Hrvatska
Cibona preokretom u posljednjoj četvrtini povela s 2-1 u finalu, Nakić i Gegić pogodili ključne trice

Cibona preokretom u posljednjoj četvrtini povela s 2-1 u finalu, Nakić i Gegić pogodili ključne trice

Autor: Saša Ćirić Photo: Mihal Jacić/KK Cibona

Treća.

Cibona je u trećoj utakmici finala doigravanja HT Premijer lige na Višnjiku svladala Zadar rezultatom 62-67.

Nakon podjele pobjeda u prvom (zagrebačkom) dijelu finalne serije, duel Zadra i Cibone se preselio u Dalmaciju. Aktivan rezultat i mogućnost da s dvije pobjede u dva domaća susreta Zadar obrani titulu državnog prvaka privukli su u dvoranu Krešimira Ćosića više od četiri tisuće gledatelja, možda i blizu pet. Od svih mogućih osjećaja koji su na Višnjiku u tim trenucima mogli biti prisutni, najopipljivija je bila - nervoza. Od prvog podbacivanja lopte je prošlo više od dvije i pol minute prije prvog prolaska lopte kroz mrežicu na bilo kojoj strani. Gašper Okorn je još jednom obranu temeljio na potpunom odsijecanju Justina Cartera kao sekundarnog ballhandlera i scorera, pa je sav teret organizacije domaćeg napada pao na leđa kapetana Dominika Mavre. Srđan Helbich je vrlo brzo pokušao s Martinom Junakovićem umjesto Mavre, ali nije bilo značajnijeg napretka. Cibona je također muku mučila s ofenzivnim dijelom, ali prvi su prodisali. Gosti su pick igrom Gnjidića i Prkačina uspjeli u nekoliko navrata rastvoriti srce zadarske obrane, pa je u posljednjoj minuti Cibona imala dva posjeda prednosti (13-17). Ipak, trica Junakovića je dovela Zadrane do minimalnog zaostatka i kad se činilo da će se na prvi odmor otići s rezultatom 16-17, Dario Drežnjak čudesno sa zvukom sirene pogađa tricu preko dvije trećine terena za 19-17.
Taj trenutak je podignuo cijelu dvoranu na noge, a vjetar u leđa domaćoj momčadi koji je bio posljedica istog je odveo Zadrane na dvocifrenu prednost već nakon dvije i pol minute igre u drugoj četvrtini (27-17). Bili su to trenuci u kojima su domaći u nekoliko navrata imali +10 i priliku u potpunosti slomiti Zagrepčane, ali mlada i atletična Okornova družina podiže razinu agresivnosti u obrani kao i aktivnosti u ofanzivnom skoku, pa se do poluvremena uspijevaju održati u za njih prihvatljivim okvirima zaostatka od dva posjeda (36-30).

Iako nisu dobro pogađali iz igre, Zagrepčane je u igri održala upravo atletičnost i voljni moment. Kao i mnogo puta do sad, ovako važne utakmice se odlučuju u trećoj četvrtini. Cibona je u potpunosti uspjela okrenuti tempo igre na svoj mlin, a Zadar je pokušavao odgovoriti s parom razigravača na parketu (Mavra-Junaković), ali kreacije uslijed brojnih preuzimanja dugih i brzih gostujućih krilnih igrača jednostavno nije bilo. Naravno, osim slabijeg protoka lopte patio je i šut, pa je trica Zadra s pristojnih 38% na poluvremenu do isteka treće dionice pala na jedva 30%. U teškoj i borbenoj četvrtini bolje su se snašli gosti, koji su prepolovili zaostatak na tri poena (47-44).

Zadar je držao vodstvo do 35. minute, kada raspoloženi Nakić pogađa tricu za 53-54. Uslijedilo je razdoblje minimalnih promjena vodstva, a kad je Roko Prkačin iskoristio jedno slobodno bacanje za 57-57 četiri minute prije kraja bilo je jasno da nas čeka završnica u kojoj će odlučivati detalji. Prvi takav detalj bila je nova Nakićeva trica tri minute prije kraja koju je slijedila Gegićeva trica devedeset sekundi do isteka vremena. Zadar nikako nije mogao pronaći način kako u posljednjih nekoliko napada doći do prilike za pobjedu, pa Cibona potpuno zasluženo slavi s pet poena razlike.

Pri odlasku domaće momčadi u svlačionicu došlo je do sukoba jednog nezadovoljnog navijača i Zadrovog trenera Helbicha, bilo je tu očito teških riječi, ali i fizičkog kontakta. Pred domaćom momčadi je teška noć i sutrašnji dan, koje će maksimalno pokušati iskoristiti ponajprije za psihičku a tek onda i fizičku regeneraciju. Cibona, pak, može lagodno i bez ikakvog opterećenja ući u četvrtu utakmicu.

Zagrepčane su do pobjede predvodili Nakić (16), Prkačin (13, 9 skokova) i Gnjidić (10, 5 skokova). U redovima Zadra su prednjačili Thompson (14), Drežnjak (12, 7skokova) i Mavra (11).