Hrvatska
Zadar dominirao na Baldekinu i sačuvao lidersku poziciju

Zadar dominirao na Baldekinu i sačuvao lidersku poziciju

Autor: KK Zadar Photo: Andrej Jančijev/KK Zadar

Bez stresa

Košarkaši Zadra svojim su navijačima čestitali uskrsne blagdane pobjedom kod Šibenke u 27. kolu FAVBET Premijer lige, rezultatom 65:83 (14:19, 13:18, 16:23, 22:23).

STATISTIKA

Bila je to mnogo mirnija utakmica od onih koje smo znali gledati u prošlim, pa i u ovoj sezoni. Nakon otpora u prvoj četvrtini Zadar je u drugoj prvi put došao do 10 poena prednosti i taj i veći razmak držao je do samog kraja utakmice. Devetom pobjedom u nizu Zadar je zadržao prvenstvo u domaćoj ligi, s jednim porazom manje od drugoplasiranog Splita.

Vruća atmosfera na Baldekinu dala je krila domaćim igračima, koji su nakon tri minute stekli vodstvo 7:2. Dvije trice Davisa vratile su Zadar u egal, a u završnici četvrtine Drežnjak je također povezao dva dalekometna ubačaja pa su gosti otišli na mali odmor s prednošću 14:19.

U tri minute s kraja prve i početka druge četvrtine Zadar je serijom 14:0 potpuno zadominirao utakmicom i prvi put otišao na dvoznamenkastu prednost (14:24). Trener domaćih Josip Pandža zove minutu odmora, koja mijenja tijek utakmice pa kreativni zastoj Zadrana kažnjavaju Pleadin i Babić, povratkom na 20:26. Tenzije koje nose derbiji susjeda malo su usporile utakmicu, bilo je nekoliko situacija koje su se pregledavale, namjernih prekršaja, ali opet dovoljno da opet Davis s dvije nove trice donese vodstvo 23:34. Uspio je Žganec svojom tricom u jednom trenutku Zadar dovesti do +12, a na odmor se ide s 27:37.

U prvom poluvremenu Zadar je imao nešto bolji šut, nešto više pogrešaka u igri, ali i veliku dominaciju u skoku 26:13. Posebno je u toj kategoriji bio uspješan Luka Božić, koji je skočio čak osam puta.

Dugo se lomila utakmica na rezultatu 36:44. Prvi korak napravio je Žganec tricom, Lukić je pokušaj zakucavanja iz kontre završio teškim prekršajem na Žganecu i poništavanjem pogotka, što je dovelo i do prosvjeda sa šibenske klupe. Soli na ranu dodao je Drežnjak još jednim polaganjem i Zadar dolazi do vrlo uvjerljivih +17 (36:53).

Šibenčanima je trebalo čudo da u posljednjoj četvrtini nadoknade zaostatak od 17 poena s kojim su ušli. Nisu loše igrali, pokušali su nekoliko puta zaprijetiti i spustiti prednost ispod 10 razlike, ali Zadar je preiskusna momčad da bi ispustio ovakvu situaciju.

Luka Božić bio je najbolji igrač utakmice sa samo 5 postignutih poena, ali i 9 skokova i 10 asistencija, što mu je donijelo valorizaciju 19. Najbolji strijelac bio je Drežnjak s 19 poena, a po 14 ubacili su Davis i Žganec. U momčadi Šibenke najbolji je bio Lukić s 18 poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Znali smo da ne smijemo dovesti utakmicu u egal u završnici jer publika je njima šesti igrač. Bili smo koncentrirani, tražili smo igrače u najboljoj poziciji ali mislim da je obrana presudila. Mi smo njih sveli na mali broj poena, to je odlučilo. Malo su nas ozljede izbacile iz forme, ali to je posljedica ritma o kojem treba razmisliti, moramo gurati dalje.

Lovro Mazalin: Htio bih čestitati svojoj momčadi i trenerima. Mislim da smo dobro, čvrsto i energično ušli u utakmicu, kako bismo trebali svaku, držali se svih pravila koja smo odredili prije početka i kontrolirali ritam. Bila je odlična atmosfera, pred punom dvoranom. Umorni smo ali ne damo se, čuvamo se koliko možemo, regeneriramo se u slobodno vrijeme, znamo kakav je ritam. Imamo odličan rezultat ove sezone i moramo tako nastaviti.

Standings provided by Sofascore