Regija
FMP u dramatičnoj završnici slavio na Višnjiku

FMP u dramatičnoj završnici slavio na Višnjiku

Autor: KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

ABA liga

U utakmici 25. kola AdmiralBet lige Zadar je večeras poražen protiv FMP Soccerbeta 72:75 (21:25, 19:9, 15:22, 17:19). Ovim porazom Zadar je najvjerojatnije izgubio priliku da u play off krene s petog mjesta, te će se u četvrtfinalu boriti protiv treće momčadi lige, a to će biti Partizan Mozzart Bet ili Budućnost VOLI.

Prve minute utakmice obilježio je Roberts, koji je pogodio sve tri trice. Na nekoliko dobrih napada Zadra još jednu je pogodio Foster pa je Jusup na 9:16 pozvao prvu minutu odmora.  Gotovo bezgrešan učinak gostiju uveo je Zadrane u malu nervozu. Božić i Žganec nakratko su tricama popravili stvari i uz tešku muku doveli Zadar na -4 do kraja prve četvrtina (21:25).

FMP Soccerbet je pokazao da je kvalitetna momčad, ali čim je stao nestvarni vanjski šut Zadar je preuzeo kontrolu i poveo. Od 24:28 serijom 11:0 stiglo se do 35:28,  a uz dobru igru Zadra ovo je razdoblje obilježilo dosta nervoze na klupi gostiju i provjeravanje odluka sudaca. Bilo je nezadovoljstva sudačkim odlukama i na domaćoj klupi, no uz rezultat 40:34 pogled u budućnost bio je mnogo ljepši nego nakon prve dionice. Glavnu ulogu u tome je imao Luka Božić s 16 postignutih poena.

Izvrsno otvaranje drugog poluvremena i vodstvo 48:39 Zadar je pokvario brzopletim šutevima za trice, a to gosti kažnjavaju serijom 13:3 i dolaskom do vodstva od jednog poena (51:52), koje su sačuvali do kraja četvrtine.

Posljednju je tricom otvorio Žganec, „kopirao“ ga je Božić nakon čega je Zadar kontrolirao minimalno vodstvo. Najviše problema u obrani je imao s visokim Kuzmićem (213 cm), koji je unosio nered napadačkim skokovima i laganim poenima. Nakon trice Rebeca od table, na isteku vremena, za 69:68 utakmica je ušla u potpunu neizvjesnost. U posljednjoj minuti Ramljak uspijeva blokirati kontru gostiju, ali lopta dolazi opet do Rebeca koji pogađa tricu za 71:73. Ulazi se u ispucavanje slobodnih bacanja, Zadar dolazi u priliku organizirati posljednji napad pri rezultatu 72:74, Lakić ne pogađa tricu i gosti odlaze s bodovima.

Najbolji igrač utakmice još jednom je bio Luka Božić (26p, 6sk, 5as, valorizacija 34), no večeras nije imao suigrača koji bi ga ispratio i momčad doveo do pobjede. Kod gostiju iz Beograda najbolji Kuzmić (18p, 11 sk), ali presudne lopte pogodio je Rebec, za svoj učinak od 16 poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Borili smo se, pokazali ideju i energiju koliko možemo s obzirom na ozljede koje su nas izbacile iz forme. Prije utakmice smo očekivali da ćemo imati problem s njihovim napadačkim skokom, tu smo na kraju zakazali i izgubili utakmicu.

Saša Nikitović, trener FMP Soccerbeta: Bila je utakmica pod nabojem, dvije momčadi koje se bore za što bolji rezultat. Mislim da smo mi izborili ostanak u ligi. Obje momčadi su igrale na rezultat, mušku košarku 40 minuta. Uspjeli smo nadskočiti najbolju skakačku momčad lige, s deset skokova više, to je segment koji je u zadnjih 7 minuta preokrenuo rezultat. Kasnije nisu imali ofenzivne skokove i lagane poene. Mi smo bili kvalitetniji protivnik, da je Zadar pobijedio ne bi bilo nezasluženo.

Standings provided by Sofascore