Hrvatska
Epska bitka na Višnjiku pripala Zadranima, prvaka Hrvatske dobit ćemo u zagrebačkoj majstorici!

Epska bitka na Višnjiku pripala Zadranima, prvaka Hrvatske dobit ćemo u zagrebačkoj majstorici!

Autor: Saša Ćirić

Četvrta.

Zadar je izborio petu finalnu utakmicu pobijedivši Cibonu rezultatom 61-59.

Zadar je "breakom" u prvoj finalnoj utakmici dobio priliku obraniti naslov državnog prvaka pred vlastitim navijačima. Ipak, Cibona je prekjučer odlično reagirala u završnici utakmice i vratila pritisak na zadarsku stranu.

Prije početka četvrtog duela lijepa gesta. Domaći strateg Srđan Helbich i navijač s kojim je prije dva dana imao neugodnu scenu su jedan drugom stisnuli ruku, izgrlili se i u kraćem razgovoru udijelili uzajamne isprike za situaciju koja se, nadamo se i vjerujemo, neće ponavljati.

Otvaranje susreta pokazalo je veliku želju Zadrana za pobjedom. Obrana je bila mobilna i čvrsta, fizičkoj čvrstoći Cibone parirali su visokim intenzitetom na oba kraja terena, pa je nakon svega dvije i pol minute trener Cibone Gašper Okorn bio primoran pozvati minutu odmora kod rezultata 6-0. Bilo je jasno da se ova utakmica neće prelomiti u ranoj fazi utakmice, pa je odgovor Cibone nakon povratka na parket bio očekivan. Gosti su ravnomjernom distribucijom ofanzivnih zadataka uspjeli razvući domaću obranu, pa se na prvi odmor odlazi s minimalnom prednošću Zagrepčana (16-17). Tvrdo je i u drugoj dionici, Zadar u početnim minutama opet otvara sa šest poena u nizu. Možda je bilo šanse da se ta serija i produži, ali nesmotren prekršaj Darija Drežnjaka na dalekometnom šutu Tonija Nakića donosi Cibosima priliku da s tri ubačaja s linije slobodnih bacanja konsolidiraju redove. Zagrepčani su u tim trenucima živjeli na šibenskom pogonu - uz Nakića izvrsne minute je imao i Krešimir Radovčić, pa se do polovice druge četvrtine još jednom prednost prebacuje na gostujuću stranu (25-27). Na poluvrijeme se otišlo s neodlučenim rezultatom (36-36), s tim da valja istaknuti nepriznatu tricu s centra Josea Vildoze, koji je šut uputio malo izvan isteka vremena.

U trećoj četvrtini kreće nova ofanziva Zadrana, koji su se nadali boljoj tricaškoj izvedbi od one iz prvog poluvremena. Domaća momčad je, naime, u prvih dvadeset minuta ubacila tek tri od petnaest dalekometnih pokušaja. No, to jednostavno nije bio takav dan. Svaki poen je morao biti izboren kroz silnu borbu i trud, a tu je svojom dominantnom figurom u reketu prednjačio sjajni Trevor Thompson. On je već početkom treće dionice bio na dvostruko-dvostrukom učinku, ali trebao je napadačku podršku i rasterećenje. Četvrta trica domaćih došla je četrdesetak sekundi prije isteka trećeg dijela, a njen autor je Drežnjak. Jedno od dva realizirana bacanja Radovčića daje nam rezultat 49-45 nakon trideset minuta igre. Ne može napetije od ovog!

Cibosi bolje kreću u posljednjih deset minuta. Mateo Drežnjak i Danko Branković svojim ubačajima donose gostima novo izjednačenje (49-49), ali tada slijedi niz od sedam iznimno teških i značajnih poena domaćih. Trica Jordana i ulazi Mavre i Cartera odvode Zadrane na najviših +7 (56-49) šest i pol minuta prije kraja. No, Radovčić još jednom ekspresno prekida seriju i vraća goste u prihvatljiva dva posjeda zaostatka. Okorn na ulazu u posljednje tri minute igre, kod rezultata 58-53, zove novu minutu odmora. Dvije munjevite akcije s Nakićem u ulozi egzekutora i dvije minute prije kraja smo u novom egalu (58-58). Slijedi nekoliko situacija na obje strane u kojima su obrane odnosile pobjedu nad napadom, a minutu prije kraja Thompson kupi jednu loptu u gužvi pod gostujućim obručem i s(p)retno ubacuje loptu u koš. Pokazat će se da je to bio posljednji ubačaj iz igre na utakmici. Dvadesetak sekundi prije kraja kapetan Cibone Roko Prkačin biva fauliran u obrambenom skoku, a kako je bonus Zadrana već odavno bio "u crvenom", mladi hrvatski reprezentativac je dobio priliku s dva ubačaja s linije slobodnih bacanja izjednačiti rezultat. Prvo bacanje pogađa, ali drugo zapinje na obruču. Loptu još jednom hvata sjajni Thompson, kojeg faulira Gegić. Amerikanac radi suprotno od Prkačina, promašuje prvo a pogađa drugo za 61-59. Okorn poziva posljednju minutu odmora petnaestak sekundi prije kraja. Organizira akciju za Gegića, koji promašuje. Lopta se u odbijanju šeta od Cartera do Drežnjaka, bila je to nevjerojatna gužva koja je potrajala dovoljno da istekne vrijeme! Teška i borbena utakmica pripala je na kraju Zadranima koji će tako dobiti priliku za obranom titule prvaka, što je posljednji put uspio davne 1975. godine. Ujedno, potencijalna pobjeda u Zagrebu će biti svojevrsni "tribute" još jednoj ikonskoj utakmici, onoj iz 1986. kada je Zadar slavio protiv prvaka Europe Cibone. Hoće li to biti slučaj, ili će slaviti mlada zagrebačka momčad, doznat ćemo u petak navečer.
Peta finalna utakmica se igra 10. lipnja u 20:00.

Najefikasniji u domaćim redovima bili su Thompson (15 poena, 19 skokova) i Carter (13 poena, 7 skokova), dok su kod gostiju prednjačili Nakić (11 poena, 7 skokova) i Radovčić (10 poena).