nakon čega je Cibona imala jednu seriju koja je mogla biti vrlo nezgodna po Zadrane. Zagrepčani su se do kraja četvrtine spustili na nešto podnošljiviji zaostatak od 13 poena (57-44), a Helbich je na kontu imao samo još jednu minutu odmora. Ne treba biti posebno pametan da se dođe do zaključka da je ulazak u posljednjih deset minuta bio ključ. Zadrani su tu odradili odličan posao, odbivši sve pokušaje gostiju da se spuste na jednoznamenkasti zaostatak. Kao protiv Cedevite Olimpije prošlog tjedna, ušli su u šutersku seriju ubacivši pet trica (Carter tri, Mavra dvije) za najviših +30 dvije i pol minute prije kraja (78-48). Cibona je do kraja tek uspjela "prebaciti" pedeset poena i malo ublažiti razliku, a Zadar sad može puno ležernije pristupiti planiranju nastavka domaćeg prvenstva.

Najefikasniji u redovima domaće momčadi bili su Justin Carter (18 poena, trice 6-8), Dominik Mavra (16 poena, 9 asistencija) i Domagoj Vuković (14 poena, 13 skokova za 18 minuta), dok su kod gostiju prednjačili Mateo Drežnjak (12 poena) i Lovro Gnjidić (11 poena, 5 asistencija ali i 7 izgubljenih lopti).

Standings provided by SofaScore LiveScore