Hrvatska
Regija
Zadar nije dozvolio reprizu završnice protiv Budućnosti, do pobjede nad FMP-om vukli Jordano u prvom i Drežnjak u drugom poluvremenu

Zadar nije dozvolio reprizu završnice protiv Budućnosti, do pobjede nad FMP-om vukli Jordano u prvom i Drežnjak u drugom poluvremenu

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Peta pobjeda.

Zadar je u susretu 9. kola AdmiralBet ABA lige na domaćem parketu svladao FMP Meridian rezultatom 103-97.

Momčad Danijela Jusupa je nakon dva uzastopna poraza u AdmiralBet ABA ligi trebala injekciju samopouzdanja, ali protivnik za "vađenje" je bio sve samo ne ugodan. FMP Meridian je na Višnjik došao s omjerom 7-1, a jedini poraz u dosadašnjem dijelu prvenstva zadala im je Crvena zvezda MTS sada već davnog 24. listopada. Prema mišljenju mnogih stručnih (ali i onih manje stručnih) ljubitelja košarke, ove momčadi su prikazale najljepšu igru u dosadašnjem dijelu sezone.

U prvoj četvrtini smo gledali svojevrsnu šahovsku partiju u kojoj nitko nije htio povući prvi potez. Nakon prvih deset minuta na semaforu svijetli miroljubivih 20-20. Prvo ozbiljnije rezultatsko odvajanje djelo je Zadrana, koji su u 15. minuti na šest poena prednosti (34-28). No, potrošnja startera je velika i Jusup mora malo osvježiti petorku. Mladi ali nimalo naivni Nenad Stefanović koristi te minute i u ekspresnom roku okreće rezultat u svoju korist. FMP u nepunih pet minuta radi seriju 20-7 i odlazi na tri posjeda prednosti (41-48). Zadrani žive isključivo na šutu sjajnog Jordana, koji je tako potpuno nadomjestio Božićev učinak. Trenutni MVP ABA lige je dobro skautiran i zatvaran iz svih mogućih kuteva, što je ostavilo dovoljno prostora šuterima. Gosti su do većine svojih poena dolazili kroz kreaciju Litvanca Valinskasa, koji je pogađao trice i pronalazio opasnog Beecha pod košem, ali i na perimetru. Nakon prvog dijela plus šest za FMP (47-53).

Početak treće četvrtine je dao potreban impuls Zadranima. Puno ozbiljniji angažman u obrani (svega šest prekršaja u prvom poluvremenu) i agresivniji napad na obruč anulirao je rezultatski zaostatak u najkraćem mogućem roku. Jordano je dobio veću pažnju gostujuće obrane, pa se otvorilo više prostora za Drežnjaka i Božića. Malo-pomalo prednost Zadra je rasla, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s +8 (75-67). U 33. minuti domaći dolaze do najveće prednosti (82-69). Bilo je prilike da se u tim trenucima susret potpuno prelomi, ali kod gostiju se budi dotad slabo primjetni Frazier. Bek FMP-a je počeo koristiti umor maksimalno sužene rotacije Zadrana (de facto šest igrača iznijelo je utakmicu), pa u 36. minuti imamo opet samo jedan posjed razlike u korist domaćih (84-81). Tko zna u kojem smjeru bi otišla utakmica da Ramljak u idućem napadu s istekom vremena nije pogodio dalekometnu tricu, nakon koje je to Drežnjak nadogradio s 2+1 situacijom za nešto sigurnijih +9 (90-81). Stefanović koristi svoju posljednju minutu odmora, ali Jusup ima odgovor na sve njegove ideje. Zadar je naučio lekciju u završnici utakmice protiv Budućnosti, pa je staloženim dugim napadima i mirnom rukom sa slobodnih bacanja osigurao nove bodove u ABA ligi.

Iako sjajno čuvan ponajprije od strane gostujućeg kapetana Nerandžića, Luka Božić je došao do još jednog double-dobulea. Važnu ulogu imao je i Karlo Žganec, koji je ubacio dvije vrlo važne trice i izborio nekoliko lopti kroz skok i prekršaje.

Zadar u desetom kolu ide na gostovanje u Laktaše, gdje će za tjedan dana odmjeriti snage s Igokeom.

Najefikasniji u redovima domaće momčadi bili su Drežnjak (27 poena, 5 skokova), Jordano (24 poena, trice 5-7) i Božić (16 poena, 11 skokova), dok su kod gostiju prednjačili Frazier (23 poena, 5 asistencija), Beech (18 poena, 8 skokova) i Valinskas (12 poena, 5 asistencija).