Europa i Svijet
Hrvatska
Zadar je prelijep grad, a od CSKA smo došli učiti

Zadar je prelijep grad, a od CSKA smo došli učiti

Autor: Paulo Sarić

Udarne igle moskovskog sastava večeras dolaze u Zadar!

Nije to bila neizvjesna utakmica. No, takva se nije ni očekivala na otvaranju petog izdanja Zadar Basketball Tournamenta gdje su snage ukrstili kineski i ruski prvak Liaoning Fyling Leopards i CSKA Moskva. Rusi su jedna od najjačih momčadi u Europi i kao takva su se pokazali prevelikim zalogajom za 'Leoparde'.

- Bila je ovo velika prilika za moju momčad da uči od CSKA koja je velika europska momčad. Nažalost, nekoliko mi je igrača ozlijeđeno pa u Zadar nismo došli kompletni. Generalno govoreći igrali smo protiv izuzetno kvalitetne momčadi i skupili vrijedno iskustvo – rekao je na uvodu debitant na Zadar Basketball Tournamentu Guo Qiang.

Ovo je prvi turnir na kojemu sudjeluju momčadi iz najmnogoljudnije države svijeta, no nije dugo trebalo da se i Kinezi zaljube u Zadar.

- Turnir je organiziran na jako visokoj razini što potvrđuje i činjenica da su ovdje ekipe iz brojnih država. Zadar kao grad je izuzetno lijep i jako ugodan za turistički boravak – dodao je trener kineskog prvaka koji je večeras dobio jedinstvenu priliku da se okuša protiv jedne od najboljih momčadi 'Starog kontinenta' - njihova ekipa naglasak stavlja na fizičku igru na što mi nismo navikli. Igrali su jako agresivnu obranu i radili pritisak na našu prednju liniju. Uz sve to igraju pravu momčadsku košarku i ne stavljaju toliki naglasak na individualnu igru što je za nas bila novost.

Za razliku od Guo Qianga, Dimitrios Itoudis već je redovni zadarski gost. Trener CSKA i lani je bio na Zadar Basketball Tournamentu gdje je u zanimljivom finalu tijesno poražen od Fenerbahcea Željka Obradovića.

- Zahvalio bih se treneru Guo Qiangu na lijepih riječima i izjavi da je došao učiti od nas te bih mu čestitao na naslovu državnog prvaka. Odigrali smo dobro i iznudili 24 izgubljene lopte. Nismo imali dobar šuterski dan, ali zadovoljan sam kako smo igrali u napadu. Dijelili smo loptu i igrali pravu momčadsku košarku – kavalirski je započeo zagrebački student.

Itoudis je, naime, krajem osamdesetih došao u Zagreb gdje je učio zanat. I izučio ga do najviših visina. CSKA je danas bio oslabljen neigranjem ubojitih Nando De Coloa i Sergia Rodrigueza te je novinare zanimalo kada će se ponajbolji europski bekovi pojaviti u Zadru.

- Dolaze večeras. Imali su sponzorske obveze prema Euroligi i vidjet ćemo u kakvom su stanju i odlučiti hoćemo li ih koristiti. No, ne vidim razlog zašto ne bi zaigrali u nastavku turnira – razveselio je sve ljubitelje košarke grčki stručnjak.

CSKA iduću utakmicu igra sutra u 20 sati protiv minhenskog Bayerna.