Hrvatska
Regija
VIDEO/FOTO: Zadar izgubio utakmicu, navijači, njih 2000, Jazine napustili zadovoljni

VIDEO/FOTO: Zadar izgubio utakmicu, navijači, njih 2000, Jazine napustili zadovoljni

Autor: Branko Tabak

Bez Erslana i Planinića Zadrani se hrabro borili protiv favorizirane Crvene zvezde.

U utakmici 2. kola juniorske ABA lige košarkaši Zadra su u Jazinama poraženi od Crvene zvezde 63-81. Valja napomenuti kako je momčad Jure Ružića u turnir ušla bez ponajboljeg igrača Roka Erslana, a da je ovaj susret propustio i Jure Planinić koji je maestralnim izdanjem odveo svoju ekipu do pobjede protiv Partizana u 1. kolu natjecanja.

Planinić se nakon utakmice s crno-bijelima' dva puta požalio na grčeve i bolove u mišićima zbog čega je posjetio i bolnicu kako bi se obavile potrebne pretrage. Planinić se čak i zagrijavao kratko vrijeme za susret s Crvenom zvezdom, no nakon toga je sjeo na klupu s koje je bodrio suigrače.

Sam početak susreta obilježila je beogradska momčad koja je povela 0-6, pa 2-8. Zadrani se brzo oporavljaju od šoka te tricom Fantine izjednačuju na 8-8. Do kraja prve četvrtine domaćini su većim dijelom bili korak ispred gostiju te se u drugu ušlo s rezultatom 19-18 za Zadrane.

Zadar se odlično držao do 17. minute i rezultata 28-29, no u nastavku susreta slijedi serija Zvezde 8-0 za, pokazat će se, ključni bijeg na rezultatsku distancu koju su bez problema kontrolirali i do kraja susreta podignuli na +18 (63-81).

Posebna priča ovog susreta je dekor u kojem je odigran. Oko 2000 navijača napravilo je atmosferu 'finala svih finala' i ponudila dečkima i jedne i druge ekipe priliku za istinsko odrastanje. Dodamo li tomu činjenicu da je utakmica odigrana u slavnim Jazinama iz čijeg svakog kutka izviru sjećanja na prošla vremena i imena koja su u njima igrala, onda je jasno koliko su ovakvi susreti važni za košarkaško odrastanje mladih igrača.


Iznimno je ovo značajno za Zadrane, koji su unatoč rezultatskom porazu, dobili puno toga s ovim susretom. Prije svega konekciju s navijačima. Neka se seniori ne naljute, brane boje kluba, ali i dolaze sa svih strana. Taj nevidljivi spoj kvartovske djece na tribinama i parketu uvijek daje više šušura i više draži jednoj košarkaškoj predstavi.

Ne čudi stoga da su se nakon utakmice brojni posjetitelji osjećali povezaniji sa zadarskom košarkom, negoli primjerice nakon pobjede seniora Zadra protiv Vrijednosnica Osijek na Višnjiku. Temelj je to na kojem bi trebalo graditi košarkašku priču, ne samo Zadra, već svih košarkaških bazena Hrvatske.

Jer nema ljepše slike od one da na parketu gledaš domaće dečke, a uz to ih s klupe vodi domaća trojka: Jure i Tomislav Ružić te Petar Popović.

A sada i oni statistički podaci. Najefikasniji Zadranin bio je Vito Barbaroša s 18 poena. Dominik Zelanto ih je postigao 15, a 14 Mario Fantina. Kod Crvene zvezde posebno su se svidjeli Nemanja Popović i Bojan Tomašević. Obojica su postigli po 17 poena.

Zadrani će u petak ujutro odmarati, a u 20:15 sati ih očekuje hrvatski derbi protiv Cibone. Jazine će još jednom biti pune.