Hrvatska
Zadar deklasirao Cibonu, a u zadnjem kolu navijat će za nju

Zadar deklasirao Cibonu, a u zadnjem kolu navijat će za nju

Autor: KK Zadar Photo: Marin Sušić

Dominacija Jusupovih igrača

Poraz od Crvene zvezde i putovanja na relaciji Zadar – Zagreb – Beograd – Zagreb nisu umorili košarkaše Zadra, koji su u derbiju HT Premijer lige večeras uvjerljivo slavili protiv Cibone rezultatom 75:96 (21:27, 15:21, 21:25, 18:23). 

Zadar se na prvom mjestu izjednačio sa Zagrepčanima te će, uz očekivanu pobjedu protiv Furnira, priželjkivati pobjedu Cibone protiv Splita u posljednjem kolu. Pobijede li „vukovi“ na svom parketu, Zadar će u doigravanje s prve pozicije, ako Split bude slavio s drugog će mjesta u polufinalu imati prednost domaćeg parketa protiv Cibone.

Zadar je loše otvorio utakmicu, posebice neaktivno u napadu, zbog čega je Jusup već nakon tri minute igra tražio minutu odmora. Smajlagić s dvije i Kapusta s jednom tricom podsjetili su Zadrane na nedavnu traumu protiv Crvene zvezde, koja je serijom trica brzo prelomila utakmicu, pa su se nakon zaostatka od 9 poena (18:9) stisnuli u obrani, u napadu čekali izrađene situacije i iz polaganja i slobodnih bacanja preokrenuli na 19:21. Na kraju su ušle i prve trice Ramljaka i Drežnjaka pa je Zadar na odmor otišao s vodstvom 21:27.

Božićeva serija od sedam pogodaka i jedan Žganecov odveli su na početku druge četvrtine Zadar do vodstva 21:36. Kad je Cibonu „izdao“ vanjski šut brzo su ostali bez rezervnih rješenja, a Sesarov pokušaj da s četiri niska odgovori na Jusupova četiri visoka iznevjerio je njegova očekivanja. Prednost od 15 poena Zadar je uz oscilacije održao sve do pred kraj poluvremena, kada je Majcunić tricom iz teške situacije smanjio na 36:48. Može Zadar žaliti za šansom da već u ovom trenutku riješi utakmicu, ali s obzirom da je samo desetak minuta ranije zaostajao 9 poena, a zatim nadoknadio svih 9 i onda stekao 12, rezultat je bio vrlo prihvatljiv. Prvo poluvrijeme pretvorilo se i u svojevrstan dvoboj Božića i Mazalina, u kojemu je Zadrov igrač postigao 16, a Cibonin 15 poena.

Strašnom energijom Zadar je pretrčao Cibonu u drugom poluvremenu. U obrani se pokušavao što dublje izlaziti na Kapustu, Božić je zaštopao Mazalina, a igrač Cibone to nije dobro podnio. Nakon jednog prekršaja nad Božićem neprimjereno je reagirao, dobio tehničku pogrešku, a kako su mu to bile četvrta i peta, izbacio se iz utakmice. Zadar je polovicom treće četvrtine prvi put dohvatio 22 razlike (41:63) te je uz manje probleme do kraja treće četvrtine očuvao +16.

U posljednjoj četvrtini vidjeli smo klasično dovršavanje posla, sa Zadrom koji je protiv Cibone bio dominantan jednako koliko je bio podređen Crvenoj zvezdi prije dva dana. Više od konačnog rezultata 75:96 zadarske navijače može veseliti činjenica da je Zadar pokazao kako će biti favorit za naslov prvaka, bez obzira s kojeg mjesta krene u završnu borbu. Veliki pljesak pružili su već u Draženovom domu po završetku utakmice, a ono pravo očekuje se na revanšu sa Crvenom zvezdom 8. svibnja.

Ne pamtimo utakmicu Zadra u kojoj Božić nije bio najkorisniji igrač utakmice, a tradicija je nastavljena i u Zagrebu – 26 poena, 7 skokova i 5 asistencija za valorizaciju 31. Vrlo blizu mu je bio Žganec (13p, 8sk, 7as), a kapetanski je odigrao i Ramljak, koji je utakmicu završio sa 17 postignutih poena. Nakon odličnog prvog poluvremena Mazalin je u drugom ostao bez učinka, pa je najefikasniji igrač domaćina bio Ljubičić s 21 poenom.

STATISTIKA UTAKMICE

Zadar u posljednjem kolu Lige za prvaka u subotu gostuje kod Furnira.

Danijel Jusup, trener Zadra: Odigrali smo jako dobro, energetski smo dobro izgledali, kontrolirali od samog početka. Cibona je odlična, napadačka ekipa i tricama uvijek može napraviti probleme ali danas smo uspjeli pobijediti i jako sam sretan zbog ove pobjede.

Luka Božić: Teška utakmica, treća u pet dana, malo smo bili energetski slabiji, ali odgovorili smo im i pobijedili.

Josip Sesar, trener Cibone: Čestitam Zadru na uvjerljivoj pobjedi. Mi nismo bili pravi, nismo trenirali pet na pet ne znam kada, Ljubičić nam je bio pod temperaturom, sad i Vuković, prije toga Mazalin, Smajlagić nije igrao zadnje dvije utakmice, imamo sitnih problema, ali to ne umanjuje igru Zadra i njihovu pobjedu. Moramo iskoristi ovih 4-5 dana da se maksimalno pripremimo za Split, očekujemo da će se Vuković vratiti u trenažni proces i okrećemo se završnici prvenstva.

Krešimir Ljubičić: Jako loša utakmica s naše strane, loše smo ušli, loše završili. Imali smo neke dobre trenutke ali to nije dovoljno. Očito moramo nešto promijeniti u budućim susretima s njima, riješiti zdravstvene probleme, pobijediti Split i vidjeti na kojem nas to mjestu ostavlja na kraju sezone.