Hrvatska
Zadar kod Dinama pronašao snage za desetu prvenstvenu pobjedu. Jusup: Ovo nije humano.

Zadar kod Dinama pronašao snage za desetu prvenstvenu pobjedu. Jusup: Ovo nije humano.

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Josip Begonja

Božić se posebno osvrnuo na navijače

Košarkaši Zadra u 10. kolu FAVBET Premijer lige ostvarili su i desetu pobjedu. Nakon teške borbe pao je i Dinamo-Zagreb, momčad koja je posljednja pobijedila Zadar u domaćem prvenstvu, u prošlosezonskom četvrtfinalu. Konačni rezultat bio je 65:78 (11:24, 28:19, 18:20, 8:15), što ne pokazuje koliko su se Zadrani morali pomučiti da dođu do bodova, čak i uz podršku glasnog Tornada.

Dinamo je prvi poveo tricom Vrgoča i onda potpuno nestao s parketa. Nekoliko trica nije im ušlo, a svaki ulazak među zadarske kampanele u reketu bio je osuđen na propast – u prvoj četvrtini domaćini su za 2 poena imali šut 0-7, uz dvije trice i pet slobodnih bacanja. Zadar je serijom 15:0 stekao veliku prednost 15:3, koju je do kraja prve četvrtine povisio na 13 razlike (11:2). Jedan namjerni prekršaj nakon kojega je ostao ležati na parketu motivirao je Ramljaka, koji je uz preciznog Lakića potpisao najviše Zadrovih poena u prvih 10 minuta.

Mirisalo je na „laganicu“ ali nismo je dobili. Žganec je morao s parketa zbog treće osobne pogreške u ranoj fazi utakmice, Zadar propustio desetak napada u nizu a uporni domaćini polaganjima i slobodnim bacanjima došli na samo 4 poena zaostatka (28:32). Zadar je imao problema sa zatvaranjem napadačkog skoka iz kojeg su dinamovci često dolazili u priliku lako poentirati nakon promašaja. Bizaran je podatak da je u prvom poluvremenu cijela prva petorka Dinama postigla 3 poena (Vrgoč, prva trica), a svih preostalih 36 poena igrači s klupe, među kojima su prednjačili Novačić (12) i Kraljević (10). Sa Zadrove klupe po 3 poena ubacili su Mazalin i Jambrović.

U 23. minuti Dinamo je ponovno u vodstvu, prvi put nakon početnih 3:0. Zadar je potpuno stao, Božić i Drežnjak pogrešno su vodili loptu a vrhunac nemoći bio je istek vremena bez upućenog šuta. Na to su se nadovezale sve četiri promašene trice i Dinamo je vodio 50:45. Zadarskim navijačima sigurno se vrtio film od prekjučer, kada je Igokea nadoknadila 17 poena zaostatka, no ovog puta Jusupova momčad vraća se serijom 7:0, u kojoj je Mekić sudjelovao sa 5 poena i do kraja treće četvrtine zadržava kakvu-takvu prednost (57:63).

Lomila se utakmica na 62:65, Dinamo je imao nekoliko prigoda za izjednačenje ali poentirao je iz kontre Ramljak. Još jedan niz loših odluka kaznio je Mikšić tricom, a prijelomni trenutak je jedan skoro izgubljen napad Zadra koji je u zadnjoj sekundi okončao Žganec tricom. Već sljedeći napad Dinamo gubi loptu, Garafolić radi nesportski prekršaj na Drežnjaku i utakmica ide u mirnu završnicu.

Tko je bio najbolji? Očekivano Luka Božić koji je igrao svih 40 minuta, postigao 21 poen uz 7 skokova i 6 asistencija. Karlo Žganec bio je drugi po indeksu učinkovitosti, ali je junak pobjede jer je dugo igrao opterećen prekršajima, a na kraju i postigao odlučujuću tricu. Junački se borio i Marko Ramljak, kojega je nešto lošiji šut zaustavio na „tek“ 15 poena. Kod Dinama-Zagreb najbolji je bio Filip Kraljević s 12 poena i 10 skokova.

'Bilo je teško igrati 48 sati nakon nezgodnog poraza protiv Igokee, koji se psihološki odrazio na igrače.  Kad nam je ponestalo svježine rezultat je pao, Dinamo je napravio dobru seriju ali mi smo smogli snage da to privedemo kraju. Potrošnja je izuzetno velika i stvarno sam zadovoljan s pobjedom i da se nitko nije ozlijedio. Htio bih da je taj doprinos s klupe malo veći, ja ću to uvijek govoriti, treba nam još jedan igrač ako mislimo imati mir. To se pokazalo u Laktašima, pokazalo se i večeras', rekao je Jusup te se osvrnuo na činjenicu da Zadrane čekaju još tri utakmice u sljedećem tjednu:

'O tome stvarno treba razmisliti, to je nehumano prema igračima to su prevelika trošenja u relativno kratkom periodu.

Utakmicu  je prokomentirao i Luka Božić koji se posebno osvrnuo na navijače:

'Izuzetno teška utakmica, pogotovo nakon poraza u Laktašima, i fizički i psihički smo bili iscrpljeni nakon nje. Čekala nas je jedna jako neugodna momčad, Bogu hvala uspjeli smo biti koncentrirani do kraja i uzeti bodove. Svako gostovanje nas navijači dođu podržati, momčad im je na tome jako zahvalna, uvijek se čini kao da igramo na domaćem terenu.

Standings provided by Sofascore