Hrvatska
Regija
Cibosi odnose važnu pobjedu s Višnjika, Zadar se ispromašivao kao nikad

Cibosi odnose važnu pobjedu s Višnjika, Zadar se ispromašivao kao nikad

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Sesar u ulozi Grincha.

Cibona je u Krešinom domu pobijedila Zadar u susretu 12. kola AdmiralBet ABA lige rezultatom 75-68.

Utakmice Zadra i Cibone, bez obzira na igračke sastave i financijsko stanje u klubovima, uvijek će imati poseban štih, auru pravog derbija. Navijači koji u ove dvoboje uđu s mišlju da će baš u ovom slučaju njihov klub lako doći do pobjede najčešće ispadnu potpuni naivci i do samog kraja strepe za konačan ishod.

Zadar je u ovu utakmicu ušao s omjerom 7-4, dok je Cibona imala suprotan učinak - četiri pobjede i sedam poraza. Na papiru lak zadatak za Zadrane, ali Danijel Jusup je prošao previše ovakvih situacija da bi u dvoboj ušao bez maksimalnog respekta prema suparniku. Josip Sesar je pak, jako dobro znao slabosti i snage kako svojih momaka, tako i Zadrana. Imao je jasan plan kako doći do važnih bodova u ABA ligi.

Po jutru se dan poznaje, stara je poslovica. Da je točna, pokazale su to početne minute susreta u kojima sudačka trojka Petek-Majkić-Arsenijević nije dozvolila da obrane ogreznu u grubostima. Sredinom prve četvrtine obje momčadi su bile u bonusu, što su bolje iskorištavali gosti, koji su pametno gradili pozicije za visoke igrače. Rani drugi faul Žganeca je natjerao Jusupa da prije vremena ubaci u igru Leona Šantelja. Sesar je svoj bonus ispucao na Ivana Perasovića, koji je u manje od pet minuta skupio četiri prekršaja. Rezultat je bio u kakvom-takvom egalu, makar je prednost češće naginjala na Ciboninu stranu. Kada je u igru ušao mikrovalac Blaž Mesiček, zagospodario je Ciboninim napadom u više uzastopnih akcija. Pragmatični Sesar nije došao umirati u ljepoti, već pobijediti. Nakon prvih deset minuta na semaforu je +4 (17-21), što je iz pozicije Zadra prihvatljiv rezultat uzevši u obzir činjenicu da je Luka Božić bio najčešće okružen dvojicom ili trojicom čuvara, a iz vana je pogodio tek Šantelj (jednom). U drugoj dionici se nastavilo u sličnom tonu, u 16. minuti Cibosi nakon ubačaja Filipa Bundovića imaju +9 (26-35). Slijedi (pokazat će se) ofanzivno najlepršaviji period Zadrana, koji serijom 8-0 dolaze na samo -1 (34-35) i tjeraju Sesara na minutu odmora. Antonio Jordano u idućem napadu koristi jedno od dva slobodna bacanja i izjednačava rezultat, ali gosti tricama Ivana Majcunića i Aleksandra Aranitovića ne dozvoljavaju puni preokret. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 41-43, i obje momčadi su s punim pravom mogle računati na pobjedu. Cibona je manjkavosti mogla naći u slabom ofanzivnom skoku, koji je opet bio gdješto svjesno zanemarivan zbog prevencije zadarskih kontri, dok su Zadrani u nevjerici gledali u šut za tricu (3-15) i nadali se - ma, mora se otvoriti.

Ključ susreta bio je ulaz u treću četvrtinu. Cibosi su maksimalno stisnuli reket i pomalo bezobrazno dozvoljavali Zadranima da okušaju sreću šutem za tricu. Nisu ulazile, pa se u domaću momčad uvukla nervoza i nesigurnost. S druge strane, Cibona je pametno gradila napade i serijom 9-0 već nakon dvije minute otišla prvi put na dvoznamenkastu prednost (41-52). Jordano je imao nekoliko minuta inspiracije sredinom treće četvrtine, ali nedovoljno da se Zadar ekspresno vrati u igru. Cibona ima kontrolu tempa i nakon trideset minuta ima, za ovakvu utakmicu, velikih +9 (55-64).

Borili su se Zadrani, čupali rukama i nogama. Za svaki koš se trebalo rudariti i boriti, kako na jednoj tako i na drugoj strani. No, vrijeme nije bilo saveznik domaće momčadi. Došli su Zadrani na četiri poena zaostatka u dva navrata, ali kao da su htjeli u vodstvo pošto-poto, pa su u nekim situacijama tražili (pre)brze trice iz poluizrađenih situacija. Vjerojatno ključni trenutak koji je zapečatio ime pobjednika u ovoj utakmici bila je trica Marka Bakovića tri minute prije kraja za +7 Cibone (64-71). Zadar nije imao snage na preokret i Zagrepčani na kraju zasluženo slave pred gotovo 6000 gledatelja. Ključ utakmice bila je zadarska trica, čiji brojač se na kraju zaustavio na samo šest ubačenih iz 33 pokušaja.

Domaću momčad su predvodili Božić (16 poena, 14 skokova, 7 asistencija), Ramljak (11 poena, 5 skokova) i Jordano (10 poena), dok su u gostujućim redovima najraspoloženiji bili Ljubičić (13 poena) i trojac s 12 poena na kontu - Mesiček, Aranitović, Kapusta