Hrvatska
Gorica na Višnjik prijateljski donijela darove, ali odnijela bodove i pogurala Zadar na treće mjesto, briljirao Kapusta

Gorica na Višnjik prijateljski donijela darove, ali odnijela bodove i pogurala Zadar na treće mjesto, briljirao Kapusta

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

A sad - doigravanje!

Gorica je nakon produžetka na Višnjiku svladala Zadar rezultatom 99-104 u desetom kolu Lige za prvaka.

Duel Zadrana i Goričana nosio je veću rezultatsku težinu domaćoj momčadi, dok su gosti na putovanje u Krešin dom otišli kao sigurni peti nositelji. Atmosfera je bila prijateljska i čestitarska - uoči utakmice je potpisana povelja o prijateljstvu ovih klubova. Predsjednik KK Gorica Duško Radović i direktor KK Zadar Željko Žilavec su razmijenili tople riječi i dokumente koji svjedoče ovom trenutku, a isto su uoči podbacivanja lopte napravili i igrači. Upravo izostanak imperativa pobjede kao da je bio ključ opuštenosti gostiju, koji su puno bolje otvorili susret. Nakon prvih deset minuta bili su u plusu od pet poena (11-16), što su do poluvremena podigli na najviših +15 (35-50). Srđan Helbich je pokušavao pronaći pravu petorku, ali niti jedna ideja nije urodila plodom. Deset izgubljenih lopti domaće momčadi i sedam ubačenih trica gostiju. Dobre minute u redovima Zadra ponudili su Pavle Marčinković i Aleksandar Bursać, dok Trevor Thompson nije ponudio ništa osim jednog snažnog zakucavanja. Najbolji igrač Zadra Justin Carter nije bio u sastavu.

Helbich je treću četvrtinu počeo s mladim Tomislavom Buljanom, koji u prvom poluvremenu nije dobio niti minute. Energija mladog centra kao da je probudila Zadrane, koji su serijom 18-0 prije kraja treće četvrtine prešli u vodstvo (63-58). Činilo se u tim trenucima da su se gosti potpuno raspali, ali dobre dionice Kalajžića, Kapuste i Bakovića stabiliziraju rezultat, pa se u četvrtu četvrtinu ulazi s +2 za Goričane (66-68). Vidio je Miki Starčević priliku za pobjedu, Gorica se nije predavala. Raspoloženi Bursać je u 34. minuti vratio Zadru dva posjeda prednosti (77-73), ali u idućem napadu Marčinković faulira Kalažića na šutu za tri i ta sudačka odluka je potpuno razbjesnila domaću klupu, za što su suci dodijelili i tehničku pogrešku. Kalajžić ubacuje sva četiri bacanja i još jednom prolongira rješenje pitanja pobjednika. Slijedi razdoblje u kojem Zadar ima ulogu lovine, a Gorica ulogu lovca. Domaći u nekoliko navrata pokušavaju otići na tri posjeda prednosti, ali Goričani se svaki put vraćaju. Činilo se da je pobjeda u džepu domaćih kad je tridesetak sekundi prije kraja Mavra poput Kalajžića isprovocirao prekršaj na trici, što je imalo dvostruku korist za Zadrane - uz bacanja Zadrani su izbacili iz igre Bakovića, kojem je to bio peti prekršaj. Mavra pogađa sva tri bacanja, a Miki Starčević poziva minutu odmora. Iako su imali opciju izvođenja lopte u napadačkoj polovici, Goričani su se odlučili za ubacivanje lopte u igru pod svojim košem. Uigranom akcijom je Kapusta pronašao samog Ivana Batura u kutu, koji za samo sedam sekundi igre ubacuje tricu. Helbich zove minutu odmora, ali loše izveden napad ostavlja gostima šest sekundi za posljednji šut. Iako je Kapusta izgubio dribling i ostao sa svim linijama dodavanja potpuno zatvorenim, uspijeva sa šest metara ubaciti nevjerojatno težak šut i tako odvesti utakmicu u produžetak (93-93). Igralo se koš za koš, a onda pri rezultatu 97-98 Kapusta još jednom uzima loptu u svoje ruke i ubacuje tricu pod pritiskom. Zadrani su se pokušali vratiti u susret, ali nije bilo dovoljno vremena ni mirnoće.

Kako je Split ostvario pobjedu u Zaboku, Zadrani će u doigravanje krenuti s pozicije tri. U četvrtfinalu će im suparnik biti Zabok, a prva utakmica bi na rasporedu trebala biti već u utorak (10. svibnja).

Goste su do pobjede predvodili kapetan Borna Kapusta (25 poena, 7 asistencija) i Mate Kalajžić (21 poen, 5 skokova, 5 asistencija), dok su kod Zadrana najistaknutiji pojedinci bili Aleksandar Bursać (21 poen, 10 skokova) i Pavle Marčinković (17 poena, šut iz igre 7-9).