Hrvatska
Regija
Zadar nije uspio svladati euroligaša drugi put u sezoni, Crvena zvezda nosi bodove u Beograd

Zadar nije uspio svladati euroligaša drugi put u sezoni, Crvena zvezda nosi bodove u Beograd

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Runda devetnaesta.

Crvena zvezda je uzvratila Zadru za poraz iz prvog dijela sezone. Beograđani su u susretu 19. kola AdmiralBet ABA lige na Višnjiku slavili rezultatom 76-95.

Drugi ovosezonski sraz Zadra i Crvene zvezde dolazi u najgorem mogućem trenutku za hrvatskog predstavnika u AdmiralBet ABA ligi. Neizvjesna financijska situacija u klubu, "zamor materijala" uslijed dugotrajnog igranja na više frontova s iznimno kratkim rosterom te dobra forma doselektirane momčadi pod trenerskom palicom iskusnog Duška Ivanovića samo su neki od razloga zbog kojih je Danijel Jusup ovom dvoboju prišao s maksimalnim mogućim oprezom. Beograđani su u Zadar stigli čarter letom nekoliko sati uoči same utakmice, da vam dočaramo količinu samopouzdanja, ali i vremenskog menadžmenta s kojim su gosti pristupili ovom događaju. Važan izostanak u redovima Zadra bio je Karlo Žganec, koji muku muči s visokom tjelesnom temperaturom. Crvena zvezda je, s druge strane, momčad takve širine da gotovo svaki izostanak može biti pokriven na kvalitetan način. Gosti su bolje otvorili susret, poveli sa šest poena prednosti (6-12). Zadar je svoje najbolje minute na susretu pokazao sredinom prvog perioda, kada serijom 7-0 dolazi do minimalnog vodstva (13-12). Ivanović tada u igru ubacuje Facunda Campazza i Nemanju Nedovića - i tu je priči, manje-više, bio kraj. Iskusni bekovski par gostiju je, svaki u svom elementu, (p)okrenuo momentum u njima željenom smjeru. Do kraja prve dionice Crvena zvezda dolazi do dva posjeda prednosti (18-22), a ključne minute susreta uslijedile su u prvim minutama druge četvrtine. Sjajni Nedović je pogađao iz svih pozicija, dok je Campazzo plijenio brzinom i lucidnim rješenjima u razigravanju suigrača. Glavni problem Zadra bio je manjak napadačkih opcija. Da, Luka Božić i Dario Drežnjak su se dobro nosili s gostujućom obranom, ali bez napadačke širine i njihov posao je postajao utoliko teži. Osovina Nedović-Campazzo u prvih nekoliko minuta druge dionice vuče Zvezdu do +13 (18-31), nakon čega slijedi period u kojem se Zadar stabilizira i sprječava daljnji rast razlike. Ipak, tri minute prije poluvremena Luca Vildoza tricom goste odvodi po prvi put iznad dvadeset poena razlike (25-46), što je Zadar do odmora uspio smanjiti na nešto podnošljivijih 16 poena zaostatka (31-47). Posljednji ubačaj Zadra djelo je Arijana Lakića, koji je u prodoru ka košu nes(p)retno pao na Stefana Lazarevića, koji je morao potražiti liječničku pomoć i napustiti igru.

Šansa za povratak Zadra u utakmicu, znali su to i Jusup i Ivanović, bila je u ulasku u treću četvrtinu. Dvaput (Jordano, Čampara) su na -15 Jusupovi igrači imali dobru priliku s trice, ali nisu ušle. Crvena zvezda nije jedna od onih momčadi koje će ti pružiti bolju šansu od takve, ali za svaki slučaj svoj obol su i u ov(akv)oj utakmici dali abaligaški suci, konkretno slovenski tandem Boltauzer-Javor. Nekoliko nespretnih odluka iz prvog poluvremena su začinili dosuđenim prekršajem na Nedoviću, koji se s istekom treće četvrtine dignuo na šut doslovno s centra. Ne kažemo da kontakta nije bilo, ali zanimljivo je kako su slični kontakti na drugoj strani bili okarakterizirani kao čista obrana. Nedović je ubacio sva tri bacanja pa se u posljednjih deset minuta umjesto s 14 razlike ušlo sa 17 (56-73). Gosti su u posljednjih deset minuta mirno održali razliku, dok je Jusup s druge strane priliku dao i mladom Krševanu Klarici, koji je pokazao da za njega ima mjesta i u abaligaškoj rotaciji.
Dobra vijest za direktora Zadra Davida Gunjevića svakako će biti financijska injekcija koju će klub dobiti od prodanih ulaznica, ali će vjerojatno dio kolača "vratiti nazad" zbog povremenih neprimjerenih povika i bacanja predmeta na parket. Nadajmo se da će epilog ipak biti financijski plus, jer u trenucima kada u KK Zadar sve frca od otkaza i najava raskida igračkih ugovora, svaki euro u klupskoj blagajni je od iznimne važnosti. Zadrani se sada okreću domaćem Kupu, već u srijedu je iznimno važna utakmica četvrtfinala protiv Cibone, u kojoj Jusup i njegova momčad imaju pravo nadati se pozitivnom ishodu.Goste su do pobjede predvodili Nedović (29), Mitrović (13) i Dobrić (12), dok su u redovima Zadra najefikasniji bili Božić (25), Drežnjak (21) i Jordano (16).