Hrvatska
Zadar s mislima na nedjelju "odradio" petak, Zabok slomljen u posljednjih petnaest minuta

Zadar s mislima na nedjelju "odradio" petak, Zabok slomljen u posljednjih petnaest minuta

Autor: Saša Ćirić Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

HT Premijer liga.

Zadar je u 20. kolu HT Premijer lige na domaćem parketu svladao Zabok rezultatom 93-70.

Hrvatski viceprvak je dva dana uoči abaligaškog dvoboja s Crvenom zvezdom na rasporedu imao jednu od onih utakmica koje igrači najmanje vole - dvoboj protiv fenjeraša u domaćem prvenstvu. To su utakmice u kojima vijest postane tek situacija u kojoj ne ugrize pas čovjeka, već čovjek psa - one u kojima se pobjeda podrazumijeva, ali je svejedno treba izboriti na terenu. Gostujuća momčad, s druge strane, nema što izgubiti, a igrači se mogu pokazati u dobrom svjetlu protiv momčadi iz nominalno višeg ranga. Ne čudi stoga da je protiv slabo motiviranih Zadrana skupina Domagoja Kujundžića odlučila što dulje ostati u igri, pa ako se prilika ukaže...

Prvo poluvrijeme će najbolje opisati činjenica da su se momčadi čak dvanaest puta izmijenile u vodstvu. Istinabog, Zabokovo najveće vodstvo je bilo tek tri poena, ali su hrabri sjevernjaci pokazali da su se došli nadigravati. Osobito je to važilo za sjajnog Lukšu Buljevića, koji je u prvom poluvremenu zatrpao koš Zadra s čak 22 poena (trice 5/7). Uz njega, dobre poteze su pokazali i Amerikanac Bond (12) te snalažljivi Perović (9), dok su s druge strane domaći igrači muku mučili s dalekometnim šutom (trica 5/19). Ofanzivni teret je mahom spao na leđa dvojca Ramljak - Drežnjak, koji su ubacili po 11 poena. Nakon prvog dijela vodstvo Zadra je iznosilo svega četiri poena (49-45), pa je Danijel Jusup na poluvremenu morao pronaći način kako što bezbolnije privesti ovu utakmicu kraju. Kada je Zabok serijom od devet poena u nizu došao od -5 (50-45) do +4 (50-54), strateg Zadra je minutom odmora odlučio reći "dosta" rezervi u igri svoje momčadi. Do kraja treće dionice Zabok je ubacio tek dva poena, dok je Zadar ubacio 17 - u posljednjih deset minuta ušlo se s rezultatom 67-56. Gosti su u prve četiri minute posljednje dionice uspijevali držati glavu iznad vode (74-68), ali Zadar ih tada slama i do kraja diže razliku do najviših i konačnih +23 (93-70).

Domaću momčad su do pobjede predvodili Drežnjak (22), Davis (18, 11 skokova) i Ramljak (16, 9 skokova), dok su kod gostiju prednjačili Buljević (25), Bond (21, 6 skokova, 7 asistencija, ali i 7 izgubljenih lopti) te Perović (11, 6 skokova).