Hrvatska
Lakić, Jambrović i Klarica predvodili Zadrane do nove uvjerljive pobjede, Mekić doživio ovacije

Lakić, Jambrović i Klarica predvodili Zadrane do nove uvjerljive pobjede, Mekić doživio ovacije

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Dubrovnik bez izgleda

Košarkaši Zadra rutinski su odradili utakmicu 9. kola FAVBET Premijer lige s Dubrovnikom. „Gospari“ su na Višnjik stigli s epitetom momčadi koja svakoga može iznenaditi, ali na kraju su bez ozlijeđenog Amerikanca pretrpjeli uvjerljiv poraz 98:59 (23:13, 28:16, 25:21, 22:21, 22:9). Nakon uvjerljivog vodstva na poluvremenu razigrali su se i mlađi igrači Zadra, čime su uštedjeli snagu svojim iskusnijim suigračima za sljedeće izazove.

Trener Danijel Jusup očekivano je krenuo s nešto drugačijom postavom, poštedjevši početnih napora Božića, Drežnjaka i Žganeca. I dalje je to bila respektabilna postava, u kojoj je na početku „iskočio“ Arijan Lakić s 9 od 13 momčadskih poena u pet minuta igre. S druge strane puno se očekivalo od najboljeg igrača lige u listopadu Filipa Vujičića, ali on je do prvog poena stigao tek na polovici četvrtine. Nakon trice Jambrovića Zadar prvi put odlazi na +10 (19:9). Trener gostiju Ivan Perinčić rotirao je u prvoj četvrtini čak 9 igrača, ali samo je Popić pogodio više od jedanput.

Čekali smo Vujičića, dobili Vujačića: Zadrov Slovenac atraktivno je završio jednu akciju kroz reket, a zatim jordanovskom tricom odveo do +19 (36:17). Nije bilo popuštanja Dubrovčanima, kojima je najveći problem bila čvrsta obrana Zadrana, zbog čega su imali vrlo malo otvorenih šuteva. Uspjeli su čak i nadskakati domaćine u prvom poluvremenu, ali uz očajan šut za tricu (1-9), veći broj izgubljenih lopti, omjer asistencija 14-3 i uragan Zadrana na kraju druge četvrtine, ušli su u veliki zaostatak (51:29).

Petstotinjak gledatelja moglo je u drugom poluvremenu pratiti lepršaviju igru na obje strane, lišenu natjecateljske neizvjesnosti. Nije to baš bilo po guštu trenerima koji su tražili čvršću igru u obrani i trčanje u oba smjera, pozivali minute odmora ali većih pomaka nije bilo. Zadar je u njoj povećao prednost za četiri poena (25:21). Izvrsno su je u napadačkom dijelu iskoristili Krševan Klarica i Patrik Jambrović, a i Vujačić je na drugoj strani pokazao nešto od igre koja ga je krasila u prethodnim utakmicama.

Petorka bez Ramljaka, Drežnjaka, Mazalina, Lakića i Božića utakmicu je odvela na +30. Bilo je tu izvrsnih situacija za dizanje atmosfere na tribinama, poput one kad je Njegovan prošao kroz trojicu igrača i zabio, pogodio tricu, silovita zakucavanja Mekića i Grbića, pa i alley-oop Vujičića na drugoj strani. Zadar na kraju nije uspio treći put ove sezone prijeći stotku, ali i konačni rezultat 98:59 zaslužio je veliki pljesak na kraju uz povike „Zadar šampion“.

Posebne ovacije publike prilikom izlaska iz igre doživio je srčani Adem Mekić.

Epitet najboljeg strijelca s po 18 poena podijelili su Arijan Lakić i Patrik Jambrović, ujedno i najkorisniji igrač utakmice, 16 je postigao Klarica, a na drugoj strani očekivano je najprecizniji bio Filip Vujičić sa 17 poena.

Na početku utakmice minutom šutnje odana je počast žrtvama Škabrnje i Vukovara.

Danijel Jusup, trener Zadra: Zadovoljan sam utakmicom. Dobro smo odigrali obranu, s tim da su imali 16 napadačkih skokova, trebali smo biti malo bolji u tom defenzivnom skoku. Bili smo rastrčani, dobro smo stajali na parketu, radimo i idemo dalje.

Patrik Jambrović: Znali smo da Dubrovnik može biti neugodan, igraju dosta dobro, pripremili smo se za njih. Ključno je bilo odigrati obranu jer se iz nje prenose lagani poeni. Gradili smo vodstvo korak po korak, obranu po obranu i tako pobijedili. Super smo klapa, podržavamo se, pokušavamo ispraviti jedne druge kad pogriješimo i to je jedini način na koji možemo napredovati kao momčad.

Ivan Perinčić, trener Dubrovnika: Zaslužena pobjeda Zadru, koji ima daleko najveću širinu, 11 igrača u rotaciji što nema ni jedan klub. Nama je bila dobra škola da vidimo kako trebamo raditi, prošle godine igrali smo drugu razinu košarke. Ovakav intenzitet kontakta nismo imali, igrali smo s Cibonom i Splitom, ali Zadar je razina više, s neobičnom igrom bez playmakera. Bila je ideja da dam više minuta igračima koji su nešto manje igrali, imamo pred sobom dvije važne utakmice protiv Alkara i Depolink Škrljeva. Naš je budžet skroman, cilj nam je da ostanemo u Premijer ligi i da steknemo iskustvo za sljedeću godinu. Levi nije nastupio jer je zbog sudara na treningu s Cvitkovićem dobio devet šavova. On je kod nas inače pokretač svega, prvi kradljivac lopti u ligi, a kada nam jedan igrač ispadne iz rotacije to je puno.

Filip Vujičić: Zadar je pokazao dominaciju u svakom segmentu igre, snazi, brzini, trku, nismo mogli odgovoriti. Kako je utakmica odmicala samo su povećavali prednost. Uvijek je lijepa atmosfera ovdje, znamo kakva je publika, želim Zadru svu sreću u nastavku sezone.

 

Standings provided by Sofascore