Hrvatska
Zadar brzo slomio Furnir, Kuzmanović nagrađen pljeskom zadarske publike

Zadar brzo slomio Furnir, Kuzmanović nagrađen pljeskom zadarske publike

Autor: KK Zadar

Priliku s obje strane dobili mladi

U 5. kolu Lige za prvaka HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su pobijedili Furnir rezultatom 99:67 (30:23, 25:17, 14:12, 30:15). Strahovanja da bi momčad koja je uvjerljivo slavila protiv Cedevite Junior mogla raditi probleme i Zadru pokazala su se neopravdanima, a domaći trener Danijel Jusup uspio je odmoriti nekoliko glavnih igrača pred važne utakmice koje ih čekaju.

Zadar je od početka igrao s lakoćom, raznovrsno, bilo da se radi o vanjskom šutu Mekića, prodorima Lakića ili igri Drežnjaka pod košem. Jusup u utakmici nije koristio Žganeca, a dobar dio na klupi su prosjedili Božić i Ramljak. Furnir je nešto lošijom igrom uspavao Zadrane, uspijevao se vraćati nakon ranog vodstva 26:15, a tricom Kuzmanovića s vlastite polovice terena, na samom isteku vremena, doći na samo 7 poena zaostatka na kraju četvrtine (30:23). Za ovaj potez igrač Dubrave je nagrađen pljeskom zadarske publike. 

Broj postignutih poena, koji bi ovim ritmom obje momčadi odveo na 100 poena, dovoljno govori o obranama koje (ni)su igrali ni Zadar ni Furnir. Vidjelo se tu atraktivnih prodora, zakucavanja, sve kao rezultat slabog zatvaranja prostora. Tri trice Sanija Čampare u tri napada zaredom na početku druge dionice dovele su Zadar do 39:25, nešto kasnije i do 20 razlike. Trener Furnira Jeronimo Šarin, koji nije mogao računati na ozlijeđenog kapetana Mateja Vidovića, tražio je postavu kojom će zaustaviti zadarsku igru, dao priliku devetorici od 10 raspoloživih igrača i do poluvremena uspio održati zaostatak na -15 (55:40).

Naglo je pala učinkovitost u trećoj četvrtini, kada su u prvih pet minuta obje momčadi pogodile samo po jedan ubačaj. Zadar je u ovih 10 minuta povisio vodstvo za još dva poena (69:52) te u zadnjoj četvrtini bez problema kontrolirao rezultat. S mladim Sikirićem, Klaricom i Matulinom na kraju je i povećao razliku do konačnih 99:67, ostavši tako za jedan poen „kratak“ za stotku.

Najefikasniji strijelac kod Zadra bio je Sani Čampara sa 17 poena (6sk, 6as), Davis je postigao 14, a vrlo lijepu rolu imao je mladi Sikirić, koji je u 14 minuta igre postigao 10 poena. Kod gostiju je najbolji pojedinac bio Matej Bošnjak s 19 postignutih poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Zadovoljan sam rezultatom i prikazanom igrom, nekako smo raspodijelili minutažu jer je ritam neumoljiv,. Uspjeli smo osvježiti neke igrače, mlađi su svoje minute dobro iskoristili, nitko se nije ozlijedio, zadovoljan sam.

Arijan Lakić: Furnir je mlada momčad, trude se i morali smo od početka biti na 100 posto. Krenuli smo dobro u prvoj četvrtini, zatim nam je malo pala koncentracija te smo u prvom poluvremenu imali 10 izgubljenih lopti. Na kraju smo ostvarili dobar rezultat, sve najbolje želim Dubravi, mi idemo na Split i očekujem da se i tamo borimo 40 minuta.

Jeronimo Šarin, trener Furnira: Apsolutno zaslužena pobjeda Zadra, mi smo danas bili katastrofalni. Ova je mlada ekipa, oscilacije su moguće, dogodilo nam se to u najgorem stilu. Bili smo bez kapetana Vidovića, drugi su reagirali loše, bez energije i motiva, na ovaj način kako su danas izgledali neće dogurati daleko. Srećom, ovo su mladi igrači, imaju pravo na jedan loš dan i ja bih ga tako shvatio.

Dario Kuzmanović: Čestitam protivničkoj momčadi, pokazala se puno boljom danas, nismo mogli uloviti njezin ritam. Moramo dignuti glavu gore, u subotu nas čeka Cedevita Junior, trebamo sjesti u svlačionici, odraditi dva dobra treninga i vratiti se na pobjedničke staze.

Zadar u subotu igra važnu utakmicu u Splitu, koja bi na kraju mogla odlučivati o startnoj jedinici pred doigravanje za prvaka, dok Furnir dočekuje Cedevitu Junior.

Foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin