Hrvatska
Zadrova porcija Ciboni, Božićeva Aci Petroviću i Tornadova svima

Zadrova porcija Ciboni, Božićeva Aci Petroviću i Tornadova svima

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

HT Premijer liga.

Zadar je na domaćem parketu svladao Cibonu u zaostalom susretu 13. kola HT Premijer lige rezultatom 83-68.

Drugi ovosezonski dvoboj Zadra i Cibone u HT Premijer ligi došao je nešto manje od dva mjeseca od zakazanog termina. Klubovi su uspjeli razbiti pregust raspored odgodom za konac veljače, ali tada nisu niti u najluđim snovima mogli zamisliti u kakvom stanju će dočekati ovu utakmicu. Financijski i infrastrukturalni problemi na obje strane omča su oko vrata ne samo ljudi u upravama i igračima, već i njihovom navijačkom puku. Zadar je na parket izašao jedva 24 sata nakon naprasnog otkaza direktoru Davidu Gunjeviću, dok su Cibosi u Zadar došli s neizvjesnom situacijom po pitanju zaostalih plaća. O samoj utakmici se može govoriti u nekoliko zasebnih cjelina. Prva četvrtina je, pokazat će se, bila jedina u kojoj je Cibona bila konkurentna. Bez dodatne opcije pod košem u obliku Filipa Bundovića, Josip Sesar je zbog ranih problema s prekršajima Krešimira Ljubičića bio prisiljen tražiti rješenje kroz visoku liniju Mazalin - Baković. Srećom po Zagrepčane, šut je gotovo besprijekorno služio, pa su na račun pet ubačenih trica (Aranitović tri bez promašaja) dobrim dijelom prvog perioda držali prednost, ali netom prije odmora ga moraju prepustiti rastrčanim Zadranima. Luka Božić je imao ekstra motivaciju u svim zavrzlamama oko (ne)pozivanja u reprezentaciju, te je pod svaku cijenu odlučio u najvećem hrvatskom derbiju pokazati sportskom direktoru nacionalne vrste Aci Petroviću kako su on i HKS na gubitku. Bjelovarski Westbrook, kako mu u šali znaju tepati neki eminentni regionalni košarkaški novinari, u drugoj četvrtini je razigravao momčad na sve moguće načine, te je već do poluvremena upisao double-double učinak (11 poena, 10 asistencija) za dvoznamenkastu prednost Zadra (45-35). Razlika je u drugom poluvremenu varirala, ali Cibona niti u jednom trenutku nije ostavila dojam momčadi koja može u ovom susretu doći do pobjede. Dobrim dijelom je to zasluga kompaktne obrane koju je Danijel Jusup pripremio za ovaj dvoboj, zatvarajući linije dodavanja glavnom fantazisti Zagrepčana Borni Kapusti. Zadar je na krilima Božićeve sveprisutnosti došao do relativno lagane pobjede, ali bilo bi nepošteno ne spomenuti sjajnog Marka Ramljaka, koji je izvrsno koristio slobodan prostor za egzekuciju na samom obruču.


Ipak, glavna priča dana bilo je sve ono oko terena. Loša atmosfera oko kluba privukla je na ovaj susret jedva tisuću ljudi. Tornado je bio tih tijekom prve četvrtine, a onda je sredinom druge krenuo s dijeljenjem "porcija". Na tapetu su se našli svi, od politike, policijskih snaga, protivničkog trenera... pa do vlastitog igrača, Darija Drežnjaka. Teška situacija u kojoj je manje bitno tko je kriv a tko zaslužan za što - najbitnije je da malo tko nije na gubitku.

Najefikasniji u zadarskom dresu bili su Ramljak (25 poena), Božić (19 poena, 10 skokova, 13 asistencija) i Žganec (11 poena, 5 skokova), dok su kod Cibone prednjačili Aranitović (18 poena, 6 skokova) i Ljubičić (15 poena, šut 7-10).